Ukrán válság – Az ukrán választók többsége támogatná Ukrajna belépését a NATO-ba – felmérés

A választásra jogosult ukránok 52 százaléka támogatná országa belépését a NATO-ba, ha most rendeznének népszavazást a kérdésről – derült ki egy hétfőn közzétett felmérésből.

A GfK Ukraine által végzett felmérés szerint a megkérdezettek 19 százaléka ellenzi Ukrajna NATO-csatlakozását. 18 százalék válaszolta azt, hogy nem venne részt a népszavazáson, 10 százalék pedig még nem tudja, hogyan döntene.
Hagyományosan az ország nyugati részében és a fővárosban, Kijevben a legnagyobb a támogatottsága a NATO-csatlakozásnak: a megkérdezettek 73, illetve 71 százaléka helyeselte. Az ország déli és keleti részében viszont az atlanti szövetségbe való belépést mindössze a résztvevők 36, illetve 27 százaléka támogatta.
A férfiak körében Ukrajna NATO-csatlakozása 60 százalékos támogatottságot kapott, míg a nőknek csupán 47 százaléka szeretné az ország belépését a katonai tömbbe.
A felmérést a GfK Ukraine munkatársai szeptember 24. és 28. között végezték telefonos megkeresés útján, 976 nagykorú, választásra jogosult állampolgárt kérdeztek meg.
A Krím Oroszország általi elcsatolása és a kelet-ukrajnai konfliktus kirobbanása óta folyamatosan emelkedik Ukrajna NATO-csatlakozásának támogatottsága az ukrán választók körében. Ez azonban az első, kutatóintézet által végzett országos közvélemény-kutatás, amelynek eredménye szerint a belépés helyeslőinek száma már meghaladta az 50 százalékot. Egy júliusban végzett felmérés is már azt mutatta, hogy jelentősen megemelkedett az ország lakossága körében az atlanti szövetséghez való csatlakozás támogatottsága az elmúlt két év alatt. A Demokratikus Kezdeményezések nevű alapítvány által végzett közvélemény-kutatás szerint míg 2012-ben a megkérdezetteknek csupán 12 százaléka támogatta volna Ukrajna belépését az atlanti szövetségbe, addig mostanra ez az arány megközelítette a 40 százalékot. A Rejting közvélemény-kutató csoport júliusi felmérése szerint Ukrajna belépését a NATO-ba az ukrán lakosság 44 százaléka támogatná.
Petro Porosenko elnök múlt csütörtökön rendeletet adott ki, amelyben utasította az ukrán kormányt: készítse el az ország katonai tömbön kívüli jogállásának megváltoztatásához szükséges törvénymódosításokat, és azt sürgős indítványként terjessze a parlament elé.
Az ukrán kormány augusztus végén határozta el, hogy megszünteti Ukrajna semleges státusát, és felújítja NATO-csatlakozási felkészülését, amelynek folyamatát 2010-ben Viktor Janukovics hivatalából eltávolított volt elnök állíttatta le.(MTI)

Scroll To Top