Mikor robban a hongkongi bomba? Gazdasági kockázattá válhatnak a tüntetések

Egyelőre kevés jele mutatkozik a hongkongi tüntetésekből eredő pénzügyi következmények térségi járványhatásának, ám a konfliktus esetleges elfajulásának már súlyos gazdasági következményei lehetnének Kínában és a kínai gazdaságtól függő számos térségi országban – vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

honkongi_tuntetes1A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics szakértői kimutatták, hogy a Morgan Stanley Capital International (MSCI) globális indexszolgáltató feltörekvő piaci részvényeket követő súlyozott árfolyammutatóján belül a hongkongi MSCI-index – helyi valutában számolva – több mint 6 százalékot esett szeptember 3-a óta. Ugyanezen időszakban viszont a szingapúri, az indiai, az indonéz, a dél-koreai és a malajziai MSCI-index csak 1-3 százalék közötti mértékben csökkent, a Fülöp-szigetekre és Thaiföldre kiszámolt mutatók pedig emelkedtek.
A Capital Economics elemzői szerint a regionális piaci járványhatás eddigi hiánya indokoltnak bizonyulhat, ha a hongkongi tüntetések gyorsan elcsitulnak, vagy folytatódnak, de nem torkollnak erőszakcselekményekbe. Megvan azonban a kockázata annak is, hogy nem ez a két forgatókönyv érvényesül, mivel a kínai kormány nyilván nem kíván visszakozni attól a döntésétől, hogy maga állítja össze a 2017-es hongkongi választások jelöltlistáját, a hongkongi tüntetők pedig erre válaszul a további ellenállás mellett dönthetnek. A ház szerint ebben a helyzetben a hongkongi kormányzat felhatalmazhatja a rendőrséget erőszak alkalmazására, sőt annak az érdemi kockázata is megvan, hogy Kína végső esetben akár a hadsereget is bevetheti a tüntetők szétoszlatására.
honkongi_tuntetesE forgatókönyv megvalósulása esetén a Capital Economics szakértői szerint már sokkal nagyobb lenne a térségi pénzügyi-gazdasági járványkockázat, mivel az események ilyen fordulatának súlyos következményei lehetnek Kínára és a kínai gazdaság növekedésétől függő rengeteg más gazdaságra is.
Hongkong ugyanis az elmúlt néhány évtizedben Kína kapuja volt a világ felé, és ebből a kínai gazdaságnak óriási előnyei származtak. Ezért ha valamely “ronda eseménysor” miatt veszélybe kerülne Hongkong nemzetközi pénzügyi központként betöltött szerepe, azt a kínai gazdaság is megszenvedné – hangsúlyozták a Capital Economics elemzői.
A ház szakértői szerint ráadásul ha Kína kemény kézzel próbálná megoldani a hongkongi problémát, arra a külvilág is reagálhat, például kereskedelmi szankciókkal, vagy Kína befolyásának csökkentésével a globális kihatású gazdaságpolitikai döntéshozatalban – ugyanúgy, ahogy a nemzetközi közösség Oroszország esetében is tette az ukrajnai válság nyomán.
Bármiféle olyan jel, amely a gazdasági és katonai szuperhatalomnak számító Kína és a külvilág közötti feszültség éleződésére utal, nyilvánvalóan csökkentené a befektetők kockázatvállalási készségét is – hangsúlyozták a Capital Economics elemzői.
A hongkongi fejlemények máris meglátszanak a kínai államadós-kockázat piaci megítélésén.
Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató cég, a Markit Financial Information Services hétfői kimutatása szerint a kínai államadósság-törlesztési leállás rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama 83 bázisponton kezdte a kereskedési hetet; ez 13 bázisponttal magasabb az egy héttel korábbi díjszabásnál.
A jelenlegi kínai CDS-árfolyam továbbra is a világ legjobb szuverén adóskockázati mérőszámai között van, ám a romlási folyamat – vagyis az egy hét alatt bekövetkezett 13 bázispontos drágulás – meglehetősen gyors.
A hétfőre kialakult kínai CDS-árfolyam azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollárnak megfelelő névértékű ötéves kínai államkötvényre most hozzávetőleg 83 ezer dolláros középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, 13 ezer dollárral drágábban, mint egy hete.
Kína CDS-díjszabása mindazonáltal még mindig jobb, mint például Olaszországé, amely a Markit hétfői kimutatása szerint jelenleg 99 bázispont környékén jár. Oroszország e kockázati mutatója még sokkal rosszabb Kínáénál: az orosz szuverén CDS-középárfolyam hétfőn 240 bázispont körül mozgott.
(MTI, A képeket, a helyi fiatalok készítették)

 

 

Scroll To Top