Tőzsde – Rekordra törő kezdés az amerikai tőzsdéken

A hétfői kereskedési szünet után rekordokat döntögető indexemelkedéssel nyitották meg kedden a heti kereskedést az amerikai értékpapírpiacok.

A DJIA-30 index 0,38 százalékos, az S&P-500 index 0,31 százalékos, a Nasdaq Composite index 0,41 százalékos emelkedéssel kezdett.
Pénteken a Wall Street vezető indexei nyereséggel zártak, a Nasdaq Composite új rekordon. A DJIA-30 és S&P-500 indexek egy százalékos, a Nasdaq Composite pedig közel két százalékos nyereséget gyűjtött az elmúlt héten. Hét közben a Wall Street indexei is rekordokat értek el, a Nasdaq viszont pénteken is.
Az árfolyamok részben a sok esetben várakozáson felüli negyedik negyedéves vállalati eredményeknek köszönhetőek, főként azonban a Washingtontól várt gazdaságösztönző intézkedéseknek, valamint a korlátozások kivezetését előre vetítő oltóanyag-beszerzéseknek.

Kedden a bitcoin árfolyama átlépte az 50 ezer dolláros küszöböt. A bitcoin bányászattal és forgalmazással kapcsolatos tevékenységet folytató cégek részvényei erősödtek a tőzsdén kívüli forgalomban a nyitás előtt, a Silvergate Capital Corp, Riot Blockchainés Marathon Patent Group részvények 8-10 százalékkal.
Az olajipari részvények erősödtek az olajár emelkedését követve. A tőzsdén kívüli forgalomban a keddi nyitás előtt és a hétfői kereskedési nap kihagyását is tükrözve 3-6 százalékkal erősödtek a nagyobb olajvállalatok részvényei, így a ExxonMobil, a Marathon Oil, a Devon Energy és az Occidental Petroleum papríok.
Az olajár kedden már vegyesen alakult, de ezzel együtt is több mint egy éves csúcsnál ingadozik. Az olajár a gazdasági fellendülésbe és a kereslet növekedésébe vetett bizalomnak köszönhetően tért vissza a koronavírus-válság előtti szintre.
Az amerikai piacok nyitásakor a Brent nyersolaj ára 0,30 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 63,11 dolláron, a WTI ára pedig 0,92 százalékkal 60,02 dollárra emelkedett. A WTI ára Brent árával ellentétben azért emelkedett kedden is, mert a hideg időjárás miatt Texas államban sok olajkutat és számos finomítót le kellett állítani.
Az eurót 0,18 százalékkal jegyzik gyengébben 1,2105 dolláron, az arany spot ára 1,50 százalékkal unciánként 1790,57 dollárra csökkent.(MTI)

Scroll To Top