Trafik – Az NFH rendkívüli ellenőrzéssel vizsgálja a 18 éven aluliak kiszolgálását a dohányboltokban

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) augusztus 30-áig rendkívüli ellenőrzések keretében vizsgálja, hogy a Nemzeti Dohányboltokban kiszolgálják-e a 18 éven aluliakat dohánytermékkel – közölte az NFH kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az elkövetkezendő időszakban a hatóság fokozott rendszerességgel és a jogszabályban megkövetelt szigorral lép fel a fiatalkorúak kiszolgálása ellen.
A fogyasztóvédelmi hatóság közölte, hogy az országosan lefolytatott eddigi több mint 200 ellenőrzésből 118 esetben a felügyelőségek munkatársai fiatalkorúak bevonásával vizsgálták a jogszabályi tilalom betartását, és ebből 17 alkalommal – 14 százalékánál – állapítottak meg jogsértő kiszolgálást, 34 alkalommal – 28 százaléknál – pedig azt, hogy a kereskedő a vonatkozó előírás ellenére nem szólította fel a fiatalkorút a távozásra.
Míg tavaly a kereskedők 58 százaléka értékesített cigarettát 18 éven aluliaknak, a jelenlegi 14 százalékos adat jelentős javulást mutat – értékelte közleményében a fogyasztóvédelmi hatóság.
A pozitív tendencia ellenére a fogyasztóvédelmi hatóság – a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján – azon vállalkozásnál, amely a fiatalkorút kiszolgálja a bírság kiszabása mellett a dohánytermék forgalmazását 30 napra megtiltja, ismételt elkövetés megállapítása esetén pedig az üzletet legfeljebb 30 napra bezáratja. Azon üzletek, ahol bár kiszolgálás nem történik, de a fiatalkorút nem szólítják fel az üzlet elhagyására, fogyasztóvédelmi bírságra számíthatnak – hangsúlyozta közleményében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.(MTI)

Scroll To Top