Tőzsdenyitás előtt – Pozitív kezdés várható Európában - Gazdasagportal.hu

Tőzsdenyitás előtt – Pozitív kezdés várható Európában

Pozitív kezdésre lehet számítani csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon a szerdai veszteséges zárás után.

A határidős indexjegyzések alapján a főbb tőzsdeindexek, a londoni, a frankfurti és a párizsi 0,3-0,4 százalék emelkedéssel kezdhetik a csütörtöki kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,3 százalékkal emelkedhet.
Szerdán veszteséggel zárt az európai tőzsdék túlnyomó többsége. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,17 és 0,20 százalék csökkenéssel végeztek, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,23 százalékkal zárt alacsonyabban.
Londonban 0,08 százalék csökkenéssel fejezte be a szerdai kereskedést az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,51 százalékkal, a CAC-40 Párizsban 0,08 százalékkal csökkent. Madridban 0,23 százalék indexcsökkenéssel végzett a tőzsde, a milánói árfolyamindex viszont 0,73 százalékkal erősödött.
Az árfolyamcsökkenést a távközlési, autóipari, élelmiszeripari és italgyártó cégek vezették szerdán Európában.

A Deutsche Bank részvénye viszont kissé felfelé korrigálta a létszámleépítési és szerkezetátalakítási tervei miatt korábban elszenvedett veszteségeit. A papír 0,6 százalékkal erősödött.
A csütörtöki európai kereskedés meghatározó tényezője az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed által egy küszöbön álló kamatcsökkentésről tett jelzés lehet, ami indexemelkedéshez juttatta az amerikai tőzsdéket, majd árfolyamemelkedést idézett elő az ázsiai piacokon is.
Jerome Powell Fed-elnök szerdán a képviselőház előtt tett féléves rendszeres beszámolójában a gazdasági aktivitás lassulásának fokozódó jeleire és a növekedésre leselkedő kockázatok sokasodására hivatkozva jelezte a Fed szándékát gazdaságösztönző célú monetáris lazító lépések megtételére.
A közelgő kamatcsökkentés valószínűségét megerősítette a Fed előző, júniusi kamatdöntő ülésének szerdán publikált jegyzőkönyve is. A dokumentum tanúsága szerint a monetáris tanács tagjai közül többen aggodalmuknak adtak hangot az Egyesült Államok gazdaságának növekedési kilátásait illetően és gazdaságösztönző célú kamatcsökkentés szükségessége mellett érveltek.
Az S&P-500 index a Fed jelzéseinek hatására első alkalommal lépte át a 3000 pontos határt, bár alacsonyabban zárt, alig 0,1 százalékkal a múlt héten elért rekordja alatt. A Nasdaq Composite index rekordon zárt szerdán.
Csütörtökön az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával az ázsiai tőzsdéken 0,5-1,0 százalék körüli nyereséget mutattak a vezető árfolyamindexek.
A dollárkamat csökkentésének kilátása gyengítette a dollár árfolyamát és megemelte az arany árát. Az euró jegyzése 0,23 százalékkal áll magasabban 1,1275 dolláron, az arany ára 0,89 százalékkal unciánként 1425,05 dollárra emelkedett.
Az olajár csütörtökön tovább emelkedett, bár az előző napinál szerényebb mértékben. A világpiaci olajár az amerikai nyersolajkészletek vártnál nagyobb múlt heti csökkenése és a Mexikói-öblöt fenyegető vihar miatt evakuált és leállított olajszigetek okán mintegy négy és fél százalékkal emelkedett szerdán.
Az európai kereskedés csütörtöki kezdete előtt másfél órával a Brent nyersolaj ára 0,18 százalékkal állt magasabban hordónként 67,13 dolláron, a WTI ára pedig 0,26 százalékkal 60,59 dollárra emelkedett.(MTI)

Scroll To Top