Tovább emelkedett a radioaktivitás szintje a fukusimai talajvízben

Két éve a legmagasabb, a megengedett érték tízszeresére rúgó sugárzást mértek a Fukusima-1 atomerőmű talajvizében – közölte vasárnap a létesítményt üzemeltető TEPCO energiavállalat.

A pénteken az erőmű egyik kútjából vett mintákban literenként 600 ezer becquerel volt a trícium szintje, szemben a kormány által 60 ezer becquerelben meghatározott biztonsági határértékkel. Néhány hete még 500 ezer becquereles szintet mértek ugyanott.
Ezzel párhuzamosan a tengervízben is jelentősen emelkedett a radioaktivitás mértéke, az erőműhöz közeli kikötőben literenként 2300 becquerel tríciumot mutattak ki, amely bár csak huszonötöde a határértéknek, de az egy héttel ezelőtt mért érték kétszerese – jelentette az NHK japán televízió.
Szakértők szerint ez arra utal, hogy a súlyosan szennyezett talajvíz elkezdett beszivárogni a tengerbe, aminek súlyos ökológiai következményei lehetnek.
Az erőműben 2011 márciusában az északkelet-Japán sújtó földrengés és szökőár következtében leállt a reaktorok hűtése, majd két hidrogénrobbanást követően magolvadás következett be több reaktorban is. Ezután a reaktorokat befecskendezett vízzel voltak kénytelen hűteni a TEPCO munkásai, amely víz a fűtőelemekkel érintkezve súlyosan beszennyeződött. A talajvízben mért növekvő radioaktivitás arra enged következtetni, hogy a hűtésre használt, beszennyeződött víz azóta bejutott a talajba.
A TEPCO az adatok közzétételét követően azt ígérte, hogy minden meg fog tenni a további szennyezések megakadályozása érdekében, a helyzet figyelemmel kísérésére pedig további kutakat ás az erőmű közelében.
Az erőműben összesen 23 600 köbméter sugárszennyezett víz gyülemlett fel, amelynek kezelése komoly gondokat okozott a cégnek. Korábban a víz tárolására használt földalatti tankok ereszteni kezdtek, ezért a vizet ideiglenes acéltartályokba szivattyúzták át, azonban a szivárgásoknak ez sem vetett véget.
Megfigyelők szerint az újabb problémák azt jelzik, hogy több mint két évvel a Csernobil óta bekövetkezett legsúlyosabb atombaleset után még korántsem sikerült biztosítani a fukusimai erőmű helyzetét, és további fennakadásokra kell számítani a létesítmény amúgy is 40 évre becsült leszerelése során.(MTI)

Scroll To Top