Ukrán válság – Az EU bővítési biztosa óvta az erőszak használatától az ukrán miniszterelnököt

Stefan Füle, az Európai Unió bővítési biztosa kedden telefonon arra figyelmeztette Szerhij Arbuzov ügyvezető ukrán miniszterelnököt, hogy súlyos aggodalomra adna okot, ha az ukrán rohamrendőrség lőfegyvert használna a tüntetőkkel szemben – közölte az EU honlapján.

“Éppen most beszéltem telefonon az ügyvezető miniszterelnökkel, és azt mondtam neki, hogy a Berkutot kalasnyikovokkal látni súlyos aggodalomra ad okot. Arról biztosított engem, hogy személyesen ő és a hatóságok mindent meg fognak tenni azért, hogy ezek a fegyverek ne szólaljanak meg” – jelentette ki a bővítési biztos, aki az utóbbi hetekben többször is járt Kijevben a válság politikai megoldását sürgetve.
“Ukrajna jövője érdekében imádkozni fogok, hogy így legyen” – mondta Arbuzov ígéretére utalva Stefan Füle.
A bővítési biztos az Európai Parlament épületében fejezte ki aggodalmát a legfrissebb kijevi fejlemények kapcsán az Euromajdannak nevezett Európa-párti kijevi tüntetésekről szóló fotókiállítás megnyitóján. Elmondta, megrázta a hír, hogy a keddi összecsapásoknak halottai is voltak és több százan megsebesültek.
Az ukrán miniszterelnöki hivatal honlapján kedd este azt közölte, hogy a zavargások miatt éjféltől korlátozzák a közúti forgalmat Kijev irányába.(MTI)

Scroll To Top