Ukrán válság: Az OTP csoport Ukrajnában 10-20 milliárd forintos veszteséggel számol az idén

Az OTP bankcsoport Ukrajnában 10-20 milliárd forintos veszteséget vár az idén, ugyanakkor a jelenlegi helyzet alapján nem számol azzal, hogy a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyékben szükség lesz a krímihez hasonló kivonulásra – mondta Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese pénteken Budapesten a bankcsoport első negyedéves eredményeit értékelő sajtótájékoztatón.

Az első negyedéves gyorsjelentés szerint az OTP Ukrajnában 7,5 milliárd forintos korrigált konszolidált adózás utáni veszteséget szenvedett el.
Csoportszinten a teljesítő hitelek 6,6, a betétek 2,9 százaléka van Ukrajnában – mondta el Bencsik László. Emlékeztetett arra, hogy az OTP csoport 8 fiókját zárta be a Krímben, ahol a teljes ukrán nettó hitelállomány 2,5 százaléka van. Hozzáfűzte, hogy a vállalati ügyfelek szélesebb körű ukrán működéssel rendelkeznek, így jó esély van arra, hogy velük hosszabb távon fenn tudják tartani a banki kapcsolatot.
Donyeckben az ukrán nettó hitelállomány 3,8, Luhanszkban 1,5 százaléka van, vagyis e két megye sem meghatározó az ukrán bank működése szempontjából – hangsúlyozta Bencsik László. Donyeckben 11, Luhanszkban 6 fiók van, ebből két donyecki fiók működését átmenetileg felfüggesztették, ugyanakkor itt nem veszítették el a kapcsolatot az ügyfelekkel, és “nem gondoljuk azt, hogy hasonló következményekkel kéne szembenézni mint a krími területeken, legalábbis jelen állás szerint” – emelte ki a vezérigazgató-helyettes. (MTI)

Scroll To Top