Tőzsde – Elemzők: kis pluszban nyithat a BUX

Enyhén pluszos, vagy nulla körüli nyitást várnak a Budapesti Értéktőzsdén kedden az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

Gabler Gergely, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint enyhén pozitív lehet a piac hangulata, de csak kis árfolyammozgásokra és továbbra is mérsékelt forgalomra számít, hasonlóan az előző naphoz. A nap várható eseményei közül kiemelte a Magyar Nemzeti Bank elnökének sajtótájékoztatóját, amelyen Matolcsy György ismerteti a jegybank növekedési hitelprogramjának részleteit. Hozzátette, hogy konkrét árfolyamhatás emiatt leginkább a forint piacán lehetséges, de az OTP árfolyamát is befolyásolhatja.
Gabler Gergely elmondta, hogy szerdán a BÉT-en nem lesz kereskedés – ez is közrejátszik az alacsony aktivitásban -, Amerikában azonban ülést tart a Fed, a hét legfontosabb eseménye pedig az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntő ülése lesz, és a piac határozottan kamatcsökkentést vár.
Balásy Zsolt, az MKB Bank részvénystratégája kifejtette: rendületlen a hit a nagy jegybankokban, így rendületlen az emelkedés a világban, amiből mi rendületlenül kimaradunk. Európában tehát enyhén pozitív, nálunk inkább nulla körüli nyitás várható mára is. Talán a Magyar Telekom és az OTP azok a papírok, amelyeket először megtalálhatnak a vevők, ha véletlenül eljönnének hozzánk – tette hozzá.
A BUX 63,23 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 17 924,08 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 3,5 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.
A Mol 115 forinttal, 0,73 százalékkal 15 820 forintra erősödött, 877,1 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 6 forinttal, 0,13 százalékkal 4556 forintra csökkent, forgalmuk 1,4 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,73 százalékkal 415 forintra nőtt, forgalma 488,9 millió forint volt. A Richter árfolyama 105 forinttal, 0,31 százalékkal 33 600 forintra emelkedett, forgalma 686,1 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis értéke 27,0 millió forintos forgalom mellett 100 forinttal, 0,56 százalékkal 18 100 forintra nőtt. (MTI)

Scroll To Top