Új pápa – Olasz lapok Ferenc pápa megválasztásáról

 Meglepetésnek, zseniális megoldásnak, progresszív fordulatnak, jelzésnek nevezte a csütörtöki olasz sajtó Ferenc pápa megválasztását, s azt is elemezték, miért nem az esélyesnek tartott olasz Angelo Scola lépett ki egyházfőként a Sixtus-kápolnából.

Ferenc a meglepetés – ez volt a Corriere della Sera főcíme. A legnagyobb olasz napilap “zseniális megoldásnak” nevezte a pápaválasztó bíborosok döntését, mely XVI. Benedek egykori “progresszív vetélytársára” esett. Az újság emlékeztetett arra, hogy a Joseph Ratzingert 2005-ben pápává választó konklávén Jorge Mario Bergoglio volt a második legtöbb szavazatot kapott jelölt.
“Geopolitikai” döntésről írt a Corrierében Vittorio Messori katolikus író, II. János Pál biográfusa, aki szerint Ferenc pápával a bíborosok “két missziót teljesítettek: latin-amerikait választottak és kúrián kívülit”.
“Szent péteri forradalomról” írt a La Repubblica. A napilapnak nyilatkozó Hans Küng, a XVI. Benedek ellenfelének tartott német teológus “a lehető legjobb választásnak nevezte Bergogliót”.
Az Il Messaggero szerint “a forradalmi konzervatív pápa most rendet tesz” a Vatikánban. A római napilap hangsúlyozta, hogy az “egyháznak sikerült ismét meglepetést okoznia. Senki sem várta, hogy ez a konklávé az előző pápaválasztás egyik esélyesét választja meg egyházfőnek.”     “Ferenc legyőzte a kúriát…az egyetemes egyháznak ezentúl nem magányos vezetője lesz” – írta az Il Fatto Quotidiano, a pápasága alatt elszigetelt XVI. Benedekre utalva.
“Fordulat és jelzés is ez egyszerre…a karriervágytól, hatalmi játszmáktól, kúriabeli csoportoktól legtávolabb álló bíboros lett a pápa” – hangsúlyozta a La Stampa hozzátéve, hogy konklávén még sohasem “nyert olyan bíboros, aki a korábbi konklávén második lett”.
Az Il Foglio megjegyezte, Ferenc pápa olyan nevet “mert” választani, amelyet eddig még soha senki. Megválasztása után aranykereszt helyett egyszerűbb fémkeresztet viselt, és a bíborosokat nem uraknak, hanem testvéreknek szólította.
A kommentárok szerint Angelo Scolát a 28 olasz pápaválasztó bíboros közötti megosztottság “süllyesztette el”. Az amerikai jelölteket pedig “főszereplési vágyuk” szorította háttérbe.
Az újságok beszámoltak az olasz püspöki kar tévedéséről, amely annyira biztosra vette Scola megválasztását, hogy a konklávé végén neki küldött gratuláló üzenetet, melyet utána gyorsan ki kellett javítani. (MTI)

Scroll To Top