Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.04.07

A Fed hivatalnokok szerint a gazdaság gyengélkedése csak átmeneti Úgy tűnik, hogy a pénteken közzétett, a vártnál kedvezőtlenebb nem mezőgazdasági munkaerő-állomány nem változtatta meg a Fed hozzáállását.

  • A Fed hivatalnokok szerint a gazdaság gyengélkedése csak átmeneti Úgy tűnik, hogy a pénteken közzétett, a vártnál kedvezőtlenebb nem mezőgazdasági munkaerő-állomány nem változtatta meg a Fed hozzáállását. A New York-i Fed elnöke, William Dudley (híres enyhítés-párti) hétfőn kifejtette, hogy az adatok az „átmeneti tényezőket jelentős mértékben tükrözőnek” tekintendők, azaz a szokatlanul kemény téli időjárásnak tudhatók be. Természetesen hozzátette megjegyzéseihez azt, hogy figyelemmel kell kísérni a fejleményeket. Elmondta, hogy „továbbra is bizonytalan”, hogy a Fed mikor kezdi emelni a kamatlábakat, „mivel a gazdasági helyzet jövőbeli alakulása nem jelezhető pontosan előre”. Más szóval a Fed az adatoktól teszi függővé döntését, amit már eddig is tudtunk. Az atlantai Fed elnöke, Lockhart valamelyest magabiztosabb volt. Egyetértett Dudley-val abban, hogy az 1. negyedév „a tavalyihoz hasonlóan ismét kedvezőtlen volt”, de hozzátette, hogy a megszorítás megkezdése céljából „valószínűleg a júliusi vagy a szeptemberi hónapokat célozzák meg a júniussal szemben”. „Most még nem jelenthetjük ki, hogy lassulásról van szó” – tette hozzá.
  • Ezen megjegyzéseket tükrözve a hosszú lejáratú Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások 5 bázisponttal emelkedtek, behozva azon mozgásnak kb. felét, amely a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány pénteki közzétételét követte; a 10 éves futamidejű kötvényhozamok 6 bázisponttal emelkedtek, semlegesítve a pénteki 7 bázispontos rally nagy részét. A hivatalnokok várakozása egyértelműen a tavalyihoz hasonló: a kemény tél után normális tavasz következik, és előrejelzéseik beválnak. A tavalyi évvel való hasonlóság a gazdasági meglepetés index grafikonján látható, amely eléggé szorosan követi a tavalyi év mintáját. A mutatószám már kezdett emelkedni, aminek értelmében a legsúlyosabb csalódásokon már túl vagyunk. Emiatt a Fed a piaci jelenlegi várakozásainál hamarabb bevezetheti a politikai megszorításokat, ami október vagy jövő év márciusa körül lesz, attól függően, hogy első intézkedésük keretében 25 bázispontra vagy 50 bázispontra emelnek. A megjegyzések segítségével felélénkült a dollár iránti érdeklődés, amely majdnem az összes devizapárjával szemben erősödött.
  • A G10 devizák közül csak a CAD tudott lépést tartani az USD erősödésével. A Kanadai Nemzeti Bank üzleti felmérése eléggé kedvezőtlen lett, és az Ivey PMI-index további romlást jelzett (47,9), amely jócskán alulmaradt a 49,9-re való enyhe emelkedésre számító várakozásokon. Az index most már három hónapja 50 alatt van. Csak azt tudom feltételezni, hogy a CAD az olajárak emelkedése miatt maradt stabil.
  • Az olajárak emelkednek a szaúd-arábiai intézkedések és a készletjelentés hatására A szaúd-arábiai Aramco emelte az Ázsiába szállított nyersolaj árát, miután az ország olajipari minisztere a globális kereslet javulásáról számolt be (de csökkentette árait USA számára, ami az USA-beli olajtöbbletet tükrözi). Ezenkívül a Genscape energiainformációs csoport „bika jellegű” információkat tett közzé az oklahomai Cushingban lévő készletekről – a Reuters szerint a cég becslése szerint a Cushingban lévő készletek csupán 169 ezer hordóval emelkedtek az április 3-ig tartó héten, miközben a Dow Jones szerint a cég 300 ezer hordónyi csökkenésről számolt be a készletekben. Ettől függetlenül ez eléggé távol áll a közelmúltbeli, heti 2 millió hordónyi növekedéstől, ezért eléggé bika jellegű az olaj számára. Mindazonáltal szerintem az adat ideiglenes tényezőket tükröz. A következő héten várhatóan jelentősen emelkednek a készletek, ami miatt az ár csökkenése – és a CAD gyengülése várható.
  • Az RBA nem módosította a kamatlábakat Az Ausztrál Nemzeti Bank nem módosította a kamatlábakat a keddi értekezletén, bár a piac (és mi) csökkentésre számítottunk. Továbbra is az AUD erősségére panaszkodtak, és elhangzott, hogy „a további gyengítés valószínűnek tűnik, különösen az árucikkek árainak jelentős csökkenése miatt”. A vasérc és a szén (az ország két fő exportterméke) árára tekintve egyetértünk azzal, bár a szén ára (egyelőre) látszólag a legalsó szintre ért. Ezenkívül továbbra is a könnyítés irányába tartanak, mondván, hogy „további könnyítési politikára lehet szükség az előttünk álló időszakban…”. Az AUD erősödött a hírek hatására, hogy a kamatlábak stabilak maradtak, és szerintem ez a rally lehetőséget nyújthat az AUD eladására.
  • Mai események: Az európai nap során közzéteszik a márciusi végleges szolgáltatási szektorbeli PMI-indexeket azon országokban, ahol múlt hét szerdán publikálták a gyártási adatokat. Szokás szerint Franciaország, Németország és az eurózóna végleges előrejelzése a kezdeti becslésekkel azonos. Az Egyesült Királyság szolgáltatási szektorának PMI-indexe várhatóan valamelyest emelkedett. A végleges gyártási PMI-indexek (szerdai) korrigálása fokozza annak valószínűségét, hogy a szolgáltatási szektor PMI-indexeit is korrigálják. Ez valamelyest támogathatja az eurót.
  • Svédországban a februári ipari termelésben várhatóan kisebb lassulás következett be. Ez negatív hatással járhat a svéd koronára nézve.
  • USA: A februári JOLTS (Job Opening and Labor Turnover Survey, azaz új munkahelyekkel és a munkaerő forgásával kapcsolatos) felmérés szerint az újonnan létesült állások száma marginálisan nőtt. A piac „a munkahelyükön felmondók” rátáját is figyeli, amelyet a Fed elnöke, Janet Yellen a „dolgozók munkaerő-piaci lehetőségekbe vetett bizalmának jelzőjeként” hangoztatott. A munkahelyükön felmondók nagyobb aránya kedvező jel lehet az általános gazdaság számára, mivel az emberek rendszerint akkor mondanak fel, amikor nagyobb a munkaerő-piacba vetett hitük.
  • Ma beszédet tart a minneapolisi Fed elnöke, Narayana Kocherlakota. Kocherlakota fő enyhítés-párti. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy mit mond a pénteki, kedvezőtlen foglalkoztatási jelentés közzétételét követően. Pénteken rövid beszédet tartott, amelyben nem tett említést a gazdaságról.
  • A Japán Nemzeti Bank (BoJ) Politikai Tanácsa ma megkezdte kétnapos értekezletét, amely holnap ér véget. A piaci várakozások szerint ezen az értekezleten nem lesz változás a politikában. Az infláció csökken, de a Bank a legutóbbi értekezletén már bevallotta, hogy a fogyasztói árindex „valószínűleg egyelőre 0% a csökkenő energiaárak hatásai miatt”. Ezért a fókuszban nagy valószínűséggel Haruhiko Kuroda kormányzó értekezletet követő sajtókonferenciája áll. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy megemlíti-e a JGB piac likviditását. A devizapiac résztvevői várnak az április 30-i értekezletre, amikor a BoJ közzé fogja tenni „Gazdasági aktivitással és árakkal kapcsolatos kilátások” c. féléves kiadványát. Ha az inflációs előrejelzést jelentősen lefelé korrigálják, vagy aggálynak adnak hangot a külföldi gazdasági helyzet miatt, Kuroda kormányzó további könnyítési intézkedéseket javasolhat.

 

Az EUR/USD pár az 1,0950-es szint alá csökkent

Az EUR/USD pár konszolidált a hétfői európai kereskedés nagy része során, mivel a főbb európai piacok ünnepnap miatt zárva tartottak. A keddi piac valószínűleg aktívabb lesz, mivel az európai befektetők újraértékelik a kedvezőtlen USA-beli foglalkoztatási jelentésre adott kezdeti reakciót. Az EUR/USD pár csökkent a késői USA-beli kereskedési időszak során, és lefelé áttörte az 1,0950-es (R1) (most ellenállásszintté vált) támaszszintet. Az írás idején a pár ezt a szintet teszteli. Ezen akadály felfelé való áttörése valószínűleg ismét az 1,1045-ös (R2) szint irányába tolhatja az árfolyamot. A rövid távú momentum jelzésekre tekintve azonban látható, hogy az RSI csökkent, miután ellenállásszintre talált a 70-es szinten, miközben az MACD a csúcsra került, áttért indító vonalán és lefelé mutat. Ezen mutatószámok fokozzák annak valószínűségét, hogy a következő hullám csökkenő lehet, és talán teszteli az 1,0865-ös (S1) támaszszintet. A napi grafikonon az általános trend továbbra is csökkenő marad. Az EUR/USD pár alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt.

• Támaszszint: 1,0865 (S1), 1,0800 (S2), 1,0710 (S3).

• Ellenállásszint: 1,0950 (R1), 1,1045 (R2), 1,1165 (R3) .

A GBP/USD pár támaszszintre talált az 1,4870-es szint körül

A GBP/USD pár hétfőn csökkent, miután nem sikerült áttörnie az 1,4950-es (R1) ellenállásszintet. A pár csökkent és támaszszintre talált az 1,4870-es (S1) szinten és a 80 periódusú exponenciális mozgóátlagon, amely az árfolyam közelmúltbeli mozgásának jó ellenállásszintjeként funkcionált. Szerintem ezen akadály áttörése hatására az árfolyam valószínűleg tovább csökken, talán a következő, 1,4800-as (S2) támaszszint felé. Mindazonáltal – bár a következő hullám várhatóan negatív lesz – a GBP/USD pár március 19. óta az 1,5000-es (R2) ellenállásszint és az 1,4740-es (S3) támaszszint között ingadozik. Ezért a bármelyik irányba való kitörés szükséges a rövid távú irány meghatározásához, mivel magasabb maximum szintet vagy alacsonyabb minimum szintet fog elérni a napi grafikonon. A rövid távú momentum mutatószámok továbbra is az oldalirányú útvonalat támogatják, mivel mindkettő oldalirányba mutat. A hosszabb távú trendet tekintve a napi grafikonon az árfolyam struktúrája továbbra is hosszabb távú csökkenő trendre utal. Ezért a közeljövőben egy bizonyos ponton a medvék várhatóan lefelé áttörik az 1,4740-es (S3) támaszszintet.

• Támaszszint: 1,4870 (S1), 1,4800 (S2), 1,4740 (S3).

• Ellenállásszint: 1,4950 (R1), 1,5000 (R2), 1,5050 (R3).

Az USD/JPY pár jelentősen emelkedett a 119,60-as szint felé

Az USD/JPY pár hétfőn jelentősen emelkedett, miután nem sikerült lefelé áttörnie a 118,80-as (S1) támaszszintet. A keddi európai kora reggel során a pár jelentősen emelkedett és a 119,60-as (R1) ellenállásszint közelében zajlik a kereskedés. Ezen szint áttörése szükséges a bika jellegű hullám meghosszabbításához és a következő ellenállásszint és kulcsfontosságú pszichológiai szint teszteléséhez (120,00 – R2). A rövid távú momentum mutatószámaink alátámasztják ezt a nézetet. Az RSI most az 50-es szint felett van és felfelé mutat, miközben az MACD a legalsó szintre ért, áttért indító vonalán és hamarosan bármikor pozitívvá válhat.

• Támaszszint: 118,80 (S1), 118,60 (S2), 118,30 (S3).

• Ellenállásszint: 119,60 (R1), 120,00 (R2), 120,60 (R3).

Az arany erős ellenállásszintre talált az 1220-as szinten

Az arany hétfőn csökkent, miután ellenállásszintre talált az 1220-as (R1) szinten. Ezen szint felfelé való áttörése szükséges az emelkedés folytatódásához, és az áttörés sikertelensége fokozta a további csökkenések valószínűségét. Az írás idején az 1209-es (S1) támaszszinti tartomány kezdeti tesztelése már közeledik, és ha a medvék elég erősnek bizonyulnak, a nemesfém tovább csökkenhet az 1200-as (S2) kerek érték felé. A rövid távú momentum jelzésekre tekintve az RSI ellenállásszintre talált a 70-es szint közelében és csökkent, miközben az MACD a csúcsra került és úgy tűnik, hogy készen áll a jelző vonalon való áttérésre. Ezen jelzések támogatják a további tesztet az 1200-as (S2) támaszszinten. A napi grafikonon azonban az alacsonyabb maximum szint valószínűsége továbbra is fennáll, de egy fordított fej-váll alakzat formálódhat, ha áttöri az 1220-as (R1) tartományt. A napi mutatószámok kedveznek a további emelkedéseknek. A 14 napos RSI az 50-es szint felett van, miközben a napi MACD indító és zérus vonala felett van. Ezért az 1220-as (R1) szint felfelé való áttörése szükséges ahhoz, hogy bízzak a további emelkedésben.

• Támaszszint: 1209 (S1), 1200 (S2), 1190 (S3).

• Ellenállásszint: 1220 (R1), 1235 (R2), 1245 (R3).

A WTI jelentősen emelkedett és egymás után három ellenállásszintet tört át

A WTI hétfőn jelentősen emelkedett, és egymás után három ellenállásszintet tört át. A mozgás megállt az 52,20-as (R1) ellenállásszint közelében, amely éppen csak a március 26. és április 1. közötti csökkenés 100%-os hosszabbítási szintje alatt van. Ezért szükség van ezen szint felfelé való áttörésére a további emelkedések jelzésére, talán a következő, 54,20-as (R2) ellenállásszint felé. A 4 órás mutatószámok a mozgás megállását támogatják, mielőtt a bikák ismét felülkerekednek. Az RSI ellenállásszintre talált a 70-es szinten és lefelé mutat, miközben az MACD a zérus és jelző vonal felett van és oldalirányba mutat. A napi grafikonon a hétfői jelentős emelkedés a WTI-t az 50 napos mozgóátlag fölé vitte, és a rövid távú irányt valamelyest pozitívra változtatta. Mindazonáltal az 52,20-as (R1) szint egyértelmű áttörése szerintem szükséges a további emelkedések támogatására.

• Támaszszint: 49,85 (S1), 48,60 (S2), 47,00 (S3).

• Ellenállásszint: 52,20 (R1), 54,20 (R2), 55,00 (R3).

 

Scroll To Top