Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.04.10

A dollár általánosságban véve erősödik A dollár a legtöbb G10 devizával és az általunk követett feltörekvő piacok devizáival szemben erősödött, mivel a piac egyre inkább meg van győződve arról, hogy a Fed, valószínűleg idén emeli a kamatlábakat. A hajtóerőt valószínűleg az újonnan regisztrált munkanélküliek állományának viszonylag mérsékelt emelkedése jelentette április első hetében, amikor a március végi, megközelítőleg rekord alacsony szintről (267 000) 281 000-re emelkedett. (Az újonnan regisztrált munkanélküliek állományának rekord alacsony szintje 259 ezer volt 2000. áprilisban, amikor az ország népessége 12%-kal kevesebb volt.)

• A dollár általánosságban véve erősödik A dollár a legtöbb G10 devizával és az általunk követett feltörekvő piacok devizáival szemben erősödött, mivel a piac egyre inkább meg van győződve arról, hogy a Fed, valószínűleg idén emeli a kamatlábakat. A hajtóerőt valószínűleg az újonnan regisztrált munkanélküliek állományának viszonylag mérsékelt emelkedése jelentette április első hetében, amikor a március végi, megközelítőleg rekord alacsony szintről (267 000) 281 000-re emelkedett. (Az újonnan regisztrált munkanélküliek állományának rekord alacsony szintje 259 ezer volt 2000. áprilisban, amikor az ország népessége 12%-kal kevesebb volt.) Még több hétnek kell eltelnie addig, amíg a regisztrált munkanélküliek állománya lefedi az áprilisi foglalkoztatás felmérésének hetét, de a 4 hetes átlag (282,85 ezer) nincs messze a rekord alacsony 266,25 ezertől (2000. április). Emiatt úgy vélem, hogy a kedvezőtlen márciusi nem mezőgazdasági munkaerő-állomány az időjárás által okozott anomália volt, és az áprilisi foglalkoztatási adatok valószínűleg kedvezőbbek lesznek, ami segít meggyőzni az FOMC-ben kételkedőket. Látszólag sokan így vélekednek, mivel a Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások újabb 4,5 bázisponttal emelkedtek a hozamgörbe hosszabb végén. A Fed Alapok futures most teljesen ellensúlyozta a múlt hét pénteken közzétett nem mezőgazdasági munkaerő-állomány által okozott összes mozgást. Visszatértünk oda, ahol azelőtt voltunk. Ekkor nem meglepő, hogy a dollár jelentősen erősödött a legtöbb G10 devizával szemben a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány közzététele előtti szintekhez képest, mivel az utolsó USD-medvék kapitulálnak.

• Az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya fordulatot jelez USA-beli adatokban? A jelzálogkölcsön-jóváhagyások száma jelentősen emelkedett a közelmúltban; az autóértékesítések márciusban emelkedtek, továbbá a jövő héten közzéteendő márciusi viszonteladói értékesítés előrejelzése kedvezőbbnek tűnik, mint az előző három hónap stagnálása. A jövő héten közzéteendő viszonteladói értékesítés (kedd), a Bézs Könyv (szerda), az új lakásépítések és építési engedélyek száma (csütörtök) és a fogyasztói árindex (péntek) gondosan figyelemmel lesz kísérve, hogy vajon van-e arra utaló jel, miszerint az USA közelmúltbeli lassulása csupán átmeneti esemény volt a korábbi kedvezőtlen időjárás miatt, vagy valami más fundamentális vagy tartósabb tényezőről van szó. Amely befolyásolja a Fed vélekedését.

• Mindenesetre az USA-beli 30 éves futamidejű kötvények tegnapi aukciója kedvezőtlenül alakult ezen, gondolatmenet miatt, és a 30 éves hozamok 7 bázisponttal emelkedtek. Azon tény miatt, hogy az USA a hozamokat tekintve rekordnagyságú előnyben van Németországhoz képest, az USA-beli hozamok emelkedése még vonzóbbá teszi az USA-beli befektetési eszközöket az európaiakkal szemben, és tovább erősíti a dollárt.

• Kína inflációja stabil Kína márciusi fogyasztói árindexe változatlanul 1,4% maradt, ellentétben az enyhe lassulásra számító várakozásokkal. A termelői árak deflációja az éves szinten -4,8%-ról -4,6%-ra csökkent. Az infláció nagy része továbbra is az élelmiszerek árából adódik, amelyek emelkedése éves szinten 2,3%; az élelmiszereken kívüli termékek ára csupán 0,9%-kal emelkedett. Kína továbbra is a deflációs nyomás forrása lesz a világ többi része számára, jóllehet, ebben a hónapban nem romlik. Az AUD és az NZD valamelyest gyengült a hírek hatására, feltehetőleg azért, mert ezáltal a Kínai Nemzeti Bank ösztönző intézkedése kevésbé valószínű? – talán a „rossz hír jó hír” elmélet –, de a hatás gyorsan alábbhagy.

• Mai események: Az európai kereskedés során a francia februári ipari termelés várhatóan csökkenést mutat, ami fordulatot jelent az előző hónaphoz képest.

• Norvégia fogyasztói árindexe az előrejelzés szerint gyorsult márciusban, ami valószínűleg azon ténynek tudható be, hogy az alacsonyabb olajárak hatása kezd elhalványulni. Ez bővítheti az ország kedvező fundamentális tényezőinek körét, és ideiglenesen támogathatja a norvég koronát. Norvégia februári ipari termelése is napvilágot lát, de nincs előrejelzés.

• Az Egyesült Királyság februári ipari termelése az előrejelzés szerint havi szinten 0,3%-kal emelkedett, miután januárban váratlanul havi szinten 0,1%-kal csökkent. A kedvező adat pozitív hatást gyakorolhat az angol fontra.

• Kanada fő eseménye a márciusi munkanélküliségi ráta közzététele lesz. Az előrejelzés szerint a munkanélküliségi ráta kissé emelkedett, és a foglalkoztatás nem mutat változást az előző hónaphoz képest. A munkanélküliségi ráta emelkedése gyengítheti a kanadai dollárt a közzétételkor.

• Pénteken egy EKB és két Fed hivatalnok tart beszédet: az EKB Kormányzótanácsának tagja, Carlos Costa, a richmondi Fed elnöke, Jeffrey Lacker és a minneapolisi Fed elnöke, Narayana Kocherlakota szólal fel.

Egy „fekete flamingó” esemény történt Cipruson. Bizonyára hallották már a „fekete hattyú esemény” kifejezést. A fekete hattyú esemény olyan esemény, amely rendkívül ritka és lehetetlenség előre jelezni, de jelentős hatást gyakorol a világra. Példák a „fekete hattyú eseményre” a szeptember 11-i World Trade Center-t ért támadás és a 10 éves futamidejű államkötvények hozamának megmagyarázhatatlan 37 bázispontos mozgása tavaly október egyik napján, amelyről a JP Morgan vezetője, Jamie Dimon úgy vélekedett, hogy elméletben 3 milliárd évente csupán egyszer következik be. A kifejezés azon tényből ered, hogy korábban az emberek szerint az összes hattyú fehér volt, majd ezt az elméletet csak egy fekete hattyú felfedezése cáfolta meg. Ezt a fogalmat Nassim Nicholas Taleb terjesztette el könyvével, amelynek címe The Black Swan: The Impact Of The Highly Improbable (A fekete hattyú, avagy a legváratlanabb hatás). Nos, most „fekete flamingó esemény” történt Cipruson. A ciprusi Larnaca melletti sós tóhoz évente kb. 20 000 flamingó érkezik, és élik a flamingók megszokott életét. Észrevettek közöttük egy rendkívül ritka, valószínűleg egyedülálló fekete flamingót. Remélem, nem annak előjele, hogy a görög nyelvű területeken hamarosan „fekete hattyú esemény” következik be. A részletek itt olvashatók: http://www.reuters.com/article/2015/04/09/us-cyprus-flamingo-idUSKBN0MZ1…

A Piac

Az EUR/USD pár az 1,0700-as szint alá csökkent

• Az EUR/USD pár csütörtökön csökkent, és lefelé áttörte az 1,0710-es (R1) ellenállásszintté vált támaszszintet. A mozgás megállt az 1,0650-es (S1) támaszszinten. Az 1,0710-es (R1) szint lefelé történő áttörése jelezte a kettős csúcsú alakzat nyakvonalának lefelé történő áttörését, és a növekvő háromszög alakzat alsó határának korábbi áttörése mellett fokozza a további csökkenések valószínűségét. A rövid távú momentum mutatószámaink alátámasztják a további csökkenéseket, mivel mindkettő gyorsuló medve jellegű momentumot jelez. Az RSI ellenállásszintre talált 30-as szintjén és lefelé mutat, miközben az MACD indító és zérus vonala alatt van, és nincs arra utaló jelzés, hogy a legalsó szintre került. Az 1,0650-es (S1) akadály egyértelmű és határozott áttörése fokozza annak valószínűségét, hogy ismét teszteli az 1,0460-as/1,0500-as tartományt a közeljövőben. A napi grafikonon a hosszabb távú trend továbbra is csökkenő marad. Az EUR/USD pár továbbra is alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket tartalmaz az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt.

• Támaszszint: 1,0650 (S1), 1,0600 (S2), 1,0500 (S3)

• Ellenállásszint: 1,0710 (R1), 1,0860 (R2), 1,0950 (R3)

A GBP/USD pár egymás után két támaszszintet tört át

• A GBP/USD pár csütörtökön csökkent, és egymás után két támaszszintet tört át. A csökkenés támaszszintre talált az 1,4680-as (S1) szinten, amely azon szintek közelében van, amelyek között a GBP/USD pár március 19. óta ingadozik. Ezért ahhoz, hogy biztos lehessek a további csökkenéseket illetően, inkább várnék, amíg bekövetkezik ezen, tartomány egyértelmű áttörése. A momentum mutatószámok vegyes képe támogatja a várakozó álláspontot. A jelentős csökkenés ellenére az RSI marginálisan a 30-as szint felett maradt, valamint oldalirányú mozgást folytatott vele, miközben az MACD – amely már indító vonala alatt van – tovább süllyedt a negatív tartományban. Ezen momentum jelzések támogatják azon nézetemet, miszerint inkább várnék az 1,4680-as (S1) támaszszinti akadály egyértelmű, lefelé történő áttörésére a további csökkenésekhez. Ellenkező esetben ismét kisebb felfelé való visszapattanásra kerülhet sor az 1,4800-as (R2) szint felé.

• Támaszszint: 1,4680 (S1), 1,4630 (S2), 1,4550 (S3)

• Ellenállásszint: 1,4740 (R1), 1,4800 (R2), 1,4890 (R3)

Az USD/JPY pár támaszszintként teszteli a 120,40-es szintet

• Az USD/JPY pár csütörtökön tovább emelkedett, és felfelé áttörte a 120,40-es (S1) támaszszintté vált ellenállásszintet. Az európai kora reggel során a pár teszteli a 120,70-es (R1) ellenállásszinti akadályt. Ezen szint felfelé való áttörése szükséges az emelkedés meghosszabbításához, és talán teszteli a következő, 121,20-as (R2) ellenállásszintet. A rövid távú momentum mutatószámaink alátámasztják a további emelkedés valószínűségét. Az RSI éppen csak a 70-es szintje alatt van, és felfelé mutat, miközben az MACD indító és zérus vonala felett van. A napi grafikonon az árfolyam továbbra is az 50 és a 200 napos mozgóátlag felett van, ami miatt az általános növekvő trend érvényben marad.

• Támaszszint: 120,40 (S1), 119,60 (S2), 119,10 (S3)

• Ellenállásszint: 120,70 (R1), 121,20 (R2), 121,60 (R3)

Az arany lefelé áttörte az 1200-as szintet

• Az arany csütörtökön konszolidációs módban mozgott, és az 1200-as (R1) ellenállásszint és az 1190-es (S1) támaszszint között maradt. Szerintem a március 17-i minimum szinttől eredő, fekete növekvő trendvonal és a 200 periódusú mozgóátlag lefelé történő áttörése a rövid távú irányt ismét negatívvá változtatta. Az 1190,00-s (S1) támaszszint és a fekete szint lefelé történő áttörése valószínűleg további medve jellegű hosszabbításokat vált ki, talán a következő, 1180-as (S2) támaszszint felé. A momentum jelzésekre tekintve azonban számítanék arra, hogy kisebb felfelé való visszapattanásra kerülhet sor a további csökkenések előtt. Az RSI támaszszintre talált valamelyest a 30-as szint felett, miközben az MACD a legalsó szintre érés jeleit mutatja, és úgy tűnik, hogy hamarosan bármikor hajlandó áttérni indító vonalán. Ezért az 1200-as (R1) ellenállásszint tesztelésére kerülhet sor, mielőtt a medvék ismét átveszik az irányítást.

• Támaszszint: 1190 (S1), 1180 (S2), 1168 (S3)

• Ellenállásszint: 1200 (R1), 1210 (R2), 1220 (R3)

A WTI küzd azért, hogy az 50-es szint felett maradhasson

• A WTI csütörtökön konszolidált, és az 50-es szint és az 50 periódusú mozgóátlag felett maradt. A befektetők visszafogott hangulata a momentum mutatószámokon is tükröződik. Az RSI az 50-es szint mentén mozog és oldalirányba mutat, miközben az MACD – bár indító vonala alatt van – a legalsó szintre érés jeleit mutatja a zérus vonal közelében. Szerintem a következő mozgás valószínűleg továbbra is növekvő lesz, de inkább várnék a jól tesztelt 54,20-as (R2) ellenállásszinti tartomány áttörésére ahhoz, hogy megbízzak a további bika jellegű hosszabbítások valószínűségében. Ebben az esetben a fordított fej-váll alakzat megerősítésére kerülhet sor, és a WTI ismét a 60-as szint közelébe emelkedhet. A napi grafikonon a WTI az 50 napos mozgóátlag felett van, amely miatt a rövid távú irány valamelyest növekvő marad. Mindazonáltal az 54,20-as (R2) szint áttörése szerintem szükséges a további emelkedések támogatásához.

• Támaszszint: 49,85 (S1), 48,60 (S2), 47,00 (S3)

• Ellenállásszint: 52,20 (R1), 54,20 (R2), 55,00 (R3)

Scroll To Top