Tőzsde elemzés – Deviza, arany, olaj – 2014.02.20

forexA dollár a szerdán közzétett, a vártnál kedvezőtlenebb lakáshelyzet-adatokat az időjárással kapcsolatos tényezőnek tudta be, és a legtöbb G10 és feltörekvő piacokbeli devizával szemben erősödött. Először is, a közelmúltbeli FOMC értekezlet jegyzőkönyvéből kiderült, hogy a Bizottság erősen elkötelezett a kötvényvásárlási program fokozatos csökkentése iránt.

IronFX_Feb_Demo_728x90_HU

IronFX napi elemzés:

 

A dollár általánosságban erősödött
 • A kedvezőtlenebb lakáspiaci adatokat az időjárásnak tudta be
 • A jegyzőkönyvből kiderül, hogy az FOMC elkötelezett a fokozatos csökkentés iránt; a vita a megszorítás ütemével kapcsolatos
Kína PMI-indexe messze alulmaradt a várakozásokon
 • Az 50-es tartományban tovább csökken, megerősítve a lassulást
 • A piac aggódik amiatt, hogy fokozódik a bizalom megrendülésének valószínűsége
 • Negatív hatást gyakorolt az AUD és az NZD devizákra; fenntartom medve jellegű nézetemet az ausztrál dollárral kapcsolatban, mivel Kína lassulása valószínűleg folytatódik
 • JPY megfordult és erősödött a rekordnagyságú januári kereskedelmimérleg-deficit (NSA alapú) ellenére, mivel Kína adatai a tokiói tőzsdére is kihatottak. Az AUD/JPY lehetőséget adhat arra, hogy előnyre tehessünk szert Kína gyengeségéből
A CAD volt a legnagyobb vesztes – közzétették a csalódást keltő kanadai nagykereskedelmi értékesítési adatokat
 • A piac csökkentette az eladási CAD pozíciókat; lehetőség van a piacra való visszatérésre
Ma:  További februári PMI-indexek Franciaországból, Németországból és az eurozónából.
 • Az eurozóna gyártási indexe várhatóan változatlan – ez lehet, hogy nem támogatja az eurót, mivel Németország adata várhatóan kissé csökken
 • Az USA fogyasztói árindexe várhatóan éves szinten +1,5%-ról +1,6%-ra gyorsul; bika jellegű hatást gyakorolhat az amerikai dollárra
 • Az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya 335 ezer (a korábbi 339 ezer volt), ami valamelyest bika jellegű hatást gyakorol az amerikai dollárra
 • A philadelphiai  Fed index várhatóan csökken; a Konferenciatanács vezetői indexe emelkedik = egymást kiegyenlítik

Részletes elemzés:

 • A dollár a szerdán közzétett, a vártnál kedvezőtlenebb lakáshelyzet-adatokat az időjárással kapcsolatos tényezőnek tudta be, és a legtöbb G10 és feltörekvő piacokbeli devizával szemben erősödött. Először is, a közelmúltbeli FOMC értekezlet jegyzőkönyvéből kiderült, hogy a Bizottság erősen elkötelezett a kötvényvásárlási program fokozatos csökkentése iránt; a vita a kamatlábakkal kapcsolatos jövőbeli megszorítás megfelelő üteme körül forog. Ezen háttér ellenére a 10 éves futamidejű USA-beli kincstárjegyek hozamai kb. 3 bázisponttal emelkedtek szerdán, és így volt ez a hosszú lejáratú Fed Alapok futures származtatott kamatlábai esetében is, ami támogatta a dollárt. Az ázsiai nap során a HSBC/Markit China gyors februári gyártási beszerzési index (PMI-index) alulmaradt a becsléseken, és már egymást követő második hónapban a csökkenő tartományban mozgott. Mivel további problémák vannak a bizalommal, a piac tart attól, hogy Kínában egyre inkább jócskán megtorpan a növekedés.
 • A kínai adatok jelentősen érintették az ausztrál dollárt és az új-zélandi dollárt, ahogyan talán számítottunk arra. Az AUD az új-zélandi dollárnál kissé jobban gyengült, és ez a folyamat várhatóan folytatódik. Ausztrália Kínába irányuló exportja ipari anyagokra koncentrálódik, amelyek sokkal érzékenyebbek a gyártási keresletben bekövetkező csökkenésre, mint Új-Zéland élelmiszerexportja. Általánosságban fenntartom medve jellegű nézetemet az ausztrál dollárral, különösen az AUD/NZD párral szemben, mivel szerintem a Kínában végbemenő változások eléggé „meredekek”, és nem oldhatók meg csupán azáltal, hogy a PBoC pénzt fecskendez be a gazdaság megmentésére. Másrészt Kína adatai hatására az USD/JPY pár megfordult, és a jen volt az egyetlen deviza, amely figyelemre méltó erősödést produkált az amerikai dollárral szemben, mivel a tokiói részvénypiacon csökkenés következett be. Ez a januári rekordnagyságú, „egészségtelen szerkezetű” kereskedelmimérleg-deficit (NSA alapú) ellenére következett be: az export a várakozásokon alulmaradt (jóllehet, éves szinten emelkedett), az import pedig felülmúlta azt. A szerkezet jelezné, hogy az AUD/JPY eladása által olyan ellentétes hatásból tehetnénk szert előnyre, amelyet Kína lassulásáról szóló hírek gyakorolnak a devizára.
 • A legnagyobb vesztes a CAD volt az éjszaka folyamán, amely összeomlott, miután a kanadai nagykereskedelmi értékesítési adatok a vártnál jobban csökkentek. Előfordulhat bizonyos mértékű CAD-eladás, amely nagy M&A tranzakcióval kapcsolatos. A piaci résztvevők valamelyest csökkentették eladási CAD pozícióikat (a Commitment of Traders jelentés szerint), a közelmúltbeli maximum -70 300 kontraktusról -58 900-ra. Bár még mindig nagymértékű eladási pozíció ehhez a kontraktushoz, jelzi, hogy a befektetőknek most van lehetőségük visszatérni a kereskedésbe.
 • Az európai nap során több februári PMI-index lát napvilágot. Franciaország, Németország és az eurozóna közzéteszi előzetes adatait a gyártási és a szolgáltatási szektorra vonatkozóan. Franciaország mindkét PMI-indexe várhatóan emelkedik, míg Németország gyártási PMI-indexe a becslés szerint valamelyest csökken, a szolgáltatási szektor PMI-indexe pedig emelkedik. Az eurozóna februári előzetes gyártási PMI-indexe várhatóan változatlan; az előzetes szolgáltatási szektorbeli és a kompozit adatok várhatóan a januárinál magasabbak. Az adatok mérsékelten pozitívak lehetnek az euróra nézve, de Németország PMI-indexének emelkedése nélkül nehéz lenne a piacot túlzottan fellelkesíteni.
 • Az eurozóna közzéteszi a februári előzetes fogyasztói bizalmi indexet, amely az előrejelzés szerint az előző havi -11,7-ről -11,0-re változik. A francia fogyasztói árindex várhatóan havi szinten 0,5%-kal csökkent januárban (decemberben havi szinten +0,4% volt). Ezáltal azonban a ráta éves szinten +0,8%-ról +0,9%-ra emelkedik.
 • Az USA-ban a januári fogyasztói árindex az előrejelzések szerint havi szinten +0,1%-ra lassul (a decemberi korrigált, havi szinten +0,2%-os értékről), bár ez a rátát éves szinten +1,5%-ról +1,6%-ra emeli. Az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya a február 15-én véget ért hétre vonatkozóan várhatóan 335 ezer (korábbi adat 339 ezer). A philadelphiai Fed februári üzleti aktivitási indexe az előrejelzés szerint 9,4-ről 8,0-ra csökkent, míg az USA Konferenciatanácsának vezetői indexe az előrejelzés szerint januárban +0,4%-ra emelkedett a decemberi +0,1%-ról.
 • Csütörtökön két személy tart beszédet. Az EKB elnökhelyettese, Vitor Constancio az Európai Pénzügyi Szolgáltatási Konferencián tart beszédet. A Norges Bank elnöke, Oeystein Olsen pedig az Oslói Egyetemen tart előadást.

Birger_Schafermeier_osszefoglalo_640

EUR/USD

EURUSD_20Feb2014

 • Az EUR/USD pár szerdán visszatért, de miután elérte az 1,3735-ös támaszszintet, valamelyest emelkedett. Várakozásaim szerint az előremenetel folytatódhat, és tesztelheti a kulcsfontosságú ellenállásszintet az 1,3810-es (E1) szinten. A magasabb maximum szint és a magasabb minimum szint struktúrája folyamatban marad, míg az árfolyam mindkét mozgóátlag felett van, és teljessé teszi a devizapár rövid távú pozitív kilátásait. Egyedüli aggályom az, hogy a pár a növekvő tartomány felső határának közelében marad, ahol esetleg ellenállásszintre talál és ismét visszatér, mielőtt eléri az 1,3810-es (E1) korlátot.
 • Támaszszint: 1,3735 (T1), 1,3700 (T2), 1,3650 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,3810 (E1), 1,3893 (E2), 1,4000 (E3).

EUR/JPY

EURJPY_20Feb2014

 • Az EUR/JPY pár csökkent, és az írás idején közeledik a támaszszinti tartományhoz, ahol négy mutatószám találkozik: a növekvő tartomány alsó határa, a lehetséges „fordított fej-váll alakzat” nyakvonala, az 50 periódusú mozgóátlag és a 200 periódusú mozgóátlag. Ezen tartomány közelében való visszapattanás – amelyet a 141,25-ös (E1) ellenállásszint áttörése követ – esetleg megerősíti az alakzat visszafordulását, és további hosszabbításokat indít el a 144,35-ös (E3) korlát felé, amely egybeesik a január 29. és február 4. közötti medve jellegű hullám 161,8%-os Fibonacci hosszabbítási szintjével. A csökkenést illetően a 139,15-ös (T1) szint lefelé történő áttörése jelezné, hogy az alakzat nem volt annyira érvényes, mint gondoltuk, és ismét negatívvá teszi a képet.
 • Támaszszint: 139,15 (T1), 137,55 (T2), 136,20 (T3).
 • Ellenállásszint: 141,25 (E1), 142,85 (E2), 144,35 (E3).

GBP/USD

GBPUSD_20Feb2014

 • A GBP/USD pár konszolidál az 1,6630-as (T1) támaszszint és az 1,6725-ös (E1) ellenállásszint között.  Szerintem a napközbeni irány semleges marad, mivel az 1,6630-as (T1) szint lefelé történő áttörése meghosszabbíthatja a visszatérést, míg az 1,6725-ös (E1) szint áttörése ismét tesztelheti az 1,6820-as (E2) maximum szintet. A napi grafikonon a hosszabb távú növekvő trend folytatódott a januári maximum szint áttörése után.
 •  Támaszszint: 1,6630 (T1), 1,6520 (T2), 1,6465 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,6725 (E1), 1,6820 (E2), 1,6885 (E3).

Arany

XAUUSD_20 Feb2014

 • Az arany az 1315-ös korlát alá csökkent, ami megerősíti azon nézetemet, hogy korrekciós fázissal van dolgunk. A fém várhatóan meghosszabbítja a korrekciós hullámot, és talán az 1290-es (T1) támaszszint felé halad. Mindkét mutatószám kedvez a visszatérés folytatódásának, mivel mindkettő csökkenő útvonalat követ. Mindazonáltal a nemesfém általános rövid távú képe pozitív marad, mivel az ár mindkét mozgóátlag és az 1270-es (T2) kulcsfontosságú korlát felett van. A napi grafikonon a nemesfém ellenállásszintre talált a 200 napos mozgóátlagon, mielőtt csökkent, ezért át kell törnie ezt az akadályt a növekvő trend meghosszabbítása előtt.
 • Támaszszint: 1290 (T1), 1270 (T2), 1250 (T3).
 • Ellenállásszint: 1315 (E1), 1332 (E2), 1360 (E3).

Olaj

CLH4_20Feb2014

 • A WTI ott maradt, ahol tegnap volt; még mindig konszolidál a 103,15-ös (E1) ellenállásszinti korlát közelében. A korábbi elemzésekben már említettük, hogy a napi grafikonon befejeződött a lehetséges kettős aljú alakzat kialakulása, ezért várhatóan további bika jellegű hosszabbításokkal járhat. A WTI kilátása pozitív marad, mivel magasabb maximum szinteket és magasabb minimum szinteket ér el mindkét mozgóátlag és a kék növekvő trendvonal felett. Azonban óvatos maradok a következő hullámot illetően, mivel az RSI lefelé áttért 70-es szintjén, ami megerősíti a momentumban beállt szünetet és kedvez a visszatérésnek.
 • Támaszszint: 101,35 (T1), 100,55 (T2), 98,80 (T3).
 • Ellenállásszint: 103,15 (E1), 104,35 (E2), 108,15 (E3).

 

Scroll To Top