Többlettel zárt szeptemberben az államháztartás, az elmúlt évek legkedvezőbb értékével

Az államháztartás központi alrendszerének első kilenc havi hiánya 844,6 milliárd forint, az éves előirányzat 85,8 százaléka, a szeptemberi többlet 14,2 milliárd forint volt, ami az elmúlt évek legkedvezőbb értéke – közölte az előzetes adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.

A központi költségvetés hiánya az első 9 hónapban 1036,8 milliárd forint volt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 157,9 milliárd forint többlettel, az elkülönített állami pénzalapok 34,3 milliárd forint plusszal zártak.
Az államháztartás központi alrendszerének 2013. szeptemberi többlete 12,1 milliárd forint volt, a tavalyi első kilenc havi hiány 949 milliárd forintot tett ki.
Az NGM közleménye szerint augusztus után szeptemberben is jótékony hatással voltak a költségvetési egyenlegre a gazdasági növekedés felfutásából, a foglalkoztatás bővüléséből, valamint az online pénztárgépek bekötéséből származó többletbevételek. Ezek a pozitív tendenciák a korábbi évekhez képest az idei év második felében érvényesülnek erőteljesebben.
A kiadások és bevételek éven belüli eltérő eloszlása 2014-ben sem időarányos, emiatt az év első felében a kiadások meghaladták a bevételeket. A második fél évben viszont a hiány csak kis mértékben növekszik, illetve egyes hónapokban – mint például idén szeptemberben – még csökken is.
Az NGM közleménye szerint az éves uniós módszertan szerinti hiánycél továbbra is a GDP 2,9 százaléka.(MTI)

Scroll To Top