Bostoni robbantás – Oroszország ellen harcoló iszlamistákkal állt kapcsolatban Tamerlan Carnajev

Legalább két, Oroszország ellen harcoló iszlamistával állt kapcsolatban Tamerlan Carnajev, a bostoni robbantásos merénylet egyik feltételezett elkövetője – közölték hétfőn amerikai és kanadai hírportálok, orosz biztonsági forrásokra hivatkozva.

Az idősebb Carnajev fivér a híradások szerint egy 18 éves, kumik-palesztin származású dagesztáni lakossal, Mahmúd Manszúr Nidallal és a 23 éves, orosz-tatár származású, kanadai állampolgárságú William Plotnikovval állt kapcsolatban. Az orosz hatóságok 2012-ben két különböző műveletben mindkettőjükkel végeztek, az előbbivel májusban, az utóbbival júliusban. Tamerlan Carnajev mindkét időpontban Dagesztánban tartózkodott.
Plotnikov, aki Torontóban élt és 2009-ben vette fel az iszlám hitet, az idősebbik Carnajev fivérhez hasonlóan ökölvívó volt. A két bokszoló közösségi portálokon tartotta a kapcsolatot. Egyelőre nem világos, hogy Plotnikov Dagesztánban is találkozott-e a bostoni merénylet feltételezett elkövetőjével, Nidallal viszont négy ízben is együtt látták Tamerlan Carnajevet, mindig egy mahacskalai, szalafita befolyás alatt álló mecsetben.
A Time magazin internetes kiadásának értesülése szerint Carnajev néhány nappal Plotnikov halála után utazott el Dagesztánból az Egyesült Államokba, s még az új orosz útlevelét sem vette fel, pedig apja szerint ez volt oroszországi útjának egyik célja.
Az amerikai médiában sűrűn idézett moszkvai lap, az ellenzéki Novaja Gazeta értesülése szerint az orosz hatóságok akkor hallottak először Carnajevről, amikor Plotnikovot 2011 elején őrizetbe vették a dagesztáni Izerbasban. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ekkor fordult felvilágosítási kérelemmel az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodához (FBI). A kanadait később szabadon bocsátották.
Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn telefonon megállapodott a két ország terrorelhárítási együttműködésének elmélyítésében. Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője pedig hétfői sajtóértekezletén – konkrétumok említése nélkül – arról beszélt, hogy az amerikai és az orosz hatóságok együttműködnek a bostoni robbantásos merénylet oroszországi szálainak felgöngyölítésében.
Amerikai sajtóértesülések szerint azonban egyre megalapozottabb a gyanú, hogy Carnajev tavaly valóban azzal a céllal utazott Dagesztánba, hogy együttműködésre lépjen az ottani radikális iszlamistákkal. Ez a szándéka azonban a jelek szerint csak részben vált valóra, mert ahhoz, hogy a militánsok befogadják, több hónapi próbaidőre lett volna szükség.
A The Wall Street Journal hétfői közlése szerint az amerikai hatóságok az Egyesült Államok területén „legkevesebb hat” olyan személy után vizsgálódnak, aki valamilyen módon kötődhetett a Carnajevek terveihez.
A szövetségi nyomozók hétfőn szüleinek Rhode Island állambeli otthonában felkeresték Katherine Russellt, Tamerlan Carnajev özvegyét. A North Kingstownban lefolytatott vizsgálatról nem közöltek részleteket, csak annyit, hogy a házban DNS-mintákat vettek. A The Wall Street Journal korábban azt írta, hogy az egyik Bostonban felrobbantott pokolgép maradványain női DNS-t találtak. A nyomozók ezzel kapcsolatban egyébként azt sem zárják ki, hogy az egy bolti eladóé lehetett.
Hétfőre elkészült Tamerlan Carnajev hatósági boncolási jegyzőkönyve, de azt hivatalosan mindaddig nem hozhatják nyilvánosságra, amíg valaki nem jelenti be igényét a holttest elszállítására és ki nem állítják a hivatalos halotti bizonyítványt. Russellnek jogában állna kikérni halott férjét, aki sajtóértesülések szerint azután vesztette életét, hogy a rendőrökkel vívott tűzharcban lőtt sebeket kapott, majd öccse és egyben feltételezett bűntársa, Dzsohar is áthajtott a testén az aznap hatalmukba kerített, lopott terepjáróval.
A Carnajev szülők még vasárnap bejelentették: lemondanak arról a tervükről, hogy az Egyesült Államokba utazzanak, és kikérjék idősebb fiuk holttestét, a másikat pedig meglátogassák a börtönkórházban. Az apa, Anzor Carnajev állítólag beteg, az anyáról, Zubeidat Carnajeváról pedig az elmúlt napokban kiderült, hogy ő is szerepel az amerikai hatóságok potenciális terroristákat összesítő nyilvántartásában, mi több, egy Bostonban elkövetett tavalyi áruházi lopás miatt körözést adtak ki ellene. (MTI)

Scroll To Top