Újabb 15 bázispontos kamatemelés

Nem gyorsít vissza az MNB. A várakozásoknak megfelelően ismét 15 bázispontos monetáris szigorítást hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a mai ülésén. Ezzel az alapkamat 1,8 százalékra, az overnight jegybanki betét kamata 0,85 százalékra, az overnight fedezett hitel és az egyhetes fedezett hitel kamata 2,75 százalékra emelkedett. A bejelentés után némileg gyengült a forint az euróval szemben, mivel nem történt meglepetés. A korábban meghirdetett menetrend szerint így év végére 2,1 százalékon állhat majd a hazai alapkamat.

Tovább szűkítik a forintlikviditást. A megjelent közleményben a döntéshozók jelezték, hogy erősödtek a felfelé mutató inflációs kockázatok elsősorban a nyersanyag- és energiaárak emelkedése miatt. E hatások egy része a korábban vártnál tartósabban velünk maradhat. Gyorsítani fogják a forintlikviditást nyújtó devizaswap-eszköz kivezetését, mely enyhén forinterősítő hatású lehet, de az üzenet nem túl erős. Emellett a következő hónapokban további lépéseket készít elő a swappiac stabilitásának és a monetáris transzmisszió hatékonyságának megőrzése érdekében. Az állampapír-vásárlási programon ezúttal nem módosítottak, viszont némileg módosult a közlemény utolsó bekezdése. „A Monetáris Tanács elkötelezett az árstabilitás elérése és fenntartása mellett. A döntéshozók megítélése szerint az inflációs kilátásokat továbbra is felfelé mutató kockázatok övezik, amelyek a korábban vártnál tartósabbak lehetnek. Emiatt a Tanács a kamatemelési ciklus havi ütemű folytatását tartja szükségesnek. A Monetáris Tanács a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak.”
Továbbra is erőteljes az inflációs nyomás. Szeptemberben közel 9 éves csúcsra, 5,5 százalékra emelkedett az éves bázison számított infláció Magyarországon. Szinte minden változékony árú főcsoportban jelentős emelkedés volt tapasztalható, a legnagyobb emelkedést a járműüzemanyagok mutatták 21 százalékkal, a dohányáruk pedig közel 18 százalékkal drágultak. A tartós folyamatokat megragadó maginflációs mutató 4 százalékos volt. A jegybank nincs túl könnyű helyzetben, hiszen az infláció nagyobb része kínálati oldali, jelenleg csak a másodkörös hatások kivédése, illetve az importált infláció fékezése áll módjában a döntéshozóknak a monetáris szigorítással, illetve az inflációs várakozások tartós feljebb tolódását próbálják megakadályozni.

Hamarosan léphet az amerikai jegybank. A Federal Reserve legközelebb november 3-án tart kamatdöntő ülést, ahol nagy valószínűséggel bejelentik az eszközvásárlási program fokozatos kivezetését. A legutóbbi kamatdöntő ülés közleményében már megjelent, hogy hamarosan indokolt lehet a program csökkentése, majd Jerome Powell elmondta, hogy erre akár már novemberben sor kerülhet, és a tervek szerint a jövő év közepére teljesen kivezetnék, amennyiben a gazdasági kilábalás a várakozások szerint halad tovább. A nemrég megjelent részletes jegyzőkönyvől azt is megtudhattuk, hogy több döntéshozó aggódik az inflációs folyamatok miatt, és úgy gondolják, hogy az tartósabb lehet, mint azt korábban várta a jegybank. Várhatóan havonta 15 milliárd dollárral csökkentik a jelenleg havi 120 milliárd dollárral futó program méretét, a tényleges folyamat november közepén indulhat. Kamatemelésre legkorábban 2022. utolsó, vagy 2023. első negyedévében számíthatunk az Egyesült Államokban.
Már az Európai Központi Banknál is aggódnak. Az EKB október 28-án tartja a következő ülést, legutóbb finomhangolással csökkentették a PEPP program keretében végzett eszközvásárlások havi ütemét, de Christine Lagarde a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy nem monetáris szigorításról van szó, csupán újrakalibrálásról. Annak ellenére, hogy az eurózónában még nem kell tartós inflációs túllövéstől tartani, a háttérben több döntéshozó aggodalmát fejezte ki az emelkedő árak miatt. Amennyiben a gazdasági kilábalás a megfelelő ütemben folytatódik, várhatóan március végén kivezetik a PEPP programot, esetleg áprilistól kismértékben megnövelhetik az APP program havi keretösszegét. Mindenesetre kamatemelésre még jó ideig nem kell számítani az Európai Központi Banktól.
Kritikus szinteken az euró-forint árfolyama. A tegnapi kereskedésben egy hosszabb távú háromszög alakzat felső szára felett zárt a jegyzés, mely továbbra is meghatározó lehet. Amennyiben sikerül visszasüllyedni a 360,50-es szint alá, korrekciós hullám indulhat a 355-356-os szintek irányába. Ellenkező esetben azonban elsőként a 362,50-es, majd a 364,25-ös szinteket célozhatja meg. A közlemény megjelenését követő reakciók alapján az utóbbi forgatókönyvre számíthatunk egyelőre.

Scroll To Top