EU-csúcs – megkezdődött a tanácskozás

Megkezdődött csütörtök délután Brüsszelben az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek péntekig tartó tanácskozása, amelynek fő napirendi pontjai a gazdasági válságból való kilábalás teendőivel kapcsolatosak.

A 27-ek csúcstalálkozóján Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli. Késő este lesz egy „csúcs a csúcson belül”: külön megbeszélést tart a 17 euróövezeti ország vezetője.
Hivatalosan nem szerepel a napirenden sem Ciprus súlyos pénzügyi állapota, sem a parlamenti választások nyomán előállt bonyolult olasz belpolitikai helyzet, ám diplomaták szerint mindezek felmerülhetnek a csúcstalálkozón. Különösen valószínű ez Ciprus vonatkozásában: aligha véletlen, hogy az euróövezeti országok pénzügyminiszterei – az úgynevezett eurócsoport keretében – a csúcstalálkozó péntek délutáni befejezése után külön megbeszélésre ülnek össze.
Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurócsoport elnöke úgy nyilatkozott, hogy a ciprusi pénzügyi mentőcsomag mintegy 10 milliárd eurós lesz, miután „sokat húztak” az eredetileg 17,5 milliárdos tervezetből.
A brüsszeli megbeszélésre érkezve Francois Hollande francia köztársasági elnök újságíróknak elmondta: fel kívánja vetni a csúcstalálkozó részvevőinek a szíriai kérdést. Hollande nyomatékkal megerősítette azt a francia álláspontot, hogy a Szíriával szembeni uniós fegyverembargót fel kell oldani, és lehetővé kell tenni a damaszkuszi rezsim ellen lázadók fegyverekkel való ellátását. Hollande megjegyezte, hogy ezt vallja Nagy-Britannia is.
Ami az uniós országok közti gazdaságpolitikai összehangolást, az úgynevezett „európai szemeszter” időszerű teendőit illeti, erről az EU-csúcs előtt – a hagyományoknak megfelelően – háromoldalú egyeztetést tartottak az Európai Bizottság, a munkaadók, valamint a munkavállalók képviselőinek részvételével.
E háromoldalú tanácskozás után José Manuel Barroso, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény elnöke nyilatkozatban állapította meg: az EU továbbra is szerepet játszik a munkahelyteremtés és gazdasági növekedés előmozdításában, de most magukban a tagországokban kell elvégezni a legtöbb munkát Európa versenyképességének javítása, a növekedés fenntarthatóvá tétele érdekében.
Andor László, a foglalkoztatás, szociálpolitika és társadalmi befogadás kérdéseiben illetékes magyar EU-biztos azt hangsúlyozta: az európai gazdasági és pénzügyi unió elmélyítése azt is jelenti, hogy ki kell építeni annak szociális dimenzióját.
Az EU-csúcs részvevői a második napon, pénteken az unió és Oroszország kapcsolatait tekintik át.(MTI)

Scroll To Top