Ukrán-válság: A német lapok eltérően értékelik a népszavazás jelentőségét

A német lapok egymástól eltérően értékelték hétfőn a kelet-ukrajnában előző nap megtartott népszavazások jelentőségét. A Die Welt szerint már nem lehet egykönnyen megfékezni a “szellemeket, amelyeket Putyin kieresztett a palackból”. A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) mindenképpen említésre méltónak tartja a részvételi arányt, míg a Frankfurter Rundschau szerint az “úgynevezett népszavazásoknál” fontosabb, hogy miként reagál most az ideiglenes ukrán kormány.

A konzervatív Die Welt Putyin laboratóriumában címmel közölt kommentárt, amely szerint Európa arra ébred a vasárnapi népszavazások után, hogy a közvetlen közelében megjelent “Novorosszija”, az “Újoroszország”, ahol nincs hely demokrata és liberális szellemiségű embereknek.
A népszavazások után már nem lehet egykönnyen megfékezni a “szellemeket, amelyeket Putyin kieresztett a palackból”. A szakadárok Donyeck és Luhanszk után mindenekelőtt a Dnyipropetrovszki területre, az ország egyik fő ipari központjára csaphatnak le, ami újabb zavargásokat és még több halálos áldozatot jelent, és egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a putyini laboratóriumban kidolgozott módszert “Kelet-Európa szegény térségeiben” is megpróbálják alkalmazni.
A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) az Erődemonstráció című kommentárjában hangsúlyozta, hogy az eredménynél fontosabb a részvételi arány, amelyet ugyan nem lehet pontosan megállapítani, mégis van politikai hatása, függetlenül attól, hogy a szeparatisták valószínűleg erősen túlzó adatokat közölnek majd és a demokratikus népszavazás minimális követelményeit sem tartották be.
“A választókörök előtt kígyózó sorok azt mutatják, hogy a szeparatistáknak első alkalommal sikerült említésre méltó arányban mozgósítaniuk a lakosságot” – írta a FAZ. Hozzátették: ezek után a kijevi vezetés számára az a legfontosabb, hogy a két hét múlva következő elnökválasztáson minél magasabb legyen a részvételi arány.
A baloldali Frankfurter Rundschau Kijevé a következő lépés címmel közölt kommentárt, amelyben kiemelték, hogy az “úgynevezett népszavazásoknál” fontosabb, miként reagál az ideiglenes ukrán kormány. A referendumok nem azt jelentik, hogy a két terület lakossága választott Moszkva és Európa, vagy éppen a fasizmus és a virágzó jövő között, ahogyan azt a szakadárok a választási plakátokon sulykolták. Az üzenet sokkal inkább az, hogy a szavazók “intőt adtak a kijevi kormánynak”, amely nem hajlandó beismerni, hogy az ország keleti részében tehetetlen, a szakadárokat pedig egy kalap alá veszi a velük rokonszenvező helyiekkel, és általánosítva oroszbérenc bűnözőnek bélyegezi őket.
A baloldali lap szerint az ideiglenes kormány egyre inkább hasonlít a régi kijevi rezsimre, amely gyalázott és rágalmazott mindenkit, aki nem igazodott a központhoz. Ez a magatartás még több erőszakhoz és a halálos áldozatok számának emelkedéséhez vezet – írták, hangsúlyozva, hogy Kijev figyelmen kívül hagyhatja a népszavazásokat, de “a nép nagyobb beleszólást követelő hangját” meg kell hallania.(MTI)

Scroll To Top