Tőzsdezárás – Kedvezően hatott a részvénypiacokra a Fed kamatcsökkentési szándékának jelzése

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 250,34 pontos, 0,62 százalékos emelkedéssel, 40 577,79 ponton zárt szerdán.

A részvénypiac forgalma 11,6 milliárd forint volt. A vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest, a legnagyobb mértékben az OTP, közel másfél százalékkal.
Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője elmondta: a nap eseménye az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnökének kongresszusi meghallgatása volt. Jerome Powell meghallgatásán olyan üzenetek hangzottak el, amelyek azt mutatják, hogy hamarosan – akár már júliusban – kamatot vághat az amerikai jegybank. Ennek elsődleges oka a növekedési, illetve az inflációs kilátások bizonytalansága, a beérkező adatok alapján aggódnak egy picit az amerikai gazdaság állapota miatt – mondta az elemző.

Hozzátette, az elhangzottak főleg az Egyesült Államokban javították a nemzetközi befektetői hangulatot, de az európai piacokra is hatást gyakorolt. Jót tett a részvénypiacoknak, a dollár gyengült, utóbbi miatt pedig átmenetileg erősödött a forint is.
Jerome Powell megfogalmazása szerint a világkereskedelmi ellentétek eszkalálódása miatt kialakult bizonytalanság és a világgazdasági növekedés ütemével szemben felmerült aggodalmak kételyeket támasztanak az Egyesült Államok növekedési kilátásaival szemben is. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a Fed inflációs céljától elmaradó áremelkedés is a gazdaságösztönző célú monetáris lazítás szükségessége mellett szól.
A Mol 2 forinttal, 0,07 százalékkal 2962 forintra gyengült, 3,5 milliárd forintos forgalomban.
Az OTP részvények 180 forinttal, 1,49 százalékkal 12 270 forintra erősödtek, forgalmuk 5,4 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom ára 0,50 forinttal, 0,12 százalékkal 425 forintra nőtt, forgalma 158,8 millió forint volt.
A Richter-papírok árfolyama 10 forinttal, 0,20 százalékkal 5110 forintra emelkedett, forgalmuk 668,8 millió forintot ért el.
A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 4433,63 ponton zárt szerdán, ez 1,22 pontos, 0,03 százalékos emelkedés a keddi záráshoz viszonyítva.(MTI)

Scroll To Top