Tőzsde elemzés – Deviza, forex, arany, olaj – 2014.03.18

Szelíd beszéd és kis kockázat.  Az USA és az EU hétfőn egy sor szankciót jelentett be a Krím félsziget Ukrajnától való elszakítására reagálva. Mindkét kormány korlátozta ezen kezdeti szankciók körét, amelynek keretében utazási korlátozásokat vezet be, valamint befagyasztja bizonyos orosz, ukrán és krími vezetők vagyonát. Washington és Brüsszel azonban eltérő hivatalnokokat szankcionál. 

IronFX napi elemzés:

•USA, EU: szankciókat jelent be Oroszországgal szemben
 • A szankciós lista eltérő személyeket vesz célba:  Az USA fontos orosz, az EU kevésbé fontos ukrán személyeket céloz meg. A megosztottság az orosz megtorlás eltérő következményeit mutatja
 • Az EU viszonylag enyhe szankciói csökkentik a kockázatot:  A VIX index csökkent, az arany ás az olaj ára csökkent, a JPY gyengült, az USA-beli kötvények hozama nőtt, az amerikai dollár gyengült. A RUB a legjobban teljesítő deviza, mivel az orosz részvények árfolyama 4%-kal emelkedett. A SEK és a NOK a legjobb G10 deviza, mivel exportjain nagy része az EU-ba irányul
•Következő határidő:  péntek
 • Putyin ma tárgyal a jogalkotókkal
 • Az EU vezetői csütörtökön és pénteken üléseznek; várhatóan új szankciókat vezetnek be Oroszország reakciója után
 • A nagy kérdés, hogy az USA és az EU képesek-e álláspontjukat közelíteni. Az EU gazdaságának javítására összpontosít, miközben az USA lehetőséget lát abban, hogy üzenetet küldjön Oroszországnak. Ha nem képesek egységes arcvonalat képviselni, az gyengítheti reakciójuk hatását.
•Az FOMC értekezlet ma kezdődik.
 • A 2 napos értekezlet valószínűleg homályosabb előremutató útmutatást eredményez, mint az Egyesült Királyságban
 • Az Egyesült Királysághoz hasonlóan ez a deviza felértékelődéséhez vezethet
•Ma: Eurozóna:  A német Zew felmérés várhatóan vegyes.
 • USA: Ez a fogyasztói árindexet éves szinten várhatóan +1,6%-ról +1,2%-ra csökkenti. Az új lakásépítések és az építési engedélyek javulása

 

Részletes elemzés:

 • „Szelíd beszéd és kis kockázat”         Az USA és az EU hétfőn egy sor szankciót jelentett be a Krím félsziget Ukrajnától való elszakítására reagálva. Mindkét kormány korlátozta ezen kezdeti szankciók körét, amelynek keretében utazási korlátozásokat vezet be, valamint befagyasztja bizonyos orosz, ukrán és krími vezetők vagyonát. Washington és Brüsszel azonban eltérő hivatalnokokat szankcionál. Az eltérés rávilágít a két partner közötti nagy különbségre. Az USA 11 személyt vett célba, az EU 21-et, de csak négyen szerepeltek mindkét listán, amelyek közül csak kettő orosz. Az USA szankciói az orosz elit fő tagjait veszik célba, miközben az EU szankciói kevésbé jelentős személyiségeket érintenek, akik legtöbbje ukrán vagy krími, ami tényleg nem számít Oroszországnak. Ezenkívül a célba vett orosz hivatalnokok kevésbé fontosak, mint az USA céltábláján szereplők.
 • A kezdeti intézkedések gyengesége megkönnyebbülést okozott a piacon, és csökkent a piaci kockázat. A VIX index csökkent, az USA kötvényhozamai emelkedtek, az arany és az olaj összeomlott, a dollár általánosságban gyengült. A legjobban teljesítő deviza a rubel volt, mivel az orosz részvények árfolyama kb. 4%-kal emelkedett. A legtöbb G10 deviza erősödött az amerikai dollárhoz képest; kivétel a biztonsági befektetési JPY, amely gyengült. A SEK és a NOK – amelyek exportjaik nagy részét Európába szállítják – a legjobban teljesítettek a G10 devizák között.
 • Az USA és Európa szankciói közötti eltérés rávilágít a két fél eltérő kockázataira. Európa sokkal jobban ki van téve Oroszország ellenakcióinak: az olaj és a gáz felét Oroszországtól kapja; Németországnak nagy ipari befektetései vannak Oroszországban, valamint Londonban hatalmas orosz tőke van. Európa fő aggálya most az, hogyan kezelje gazdasági problémáit; az Oroszország miatti feszültségek fokozódása és az energiaellátás zavara jelentős visszahúzó erő lenne. Másrészt az USA lehetőséget lát annak megfékezésében, hogy Oroszország a közelmúltban „újjáéledt” a periférián, és annak Kelet-Európa számára való bizonyításában, hogy megbízható külpolitikai partner. Oroszországra visszatérve a Snowden-ügy is csábító.
 • Washington és Brüsszel elmondta, hogy a tegnapi szankciók kezdeti lépések voltak. Átgondolják reakciójukat, miután ma meghallgatják, hogy mit mond Putyin elnök és hogyan alakul a helyzet. Az EU vezetői csütörtökön és pénteken üléseznek és fontolóra veszik reakciójukat. Még várat magára annak megismerése, hogy Washington és Brüsszel képes-e közelíteni álláspontját és egységes arcvonalat képviselni több jelentős szankcióval fellépve, illetve az, hogy Oroszország sikeresen kijátssza-e a két fél különböző érdekeit. Semmi esetre sincs vége a drámai helyzetnek.
 • Ma van a márciusi FOMC értekezlet első napja, amely az első az FOMC új elnöke, Janet Yellen elnökletével; ezenkívül sor kerül első FOMC elnökeként tartott sajtókonferenciájára is. Szerintem senki sem vár változást a „fokozatos csökkentés” folyamatában, azaz a Bizottság valószínűleg ismét 10 milliárd dollárral csökkenti havi kötvényvásárlásait. Valószínűleg változás áll be az FOMC előremutató útmutatásának prezentálásában, ami nagyon hasonlít az Egyesült Királyságban történtekhez. Várhatóan kihagyják azt a sort a nyilatkozatból, miszerint a jelenlegi szinten tartják a kamatlábakat, „amíg a munkanélküliségi ráta 6,5% felett marad”, és ehelyett homályosabb kritériumokat határoznak meg a munkanélküliséggel és az inflációval kapcsolatban. A Bizottság azonban meg akarja ezt tenni anélkül, hogy a piacnak okot adna annak feltételezésére, hogy a kamatlábak emelése a vártnál korábban megtörténik; ezért talán hangsúlyozzák, hogy várhatóan továbbra is eltelik egy bizonyos idő, mire elkezdik emelni a kamatlábakat, és amikor ez kezdetét veszi, akkor lassan és óvatosan járnak el – többnyire így nyilatkozott a Bank of England is. Mindazonáltal a BoE tapasztalatai szerint ez a változás támogathatja a dollárt.
 • Az európai nap fő eseménye a német márciusi ZEW felmérés. A jelenlegi helyzettel kapcsolatos index várhatóan a februári 50,0-ről 52,0-re emelkedett, miközben a várakozásokkal kapcsolatos index az előrejelzés szerint 55,7-ről 52,0-re csökkent. A múlt hónapban a jelenlegi helyzettel kapcsolatos index a vártnál kedvezőbb volt, míg a várakozásokkal kapcsolatos index alulmaradt a várakozásokon. Az EUR/USD pár reagált a várakozásokkal kapcsolatos indexre és 15 pippel csökkent. Az eurozóna kereskedelmimérleg-többlete várhatóan valamelyest emelkedett (13,9 milliárd euróra) szezonálisan korrigált alapon (februárban 13,7 milliárd EUR volt).
 • Az USA-ban az FOMC megkezdi kétnapos értekezletét, amely szerdán ér véget. Az értekezlet a gazdasági kilátások összefoglalásával, valamint az új elnök, Janet Yellen által tartott első sajtókonferenciával kapcsolatos. Az USA-beli mutatószámokat tekintve a fogyasztói árindex az előrejelzés szerint februárban havi szinten 0,1%-kal emelkedett (a januárival azonos), ami által a ráta éves szinten +1,6%-ról +1,2%-ra csökken. Az új lakásépítések és az építési engedélyek februárban várhatóan javultak.
 • Kedden két személy tart beszédet. A Bank of England kormányzója, Mark Carney, az EKB Felügyelőbizottságának elnöke, Daniele Nouy és a Kanadai Nemzeti Bank kormányzója, Stephen Poloz.

EUR/USD

EURUSD_18Mar2014

 • Az EUR/USD pár ismét támaszszintre talált az 1,3893-as (T1) korlát közelében, majd emelkedett. A pár az 1,3965-ös (E1) ellenállásszint alatt marad, ahol az egyértelmű, felfelé történő áttörés bika jellegű hosszabbításokat válthat ki a következő akadály felé (1,4000 – E2). Bár az MACD felfelé áttért indító vonalán, az MACD és az ár mozgása közötti negatív divergencia érvényben marad, ezért nem zárható ki egy lehetséges visszatérés a közeljövőben. A magasabb maximum szint és a magasabb minimum szint struktúrája folyamatban marad, és mivel az árfolyam a növekvő tartományban van, a rövid távú képet továbbra is pozitívnak tartom.
 • Támaszszint: 1,3893 (T1), 1,3850 (T2), 1,3810 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,3965 (E1), 1,4000 (E2), 1,4200 (E3).

 

EUR/JPY

EURJPY_18Mar2014

 • Az EUR/JPY pár visszapattant a március 3. és 7. közötti előremenetel 61,8%-os visszatérési szintje, a 200 periódusú mozgóátlag és a kék emelkedő trendvonal közelében. A pár ismét a 141,25-ös sáv felett van; ha a bikák elég erősek ahhoz, hogy átlépjék a következő, 142,35-ös (E1) akadályt, várhatóan megcélozzák a következő ellenállásszintet (143,80 – E2). Az MACD felfelé áttért indító vonalán, de medve jellegű tartományában marad. Várnék, amíg a mutatószám felfelé áttér a zérus vonalon, hogy megerősítse a lehetséges áttörést a 142,35-ös (E1) szint fölé. Azonban továbbra is fennáll az alacsonyabb maximum szint lehetősége ezen sáv közelében, ezért egyelőre fenntartom semleges nézetemet.
 • Támaszszint: 141,25 (T1), 139,15 (T2), 137,55 (T3).
 • Ellenállásszint: 142,35 (E1), 143,80 (E2), 145,15 (E3).

GBP/USD

GBPUSD_18Mar2014

 • A GBP/USD pár konszolidációs módban mozgott; az 1,6600-as (T1) támaszszint – amely egybeesik a február 5. és 17. közötti rally 38,2%-os visszatérési szintjével – és az 1,6700-es (E3) ellenállásszint között van. A rövid távú kép szerintem semleges marad, mivel mindkét mozgóátlag oldalirányba mutat, miközben az RSI és az MACD semleges szintjeik közelében vannak, ami megerősíti az ár mozgásának trend nélküli fázisát. Nagyobb távlatokban gondolkodva, amíg az árfolyam a hosszú távú emelkedő trend (világoskék vonal) felett van, a fő emelkedő útvonal érvényes marad. Azonban a 1,6820-as (E3) maximum szint egyértelmű, felfelé való áttörése szükséges a nagyobb növekvő trend folytatódásának megerősítéséhez.
 • Támaszszint: 1,6600 (T1), 1,6520 (T2), 1,6465 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,6700 (E1), 1,6760 (E2), 1,6820 (E3).

Arany

XAUUSD_18Mar2014

 • Az arany csökkent, és jelenleg az 50 periódusú mozgóátlag közelében, valamelyest az 1354-es (T1) támaszszint felett van. Mindkét momentum mutatószám csökkenő útvonalat követ, miközben az MACD – bár bika jellegű tartományban van – lefelé áttért indító vonalán, ami igazolja a fém momentumának lassulását. A napi grafikonon a napi RSI kilépett a túlvett tartományból, miközben úgy tűnik, hogy a napi MACD készen áll a szignál vonala alá kerülni, ami kedvez a további csökkenéseknek. Amíg azonban az 1332-es (T2) minimum szint kitart, a csökkenő hullámot visszatérésnek tartanám.
 • Támaszszint: 1354 (T1), 1332 (T2), 1310 (T3).
 • Ellenállásszint: 1392 (E1), 1415 (E2), 1435 (E3).

Olaj

CLJ4_18Mar2014

 • A WTI hétfőn csökkent, és ismét a 98,00-as (T1) támaszszint közelében van, amely a január 9. és március 3. közötti növekvő trend 50%-os visszatérési szintje és az előző elemzésekben említett hibás kilengés szélességének 161,8%-os hosszabbítási szintje. A medvék várhatóan a 98,00-as (T1) szint alá terelik a csatát, és megcélozhatják a január 9. és március 3. közötti növekvő trend 61,8%-os visszatérési szintjét, amely egybeesik az alakzat szélességének 200%-os hosszabbítási szintjével, amely a 96,50-es (T2) támaszszint közelében van. Amíg az ár a csökkenő tartományban, a mozgóátlagok alatt van, a rövid távú kilátás negatív marad.
 • Támaszszint: 98,00 (T1), 96,50 (T2), 95,00 (T3).
 • Ellenállásszint: 100,75 (E1), 103,00 (E2), 105,00 (E3).

 

 

 

Scroll To Top