Tovább mérséklődtek az élelmiszerárak novemberben - Gazdasagportal.hu

Tovább mérséklődtek az élelmiszerárak novemberben

Folytatták lefelé tartó menetelésüket a legfontosabb nemzetközi élelmiszer alapanyagok árai novemberben, élen a pálma- és más növényi olajokkal – adta közre az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

FAO élelmiszerár-index (160,1) 1,3%-ot csökkent októberhez képest és 8,5%-ot egy év alatt. Az index, mely hónapról hónapra követi az alapvető élelmiszerek árában bekövetkezett változásokat világszerte 2016 májusa óta nem volt ilyen alacsonyan.

A növényi olajok árindexe 12 éves negatív rekordot döntött 5,7%-os havi csökkenésével. A jelenség hátterében a hatalmas pálmaolaj-készletek és a bőséges szója- és napraforgóolaj kínálat állnak.

A FAO gabonaár-index a búza, szemestermények és a rizs árváltozását követi nyomon. 1,1%-os esése októberhez képest a nagy búzaexport-készleteket, a kukoricáért vívott fokozott exportversenyt és az új rizstermés megjelenését tükrözi.

A FAO tejtermék-árindexe már a hatodik egymást követő hónapban csökkent, most 3,3%-kal.  A csökkenés a nagy mennyiségű tejipari exportkészletek számlájára írható (különösen Új-Zélandról), lenyomva a vaj, a sajtok és a teljes tejpor nemzetközi piaci árait.

A cukor több hónapos árcsökkenése megtört a hónapban, és az index 4,4%-os emelkedéssel kezdte a novembert. A növekedés nagyrészt a Brazíliában várható jelentős termelés esésnek tudható be, amely egyúttal csökkentette a cukornádból származó cukor részesedését 35,8%-ra.

A FAO húsár-indexe valamelyest alacsonyabb volt a hónapban, mely alól egyedül a szarvasmarha képzett kivételt.

Előrejelzések a gabonatermelésre és -kereskedelemre

A FAO szintén frissítette Gabonakészletek –igények gyorsjelentését, alacsonyabb gabonatermelést prognosztizálva 2018-ra; a 2 595 millió tonna mintegy 2,4%-kal múlja alul a tavalyi rekordév mennyiségét.

Az idei rizstermelés (513 millió tonna) kiemelkedő lesz – 1,3%-kal meghaladva a tavalyit. Ezzel szemben a búzatermés-előrejelzést valamelyest mérsékelték a FAO szakértői a visszafogottabb törökországi és oroszországi termés miatt. A szemesterményekre vonatkozó becsléseket szintén csökkenteni kellett.

A világ gabonafelhasználása a 2018-2019-es szezonban várhatóan nőni fog 1,3%-kal 2 649 millió tonnára, a kukorica erősebb takarmány- és ipari célú felhasználása miatt.

Scroll To Top