Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.04.17

A kedvezőtlen USA-beli adatok befolyásolták az USD-t A dollár-bikák feltételezték, hogy az USA gazdasági adatai az időjárással együtt javulnak, de eddig úgy tűnik, hogy – legalábbis általánosságban véve – nem következett be. Az USA-beli új lakásépítések számának előrejelzési tartománya széles volt, de a 80 gazdasági szakember közül egyik sem találta el – az adat a legalacsonyabb szintű előrejelzésen is alulmaradt. Az építési engedélyek száma is alulmaradt a várakozásokon.

 

A kedvezőtlen USA-beli adatok befolyásolták az USD-t A dollár-bikák feltételezték, hogy az USA gazdasági adatai az időjárással együtt javulnak, de eddig úgy tűnik, hogy – legalábbis általánosságban véve – nem következett be. Az USA-beli új lakásépítések számának előrejelzési tartománya széles volt, de a 80 gazdasági szakember közül egyik sem találta el – az adat a legalacsonyabb szintű előrejelzésen is alulmaradt. Az építési engedélyek száma is alulmaradt a várakozásokon. Ez annak ellenére következett be, hogy a márciusi hőmérsékleti értékek az ország legnagyobb részében átlagosan vagy átlagon felüliek voltak, ezért nagyobb visszapattanásnak kellett volna bekövetkeznie a februári jelentős, 15%-os csökkenés után. A lanyha visszapattanás hasonló a kedden közzétett, márciusi mag (autók és üzemanyag kivételével számított) viszonteladói értékesítés 0,4%-os emelkedéséhez, amely csalódást keltő adat az előző három hónap nettó 0,4%-os csökkenése után. Az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya is felülmúlta az előrejelzéseket, de fontosabb a négyhetes mozgóátlag megfigyelése a húsvéti ünnepek miatt. Ez majdnem változatlan volt. A Philadelphia Fed index azonban a várakozásokat felülmúlóan emelkedett. Általánosságban véve negatív meglepetést okozott. A gazdasági meglepetés index a várakozásoknak megfelelően kezdett emelkedni, de az utóbbi három napban ismét csökkent. Három nap nem hoz létre trendet, de aggasztja a piacokat.

Az olajárak rallyja Az olajárak csökkentek az európai nap során azon hír hatására, hogy Szaúd-Arábia jelentősen növelte termelését március során (három évtized alatt a legmagasabb szintre). Úgy tűnik, hogy a Királyság valóban pénzügyi nyomást akar gyakorolni az USA-beli (és oroszországi?) cégekre, hogy kiszorítsa azokat az üzletből. Az árak azonban visszatértek a nap későbbi részében, miután az Al-Káida egy olajtárolót foglalt el Jemenben, amely átlagosan 120 000-140,000 hordó olajat exportál. Szaúd-Arábia várhatóan alacsony szinten kívánja tartani az olajárakat, ezért szerintem a rally már nem sokáig folytatódik.

A Fed vegyes nézetet képvisel; a piac a könnyítés irányába tekint A Fed elnökhelyettese, Stanley Fischer tegnap eléggé megszorítás-párti volt. Leértékelte a közelmúltbeli kedvezőtlen nem mezőgazdasági munkaerő-állomány fontosságát, mondván, hogy „egy kedvezőtlen, előtte pedig öt-hat látványos foglalkoztatási jelentés volt”, majd hozzátette, hogy a Fed várhatóan idén megkezdi a kamatlábemelést. A clevelandi Fed elnöke, Mester (nem szavazó tag) elmondása szerint a gazdaság a teljes foglalkoztatás közelében van, és „viszonylag hamarosan szeretné a kamatlábemelést”, ha az adatok a növekedés folytatódó helyreállását jelzik. Ám más hivatalnokok nem voltak ennyire biztosak a dologban. Az atlantai Fed elnöke, Lockhart elmondta, hogy „megbízhatóbb bizonyítékot akart látni”, valamint „későbbi kamatlábemelést szeretne”, miközben a bostoni Fed elnöke, Rosengren (nem szavazó) szerint az adatoknak javulniuk kell ahhoz, hogy megfeleljenek a Fed kamatlábemeléssel kapcsolatos feltételeinek. A piac döntése? A Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások 3,5 bázisponttal csökkentek, az 5 éves lejáratú Treasury kötvények hozama pedig valamelyest csökkent. Ez is hozzájárult a dollár gyengüléséhez. Figyelemre méltó volt, hogy a kamatlábak csökkenése az olajárak emelkedése ellenére bekövetkezett, ami elméletileg fokozná azon várakozásokat azáltal, hogy valószínűbbé tenné, hogy a Fed eléri az inflációs célkitűzést. Ez jelzi a közelmúltbeli csalódást keltő mutatószámok miatti aggályt.

Görögország kötvényeinek „felfújódása” A görög adósság jelentősen emelkedett az elmúlt néhány nap során – az 5 éves futamidejű kötvények és a német kötvények hozama közötti eltérés 284 bázisponttal emelkedett mindössze 3 nap alatt (több mint 100 bázisponttal nőtt csupán tegnap), miközben a 9 éves futamidejű német Bund hozama a negatív tartományba került. Miért? Valójában semmi sem történik, és pont ez a gond. Görögországnak nincs ideje a semmittevésre. A technikai csapatok athéni tárgyalásai csupán tegnap vették újra kezdetüket a húsvéti ünnep után, és a Troika ma ismét ülésezik. A görög miniszterelnök, Tsziprasz elmondása szerint „eléggé biztos”, hogy az ország április végéig megállapodásra jut a hitelezőkkel, továbbá kiemelte a megállapodás több pontját: adóbeszedés, korrupció és az adóterhek elosztásának átszervezése. Ám hangot adott azon aggályainak, miszerint a két fél négy fő dologban nem ért egyet: munkajogi szabályok, nyugdíjreform, ÁFA és privatizáció. Ezért még az utolsó órákban is több pontban nem értenek egyet, mint amennyiben egyetértenek. A hitelezők oldala „nehézkes” volt; a Financial Times tegnapi vezércikke ez volt: „Schäuble szerint senki sem számít megoldásra”. Görögországnak hétfőn kellett volna bemutatnia reformjavaslatait, hogy figyelembe tudják azt venni az eurózóna pénzügyminisztereinek csütörtöki értekezletén, bár a csütörtöki határidőt látszólag elhalasztották a következő, május 11-én tartandó értekezletükig. Az IMF-nek visszafizetendő 747 millió euró május 12-én esedékes, ezért a május 11-i értekezlet késő lehet ahhoz, hogy biztosítsák a Görögország fizetésképtelenségének elkerüléséhez szükséges pénzt. A görög problémák eddig nem gyakoroltak nagyobb hatást az EUR/USD párra, talán azért, mert a piac feltételezi, hogy a probléma nem hatalmasodik el, de az egyéb periférikus országok hozamai közötti eltérés (lásd a grafikont) arra utal, hogy a befektetők kezdik újra megvizsgálni az elgondolást.

Mai események: Az Egyesült Királyság februári munkanélküliségi rátája az előrejelzés szerint az előző havi 5,7%-ról 5,6%-ra csökkent, miközben a heti átlagkeresetek várhatóan a korábbival azonos, éves szinten +1,8%-os ütemben emelkedtek. Figyelembe véve, hogy az inflációs ráta 0,0%-ra csökkent, a nominális bérek stabil emelkedése a reálbérek emelkedésének gyorsulását jelzi. Ez a munkanélküliségi ráta csökkenésével karöltve támogathatja az angol fontot.

Közzéteszik az eurózóna végleges fogyasztói árindexét márciusra vonatkozóan. Szokás szerint várhatóan megerősíti az előzetes adatot.

Az USA-ban az előrejelzés szerint mindkét márciusi fogyasztói árindex (a teljes és a mag is) várhatóan változatlan maradt: az előbbi éves szinten 0,0%, az utóbbi +1,7%. Mivel a mag ráta a Fed 2%-os célkitűzésének közelében van, ez arra utal, hogy az alacsony teljes adat fő oka az alacsony energiaárak. A Fed szerint ez csak átmeneti hatás, ezért áttekinthetnek azon. Ezért az amerikai dollárra valószínűleg minimális hatást gyakorol. Az olajárak közelmúltbeli emelkedése valószínűsíti, hogy az áprilisi teljes fogyasztói árindex is emelkedést mutat. A Michigani Egyetem áprilisi előzetes fogyasztói hangulatindexe várhatóan kissé emelkedett az előző hónaphoz képest. Az 1 éves és az 5-10 éves inflációs várakozásokkal kapcsolatos kilátásról készült felmérés is napvilágot át.

Kanada publikálja a márciusi fogyasztói árindexet. Az előrejelzés szerint a teljes és a mag ráta is változatlan maradt. A pozitív meglepetés és az olajárak további emelkedése hozzájárulhat a kanadai dollárhoz való, közelmúltbeli pozitív hozzáálláshoz, miután szerdán optimista monetáris politikai nyilatkozatot tettek közzé. Az ország februári viszonteladói értékesítése is napvilágot lát, és várhatóan fordulat állt be januárhoz képest.

Két személy tart beszédet: az EKB Kormányzótanácsának tagja, Jens Weidmann és a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble egy sajtókonferencia összefoglalóján szólal fel.

A Piac

 

Az EUR/USD pár ellenállásszintre talált valamelyest az 1,0800-as szint felett

Az EUR/USD pár csütörtökön visszatért, de miután elérte az 1,0625-ös (S2) támaszszintet, visszapattant, és felfelé áttörte az 1,0735-ös (S1) szintet, majd ellenállásszintre talált valamelyest az 1,0800-as (R1) korlát felett. Amíg az árfolyam a rövid távú növekvő tartományban van, az irány szerintem növekvő marad. Ezt a rövid távú mutatószámok is alátámasztják. Az RSI visszapattant 50-es szintje közelében, miközben az MACD – amely már indító vonala felett van – pozitív jelzést kapott. Mivel azonban a lehetséges növekvő tartomány felső határa közel van, számítanék arra, hogy visszatérésre kerülhet sor. Hosszabb távon az EUR/USD pár továbbra is az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt van. Ezért a lehetséges rövid távú emelkedéseket a hosszabb távú csökkenő trend korrekciós mozgásának tartanám. Az 1,0460-as szint alatti egyértelmű zárás megerősíti a következő alacsonyabb minimum szintet, és kiváltja a hosszabb távú csökkenő trend folytatódását.

• Támaszszint: 1,0735 (S1), 1,0625 (S2), 1,0575 (S3).

• Ellenállásszint: 1,0800 (R1), 1,0890 (R2), 1,0965 (R3).

Az NZD/USD pár rallyja megállt a 0,7700-as szinten

Az NZD/USD pár csütörtökön jelentősen emelkedett, és felfelé áttörte a 0,7630-as (S1) (most támaszszintté vált) ellenállásszintet. Azonban az emelkedést megállította a 0,7700-as (R1) ellenállásszint, majd az árfolyam valamelyest visszatért. Figyelembe véve, hogy április 15-én az árfolyam kilépett a lehetséges háromszög alakzatból, a rövid távú irányt pozitívnak tartanám. A 0,7700-as (R1) szint egyértelmű, felfelé való áttörése valószínűleg előkészíti a terepet a nagyobb hosszabbításokhoz a következő ellenállásszint felé (0,7785 – R2). Mindazonáltal, a rövid távú mutatószámokra tekintve lehetséges korrekciós mozgás jelei láthatók a következő növekedés előtt. Az RSI ellenállásszintre talált a 70-es szinten és csökkent, miközben az MACD – bár pozitív – jelzi, hogy kezd a csúcsra kerülni. A napi grafikonon a 0,7700-as (R1) szint feletti zárás megerősítheti a következő magasabb maximum szintet és talán pozitívvá változtatja a középtávú képet.

• Támaszszint: 0,7630 (S1), 0,7585 (S2), 0,7550 (S3).

• Ellenállásszint: 0,7700 (R1), 0,7785 (R2), 0,7850 (R3).

Az EUR/GBP pár a 0,7220-as szint közelében küzd

Az EUR/GBP pár konszolidációs módon mozgott, és a 0,7160-as (S1) támaszszint és a 0,7220-as (R1) ellenállásszint között maradt. A 0,7220-as (R1) akadály lefelé való áttörése (április 13-án) jelezte a kettős csúcs alakzat befejeződését, ezért szerintem a rövid távú kép mérsékelten negatív. Mielőtt ismét biztos lennék a csökkenést illetően, szeretném látni a 0,7160-as (S1) pszichológiai korlát egyértelmű, lefelé történő áttörését. Egy ilyen mozgás valószínűleg előkészíti a további csökkenéseket, talán a 0,7100-as (S2) tartomány felé. Egyelőre kissé aggódom amiatt, hogy egy kis visszapattanásra kerülhet sor, mielőtt a medvék ismét átveszik az irányítást. Ennek oka, hogy pozitív divergencia található mindkét rövid távú mutatószám és az árfolyam mozgása között. Ezenkívül az RSI teszteli az 50-es szintet és hamarosan bármikor ezen szint fölé kerülhet; az MACD indító vonala felett van és felfelé mutat. A napi grafikonon a korábban említett kettős csúcs alakzat befejeződése megerősíti, hogy a március 11. és április 3. közötti helyreállás csupán a december 16. és március 11. közötti csökkenés 38,2%-os visszatérési szintje volt, és az általános csökkenő trend momentuma ismét nő.

• Támaszszint: 0,7160 (S1), 0,7100 (S2), 0,7030 (S3).

• Ellenállásszint: 0,7220 (R1), 0,7275 (R2), 0,7315 (R3).

Az arany oldalirányú mozgásba kezdett

Az arany csütörtökön csökkent, miután ellenállásszintre talált az 1210-es (R1) szinten. Szerintem a nemesfém most oldalirányú mozgásba kezdett ezen ellenállásszint és az 1190-es (S1) támaszszinti tartomány között. Ezért a rövid távú képet egyelőre semlegesnek tartanám. Az 50 és a 200 periódusú mozgóátlag is keletre mutat, ami támogatja az elképzelést. Az 1190-es (S1) szint lefelé való áttörése szükséges ahhoz, hogy az irány csökkenőre váltson, és hosszabbításokat indíthat a következő támaszszinti akadály felé (1180 – S2). A napi grafikonon az ár továbbra is a január 22. és a március 17. közötti csökkenés 50%-os visszatérési szintje alatt van. Emiatt továbbra is úgy vélem, hogy a március 17. és április 6. közötti helyreállás csupán korrekciós mozgás volt. Mielőtt azonban biztos lennék a csökkenést illetően, inkább várnék, amíg egyértelmű zárás nem történik az 1180-as (S2) szint alatt.

• Támaszszint: 1190 (S1), 1180 (S2), 1165 (S3).

• Ellenállásszint: 1210 (R1), 1220 (R2), 1235 (R3).

A WTI ellenállásszintre talált az 57,35-ös szinten, majd visszatért

A WTI tegnap továbbra is emelkedett, de miután elérte az 57,35-ös (R2) ellenállásszintet, visszatért a nagyon rövid távú kék növekvő trendvonalra. Szerintem a rövid távú kép pozitív marad, de mivel negatív divergencia van az órás mutatószámok és az ár mozgása között, számítanék a további visszatérésekre. Ezért inkább a partvonalra helyezkedem, és megvárom az ár és a momentum illeszkedését. Az 57,35-ös (R2) szint egyértelmű, felfelé való áttörése megerősítheti a rövid távú trendet, és talán megcélozza a december 22-i maximum szintet (58,50 – R3). A napi mutatószámok bika jellegű momentumra utalnak és alátámasztják a rövid távú trendet. A 14 napos RSI továbbra is emelkedik és a 70-es szint felé közeledik, miközben a napi MACD indító és zérus vonala felett van és szintén felfelé mutat. Szerintem az 55,00-s (S2) szint felfelé való áttörése a kettős aljú alakzat befejeződését jelezte a napi grafikonon, és nagyobb bika jellegű következményekkel járhat.

• Támaszszint: 55,70 (S1), 55,00 (S2), 54,00 (S3).

• Ellenállásszint: 56,65 (R1), 57,35 (R2), 58,50 (R3).

Scroll To Top