A Kreml tisztelettel viszonyul a kelet-ukrajnai lakosok akaratnyilvánításához

Oroszország tisztelettel viszonyul a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megye lakosainak akaratnyilvánításához, és arra számít, hogy ezután civilizált párbeszéd kezdődik a kijevi hatóság képviselőivel – közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata, a két megyében előző nap megtartott “népszavazás” eredményére reagálva.

Az orosz elnöki hivatal közleményében kiemelte a voksoláson megjelentek nagy számát. “Oroszországban figyelmesen követték a referendum előkészületeit és azok lebonyolítását Donyeck és Luhanszk megyékben. Megjegyezzük a lakosság magas részvételi arányát a szavazás meghiúsítására tett próbálkozások ellenére” – írták a Kremlben.
Moszkva egyúttal elítélte azt, hogy (a kijevi hatóságok) erőt alkalmaztak Kelet-Ukrajnában a referendumok megakadályozása érdekében, a “nehézfegyverek alkalmazását a békés állampolgárokkal szemben, amely áldozatokat követelt”.
Az orosz elnöki hivatal közleményében kiemelték, hogy Moszkva üdvözöl mindenfajta közvetítést, beleértve az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetét (EBESZ) is, hogy létrejöjjön egy ilyen dialógus.
Időközben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy nincs távlata az ukrán válság rendezését szolgáló négyoldalú tárgyalásoknak. Az orosz diplomácia vezetője ugandai kollégájával folytatott moszkvai tárgyalásait követően nyilatkozott.
Lavrov ugyanakkor azt hangoztatta, hogy az EBESZ soros elnökének javaslatai alapján kell megteremteni az ukrán nemzeti párbeszédet. Hozzátette, nem biztos abban, hogy ez hamarosan sikerülhet.
Didier Burkhalter svájci külügyminiszter, az EBESZ soros elnöke a múlt szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt és bejelentette, hogy javaslatokat dolgoztak ki az ukrán válság rendezési menetrendjére. Ezek a fegyverszünetre, a feszültség továbbterjedésének megakadályozására, a párbeszéd megteremtésére és a választások megtartására vonatkoznak.
A javaslatokat az EBESZ a múlt héten átadta az április 17-én tartott genfi tárgyalás résztvevőinek: Ukrajnának, Oroszországnak, az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak.(MTI)

Scroll To Top