Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.04.06

Görögországnak fizetnie kell az IMF-nek; saját embereinek fog fizetni? A görög pénzügyminiszter. Janisz Varoufakisz vasárnap megerősítette az IMF ügyvezetőjének, Christine Lagarde-nak, hogy Athén április 9-én visszafizeti a 458 millió EUR értékű adósságát.

Görögországnak fizetnie kell az IMF-nek; saját embereinek fog fizetni? A görög pénzügyminiszter. Janisz Varoufakisz vasárnap megerősítette az IMF ügyvezetőjének, Christine Lagarde-nak, hogy Athén április 9-én visszafizeti a 458 millió EUR értékű adósságát. A két hivatalnok kb. 2 és fél órán keresztül tárgyalt Washingtonban, és Lagarde rövid nyilatkozatot tett közzé az értekezlet után arról, hogy Görögországnak nem áll szándékában a csütörtöki visszafizetés nemteljesítése. Az elsőként az IMF részére való visszafizetés hatalmas engedmény a Tsziprasz-féle kormány részéről, amely azzal az ígérettel került hivatalba, hogy az összes ilyen megállapodást újratárgyalja.

Görögország nagy kérdése most az, hogy képes lesz-e kifizetni a jövő heti fizetéseket és társadalombiztosítási összegeket. A vártnál kedvezőbb adóbeszedés, néhány költségvetési kiadás elnapolása és néhány állami vállalattól való kölcsönzés lehetővé tette, hogy a kormány a múlt hónapban eleget tegyen az összes fizetési kötelezettségének. Feltételezve, hogy az adóbevételek azonosak maradnak és több állami cég ad kölcsönt az államnak, az ország esetleg képes lesz ebben a hónapban is eleget tenni a hitelezőkkel szemben fennálló kötelezettségeinek (összesen majdnem 1 milliárd euró). Májusban nagy akadály tornyosul majd előttük, amikor 963 millió eurót kell visszafizetnie az IMF-nek.

Ezen fizetésekkel az a probléma, hogy a helyi bankokból folyamatosan kiáramló tőkével karöltve beszűkültek a hitelfeltételek, és ismét recesszióba taszíthatják a gazdaságot. A reál GDP 2014 4. negyedévében csökkent és ez ismét bekövetkezhet 2015 1. negyedévében. A gyártási PMI-index tavaly szeptember óta az 50-es szint alatt van. A görög kormány nehezen fog több adót beszedni egy recesszióban lévő gazdaságból. Ezen pesszimista háttér ellenére a piac kíváncsi arra, mi fog történni Tsziprasz és az orosz elnök, Vlagyimir Putyin április 8-ra és 9-re kitűzött moszkvai értekezletén. Mivel Oroszországnak megvannak a saját pénzügyi problémái, ezért nem valószínű, hogy Tsziprasz többet kap egy kellemes vendéglátásnál és szimpátiánál. Mindenesetre a görög dráma továbbra is izgalomban tartja a piacokat és nem zárható ki a válság lehetősége. A görög kormány eddig úgy tűnik, hogy a hitelezőket részesíti előnyben a szavazókkal szemben, aminek a piacok továbbra is örülnek.

Az USA-beli foglalkoztatási jelentés: kedvezőtlen a köbön A pénteki foglalkoztatási jelentés kétségtelenül kedvezőtlen volt. Több megfigyelő kíváncsi volt arra, hogyan volt képes az USA gazdasága ilyen jelentős növekedést produkálni, miközben más gazdasági mutatók viszonylag gyengék voltak; a válasz az, hogy nem képes arra. Az időjárás februárban kedvező, márciusban kedvezőtlen volt, miközben a foglalkoztatás növekedésének alapvető üteme figyelemre méltóan lassult. Az átlagos munkahét is csökkent. A munkanélküliségi ráta valamelyest csökkent, de rossz okok miatt: a részvételi arány csökkent, és a háztartásokkal kapcsolatos foglalkoztatási jelentés is ismét eléggé kedvezőtlen volt. A jelentés egyetlen jó híre az volt, hogy a keresetek kissé emelkedtek. A piac már számít a megszorítás lassúbb ütemére, de mindazonáltal a Fed Alapok futures jelentősen emelkedett, és 10 bázisponttal csökkentette a várható kamatlábakat a hozamgörbe hosszabb végén. A Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos, 2017-es év végi várakozások most 58 bázisponttal csökkentek a március 6-i csúcsról (mindössze 1,485%-ra). A piac szerint csak októberben kerülhet sor az első kamatlábemelésre (vagy a jövő év márciusában, attól függően, hogy az első az első intézkedés keretében a kamatlábat a jelenlegi 0-25 bázispontos tartomány tetejére emelik-e, vagy teljes mértékben 50 bázispontra emelik azt).

Nem meglepő ekkor, hogy a dollár ma reggel gyengébb volt az összes főbb devizapárjával és majdnem az összes, általunk követett feltörekvő piacokbeli devizával szemben. Szokás szerint úgy tűnik, hogy nagy reakció van a a pénteki foglalkoztatási adatokkal és bizonyos mértékű reakciónak lehetünk tanúi az ellentétes irányban hétfőt követően, amikor a befektetők ránéznek az árfolyamokra és azzal érvelnek, hogy túl messzire mentek. A mai nap eltérő lehet, mivel sok európai nem vehetett részt a piaci eseményekben pénteken. Esetleg úgy döntenek, hogy kiaknázzák az erősebb eurót és eladnak. Figyelemre méltó azonban, hogy a pár ismét képtelen volt az 1,10-es szint felett maradni. Ma reggel a dollár kissé visszapattanni látszott.

Mai események: Ma viszonylag eseményszegény a naptár, mivel nem tesznek közzé főbb mutatószámokat az európai időszakban.

Az USA-ban közzéteszik a márciusi munkaerő-piaci feltételek indexét. A több adatot összesítő havi index célja, hogy egyetlen mutatószámmal mérje, hogy a munkaerő-piac egészében véve javul-e. A pénteki kedvezőtlen foglalkoztatási jelentés után a kedvező LMCI index valószínűleg nem lesz elég ahhoz, hogy fordulatot hozzon az amerikai dollárral szembeni rövid távú negatív hozzáállásban. Az ISM nem gyártási PMI-index és a Markit szolgáltatási szektorbeli PMI-index (mindkettő márciusra vonatkozóan) napvilágot lát.

Kanada közzéteszi a márciusi Ivey PMI-indexet. A szerdán közzétett RBC gyártási PMI-index kissé emelkedett, de az 50-es szint alatt maradt, amely elválasztja a bővülést a szűküléstől. Mindazonáltal az RBC adat emelkedése nem feltétlen utal az Ivey adat emelkedésére, amelyet a piac jobban szemügyre vesz. Ezért ha nem sikerül felfelé áttörnie az 50-es szintet, a CAD valamelyest gyengülhet.

A New York-i Fed elnöke, William C. Dudley beszédet tart hazai és regionális gazdasági helyzetről. Dudley közismerten enyhítés-párti. Február végén elmondta, hogy a „kissé korábbi kamatlábemelés kockázata nagyobb, mint a kissé későbbi kamatlábemelésé”. A piac kíváncsi a gazdaságról alkotott véleményére, miután közzétették a vártnál sokkal kedvezőtlenebb, márciusi USA-beli foglalkoztatási adatokat.

Kedden az Ausztrál Nemzeti Bank politikai értekezlete lesz a középpontban. Legutóbbi értekezletén az Ausztrál Nemzeti Bank meglepte a piacokat azzal, hogy változatlanul 2,25%-os szinten hagyta az irányadó kamatlábat; a várakozások szerint kamatlábcsökkentésre került volna sor, hogy felvegyék a harcot a csökkenő inflációval. Ezen a héten a Bloomberg medián előrejelzése az, hogy a Bank ismét változatlanul hagyja a kamatlábakat, és ehelyett a májusi értekezleten fogja csökkenteni azokat. Másrészt a határidős ügyleteken és opciókon mért, származtatott valószínűség meghaladja a 75%-ot arra vonatkozóan, hogy ezen az értekezleten kamatlábcsökkentésre kerül sor. Véleményünk: Az RBA várhatóan ezúttal csökkenti a kamatlábakat, hogy ellensúlyozza a vasérc árának csökkenését, hogy fellendítse a gazdaságot és az árakat. Ha ez bekövetkezik, akkor az AUD valószínűleg értékesítési nyomás alá kerül.

Európában közzéteszik a márciusi végleges szolgáltatási szektorbeli PMI-indexeket azon országokban, ahol szerdán publikálták a gyártási adatokat. Ez valamelyest támogathatja az eurót.

Szerdán a Japán Nemzeti Bank befejezi kétnapos politikai értekezletét. A piaci várakozások szerint ezen az értekezleten nem lesz változás a politikában, és a fókuszban nagy valószínűséggel Haruhiko Kuroda kormányzó értekezletet követő sajtókonferenciája áll. A legutóbbi értekezletén a Bank nem változtatott politikáján, és bevallotta, hogy a fogyasztói árindex „valószínűleg egyelőre 0 százalék a csökkenő energiaárak hatásai miatt”. Az utóbbi értekezleten tanúsítotthoz hasonló álláspont valószínűleg korlátozott hatást gyakorol az USD/JPY párra.

Az USA-ban a Fed közzéteszi a legutóbbi politikai értekezletéről készült jegyzőkönyvet, amikor is a hivatalnokok mellőzték a „jelentős időre” frázist az értekezlet utáni nyilatkozatban. A pénteki kedvezőtlen foglalkoztatási adatok után a piac különösen kíváncsi az FOMC tagok 1. negyedéves gazdasági teljesítménnyel kapcsolatos várakozásaira; ebből kiderülhet, hogy a foglalkoztatási adatok hatására esetleg módosult-e nézetük. Szerintünk a szeptember a legvalószínűbb időpont arra, hogy a Fed megkezdje a kamatlábemelést, és az USD várhatóan visszanyeri vonzerejét, különösen amiatt, mert a G10 alternatívák kevésbé vonzóvá váltak a könnyítési politikai irány miatt.

Csütörtökön a Bank of England ülést tart az irányadó kamatlábbal kapcsolatban. Kevés annak esélye, hogy módosításra kerül sor, ezért a piacra gyakorolt hatás is szokás szerint minimális lesz. Az értekezletről készült jegyzőkönyv azonban érdekes lehet, amikor április 22-én közzéteszik.

Végezetül pénteken Kanada márciusi munkanélküliségi rátáját teszik közzé. Az előrejelzés szerint a munkanélküliségi ráta változatlan, és a foglalkoztatás nem mutat változást az előző hónaphoz képest.

 

Az EUR/USD pár az 1,0950-es szint felett van

Az EUR/USD pár pénteken jelentősen emelkedett a kedvezőtlen USA-beli foglalkoztatási jelentés közzétételét követően, és felfelé áttörte az 1,0950-es (S1) (most támaszszintté vált) ellenállásszintet. Az emelkedés megállt néhány pippel az 1,1045-ös (R1) ellenállásszint és azon fekete szint alatt, amely a március 13. és 26. közötti emelkedés során támaszszintként funkcionált. A csalódást keltő nem mezőgazdasági munkaerő-állomány adata ellenére azon tény hatására, hogy a bikák képtelenek voltak az árfolyamot az 1,1045-ös (R1) ellenállásszint fölé vinni, úgy vélem, hogy a következő hullám csökkenő lehet, és tesztelheti az 1,0950-es (S1) szintet. Ezen szint lefelé történő áttörése hatására az ár még inkább csökkenhet a következő, 1,0865-ös (S2) támaszszint felé. A rövid távú momentum jelzések támogatják, hogy a következő hullám nagy valószínűséggel csökkenő lesz. Az RSI ellenállásszintre talált a 70-es szinten, miközben úgy tűnik, hogy az MACD a csúcsra került és csökkenőbe megy át. Hosszabb távon az általános trend továbbra is negatív. Az EUR/USD pár alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt.

• Támaszszint: 1,0950 (S1), 1,0865 (S2), 1,0800 (S3).

• Ellenállásszint: 1,1045 (R1), 1,1165 (R2), 1,1250 (R3) .

 

A GBP/USD pár ellenállásszintre talált az 1,4925-ös szint közelében

A GBP/USD pár pénteken jelentősen emelkedett a csalódást keltő USA-beli munkaerő-piaci adatok közzétételét követően, és felfelé áttörte az 1,4870-es (S1) támaszszintté vált ellenállásszintet. A pár ellenállásszintre talált az 1,4925-ös (R1) tartományban. Szerintem azon tény hatására, hogy nem sikerült áttörni ezt az akadályt, az árfolyam valószínűleg tovább csökken, talán az 1,4870-es (S1) szint felé. A következő hullám azonban várhatóan negatív lesz, a GBP/USD pár március 19. óta az 1,5000-es (R2) ellenállásszint és az 1,4740-es (S2) támaszszint között ingadozik. Ezért fenntartom nézetemet, miszerint a rövid távú kép semleges. A trend nélküli kilátást a rövid távú momentum mutatószámaink is alátámasztják, mivel mindkettő oldalirányba mutat. Az RSI éppen csak az 50-es szint felett van, miközben az MACD valamelyest zérus vonala felett van. A hosszabb távú trendet tekintve a napi grafikonon az árfolyam struktúrája továbbra is hosszabb távú csökkenő trendet jelez. Ezért a közeljövőben a medvék várhatóan lefelé áttörik az 1,4740-es (S2) szintet, és talán tesztelik az 1,4690-es (S3) korlátot, amelyet a 2015. március 19-i minimum szint határoz meg.

• Támaszszint: 1,4870 (S1), 1,4740 (S2), 1,4690 (S3).

• Ellenállásszint: 1,4925 (R1), 1,5000 (R2), 1,5050 (R3).

 

Az USD/JPY pár a 118,80-as szint közelében van

Az USD/JPY pár pénteken csökkent és támaszszintre talált a 118,80-as (S1) szint körül. A hétfői európai kora reggel során a pár ezen támaszszint közelében van. Ezen akadály áttörésének sikertelensége fokozza annak valószínűségét, hogy a következő mozgás növekedés lesz. Ezért a vevők várhatóan megcélozzák a 119,60-as (R1) ellenállásszintet a közeljövőben. Ezen szint egyértelmű, felfelé való áttörése meghosszabbíthatja a bika jellegű hullámot, és talán ismét megcélozza a 120,00-s (R2) kulcsfontosságú pszichológiai szintet. A rövid távú momentum mutatószámaink alátámasztják ezt a nézetet. Az RSI emelkedett, miután támaszszintre talált a 30-as szinten, miközben az MACD a legalsó szintre érés jeleit mutatja és hamarosan bármikor pozitívvá válhat.

• Támaszszint: 118,80 (S1), 118,60 (S2), 118,30 (S3).

• Ellenállásszint: 119,60 (R1), 120,00 (R2), 120,60 (R3).

 

Az arany az 1220-as szintre emelkedett

Az arany a hétfői napot hézaggal nyitotta, mivel a londoni rúdarany piac Nagypéntek miatt zárva tartott, amikor a meglepően kedvezőtlen USA-beli nem mezőgazdasági munkaerő-állományt közzétették. A nemesfém ellenállásszintre talált az 1220-as (R1) szinten. Ezen szint felfelé való áttörése szükséges az emelkedés folytatódásához. Az alacsonyabb maximum szint valószínűsége továbbra is fennáll, de egy fordított fej-váll alakzat most formálódhat, ha áttöri az 1220-as (R1) tartományt. Ezen okok miatt inkább semleges állásponton maradok, és várok az egyértelműbb irányjelzésekre. A napi grafikonon a napi mutatószámok kedveznek a további emelkedéseknek. A 14 napos RSI az 50-es szint felett van, miközben a napi MACD – amely már indító vonala felett van – éppen a zérus vonal fölé került. Ezen jelzések extra okot szolgáltatnak ahhoz, hogy egyelőre a partvonalra helyezkedjek és várjak az 1220-as (R1) szint felfelé való áttörésére.

• Támaszszint: 1209 (S1), 1200 (S2), 1190 (S3).

• Ellenállásszint: 1220 (R1), 1235 (R2), 1245 (R3).

 

A WTI továbbra is a 50,30-as szint alatt van

A WTI továbbra is az 50,30-as (R1) ellenállásszint alatt van, amely a március 26. és április 1. közötti csökkenés 61,8%-os visszatérési szintje. Ezért szükség van ezen szint felfelé való áttörésére a további emelkedések jelzésére, talán a következő, 51,00-s (R2) ellenállásszint felé. Az órás mutatószámok alátámasztják ezt a nézetet. Az RSI 50-es szintje felett van és felfelé mutat, miközben az MACD – amely már pozitív – felfelé áttért jelző vonalán. A napi grafikonon a WTI az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt van. Mindazonáltal továbbra is pozitív divergencia található a napi mutatószámok és az ár mozgása között. Ezért inkább megvárom, hogy az ár és a momentum egymást megerősítsék, mielőtt ismét magabiztos leszek a hosszabb távú csökkenő útvonalat illetően.

• Támaszszint: 48,70 (S1), 47,80 (S2), 47,00 (S3).

• Ellenállásszint: 50,30 (R1), 51,00 (R2), 51,65 (R3).

Scroll To Top