Ukrán válság – A cseh államfő szerint Ukrajnának semlegesnek kellene maradnia

A cseh államfő úgy véli, hogy Ukrajnának nem szabadna belépnie a NATO-ba, hanem Finnország példájára semlegesnek kellene maradnia.

Milos Zeman erről kedden a kazahsztáni Asztanában beszélt, ahol Nurszultan Nazarbajev kazah elnök meghívására hétfő óta hivatalos látogatáson tartózkodik – jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió.
Zeman egy cseh újságíró kérdésére válaszolt, aki azt firtatta, egyetért-e Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter Ukrajna NATO-tagságát ellenző véleményével.
“Én ezzel a véleménnyel teljesen egyetértek” – jelentette ki Zeman.
Steinmeier a Spiegel Online-ban megjelent hét végi interjújában elutasította Ukrajna NATO-tagságát. “Ukrajna és a NATO partneri kapcsolatait elképzelhetőnek tartom, de (Ukrajna) tagságát nem” – szögezte le a német külügyminiszter. Kifejtette: Ukrajna gazdasági és politikai modernizációja “többgenerációs projekt”, és ilyen értelemben nincs értelme Ukrajna NATO illetve EU-tagságáról spekulálni.
Ukrajna az ország hatályos alkotmánya szerint semleges állam, s katonai szövetségben való tagsága megengedhetetlen. A legutóbbi választások után létrejött új kormánykoalíció viszont a NATO-tagságot célként kívánja kitűzni. Petro Porosenko ukrán államfő éppen vasárnap azt mondta, hogy az ország NATO-hoz fűződő viszonyáról csakis az ukrán nép dönthet egy népszavazáson.
“Ami Ukrajnát illeti változatlanul azt az álláspontot képviselem, hogy (távlatilag is) semlegessé kellene válnia, úgymond finnlandizálódnia kellene” – szögezte le a cseh államfő.
A finnlandizáció fogalmával írják le röviden a Szovjetunió és Finnország második világháború utáni évtizedekben kialakított viszonyát, amikor Helsinki – függetlenségének biztosítása érdekében – jó kapcsolatokat épített ki addigi háborús ellenségével, és semleges külpolitikát folytatott, amelynek során figyelembe vette Moszkva érdekeit is.(MTI)

 

Scroll To Top