Tovább erősödött a kínai feldolgozóipar teljesítménye júliusban - Gazdasagportal.hu

Tovább erősödött a kínai feldolgozóipar teljesítménye júliusban

Tovább erősödött a kínai feldolgozóipar teljesítménye júliusban a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérése szerint.

A kis- és középvállalatokra összpontosító Caixin/Markit felmérés hétfőn közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a júniusi 51,2 pontról 52,8 pontra emelkedett júliusban. A kínai feldolgozóipari BMI ezzel júliusban a harmadik egymást követő hónapban állt a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölött. Elemzők enyhébb javulást vártak, 51,3 pontot jósolva júliusra.
A Caixin kínai gazdasági lap szerint a júliusi felmérés eredménye azt mutatja, hogy a kínai gazdaság az év második felében folytatja a helyreállást a koronavírus-járvány okozta visszaesést követően. Az új megrendelések és a termelés 2011 januárja óta a leggyorsabb ütemben bővült júliusban. Bár az ország egyes részein a járvány újabb hullámai jelentek meg az elmúlt hónapokban, a koncentrált járványügyi intézkedések nem hátráltatták a feldolgozóipar helyreállását.

A felmérés alapján a kis- és középvállalkozások továbbra is derűlátóan tekintenek az elkövetkező egy év üzleti kilátásaira. Az IHS Markit az adatokkal együtt közzétett közleményben rámutatott: a várakozások szerint a gazdasági tevékenység és a kereslet egyre javul majd.
A feldolgozóipar helyreállását júliusban változatlanul az exportra és a foglalkoztatottságra vonatkozó adatok árnyékolták be. Az exportmegrendelések állományának csökkenése, ugyan fékezettebb ütemben, de tovább folytatódott a múlt hónapban. A kínai kivitelre az ország fontosabb kereskedelmi partnereit érintő járványhelyzet miatti nyomott kereslet nyomja rá a bélyegét.
A foglalkoztatottság alindexe, jóllehet enyhe mértékben, de a hetedik egymást követő hónapja zsugorodott júliusban. Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza rámutatott: bár egyes vállalatok a termelésből adódó szükség kielégítésére növelték a foglalkoztatotti létszámot, mások továbbra is óvatosak maradtak, és a költségek enyhítésére inkább elbocsátásokat hajtottak végre.
Kína gazdasága a járvány bénító hatásai nyomán 6,8 százalékkal esett vissza az első negyedévben, először zsugorodva azóta, hogy 1992 első negyedévében elkezdték közzétenni a hivatalos GDP-adatokat. A második negyedévben azonban a kínai GDP már 3,2 százalékkal nőtt éves összevetésben.
Egyes szakértők úgy vélik, hogy ha az országban nem alakul ki ismét súlyos járványhelyzet, akkor a kínai gazdaság az év második felében tovább erősödik. Mások azonban a növekedés lassulására számítanak az egészségügyi cikkek exportjának csökkenését, a felgyülemlett kereslet lecsendesülését, valamint az Egyesült Államok és Kína közötti feszültségek fokozódását előre jelezve.(MTI)

Scroll To Top