Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.04.03

Az EUR továbbra is jelentősen csökkent, mivel az USD major devizaindex kitört a 30 éves csökkenő trendből Az euró tegnap szintén jelentősen gyengült, mivel egyre több piaci résztvevő lovagolja meg a trendet.

 • Az EUR továbbra is jelentősen csökkent, mivel az USD major devizaindex kitört a 30 éves csökkenő trendből Az euró tegnap szintén jelentősen gyengült, mivel egyre több piaci résztvevő lovagolja meg a trendet. Az emberek arra vártak, hogy az EKB hivatalnokai megjegyzéseket tegyenek azzal kapcsolatban, hogy mi a határ, a gyengülés üteme túl gyors (vagy valami ilyesmi), de az EKB elnöke, Draghi és az EKB Kormányzótanácsának tagja, Ewald Nowotny nem tett ilyen megjegyzést. Ellenkezőleg: Nowotny elmondta, hogy a közelmúltbeli fejlemények nem „teljesen szokatlanok”, és a devizaárfolyamok „nem domináló tényező” a világgazdaság számára. Elmondta, hogy téves lenne az euró csökkenését devizaháborúként biztosnak venni. Az olasz pénzügyminiszter, Pier Carlo Padoan szerint a dollár euróval szembeni erősödése megfelelt a gazdasági fundamentális tényezőknek, ezért nem panaszkodhatunk. Eközben a St. Louis-i Fed elnök, James Bullard elmondta, hogy a Fed már késésben van a kamatlábemeléssel. A monetáris politikák közötti eltérés fennáll!
 • Az USD major devizaindex kitör a csökkenő trendből Korábban kiemeltem, hogy a DXY index kitört 30 éves csökkenő trendjéből. Az utóbbi néhány napban ugyanez történt a dollár értékének egy sokkal szélesebb körű, reprezentatívabb indexével, a Fed major deviza kereskedéssel súlyozott indexével. Ez az index tartalmazza Ausztráliát, Kanadát, Japánt, Svédországot, Svájcot, az Egyesült Királyságot, és az eurózóna országait, és sokkal inkább ország-súlyozású, mint a bizarr DXY index. A kitörés itt számomra megerősíti, hogy továbbra is egy nagyobb USD rally elején vagyunk.
 • Az RBNZ nem módosított Az Új-Zélandi Nemzeti Bank változatlanul hagyta a kamatlábakat, és jelezte, hogy hosszabb ideig stabilak maradnak a kamatlábak. A hangsúly a növekedésen, nem az infláción volt, amellyel kapcsolatban jelezték, hogy nem okoz gondot akkor sem, ha (mikor?) nullára csökken, hacsaknem második körös hatása kezd mutatkozni a béreken és az árakon. Optimistábbak voltak, mint januárban Új-Zéland gazdasági helyzetével kapcsolatban, amelyről elmondták, hogy „erős marad” (a nyilatkozat új kiegészítése). „Helyzetünk eléggé eltér olyan országok némelyikétől, amelyek módosították a monetáris politikát vagy csökkentették a kamatlábakat” – nyilatkozott Wheeler kormányzó az értekezletet követő sajtókonferencián. Megjegyezte, hogy Új-Zéland gazdasága 3,25%-3,5%-os emelkedést mutat, és várhatóan ilyen ütemben fog növekedni a következő két évben. Miközben csökkentették a piaci rátákkal kapcsolatos előrejelzésüket, jelezték, hogy a hivatalos pénzforgalmi kamatlábat (OCR) egy ideig stabilan tartják. „Központi előrejelzésünk konzisztens az OCR stabilitási időszakával” – mondták, ami enyhe változás a januári nyilatkozathoz képest („az OCR-t várhatóan egy ideig változatlanul hagyjuk”), de a nyilatkozat következő része azonos volt:  „A kamatlábak jövőbeli, felfelé vagy lefelé történő módosítása azonban a gazdasági adatoktól függ”.
 • Az NZD erősödött azon jelentés után, miszerint a kamatlábakat egy ideig nem módosítják, majd végezetül emelni fogják. Mindazonáltal szerintem devizapiaci beavatkozásra utalhatnak, hogy gyengítsék a devizát. Az árfolyammal kapcsolatos megjegyzés még velősebb volt a januárinál: hozzátettek egy mondatot, miszerint „a reál árfolyamok jelentős lefelé történő korrekciója szükséges ahhoz, hogy Új-Zéland külső mérlegét fenntarthatóbb alapokra helyezzük”. Az NZD gyengül az amerikai dollárhoz képest, de erősödik az ausztrál dollárral szemben, ami sokkal inkább a kínai befektetéseknek tudható be.
 • Az RBA csökkentette az AUD-ral kapcsolatos célkitűzést Az RBA helyettes kormányzója, Christopher Kent tegnap elismételte az RBA szokásos frázisát, miszerint az AUD továbbra is túl erős. „Miközben a mostani gyengülés segítségünkre lesz, értékelésünk szerint a devizaárfolyam viszonylag magas marad az általános gazdasági helyzethez képest” – nyilatkozott. A nyilatkozat különösen jelentős volt, mivel az AUD/USD pár tegnap elérte a 0,7561-es szintet, aminek értelmében elérte a 0,75-ös szintet, amelyről az RBA kormányzója, Stevens decemberben elmondta, hogy a deviza „megfelelő értékelése”. Szerintem Kent megjegyzései változást jeleznek az RBA nézetét illetően, mivel a gazdasági helyzet és az ausztrál gazdaság kilátásai december óta romlottak. Megjegyzései összekapcsolódnak a helyettes kormányzó, Philip Lowe múlt heti megjegyzéseivel, amelyben elhangzott, hogy a monetáris politika a szokásosnál kevésbé hatékony, aminek oka a meglévő adósság magas szintje – a kamatlábcsökkentés nem váltja ki a hitelezés szokásos, azonos mértékű növekedését, ezért nem lendíti fel annyira a növekedést, mint korábban. A két beszéd sorai között olvasva, számomra úgy tűnik, hogy az ausztrál hatóságok várakozásai szerint jobban kell támaszkodjanak a deviza gyengítésére a növekedés fellendítésére. Ez az egyik oka annak, hogy az ausztrál dollárral szemben továbbra is különösen medve jellegű hozzáállást tanúsítok.
 • Mai események: A német végleges február fogyasztói árindex éves szinten -0,1% lett, ami változatlan volt az előzetes becsléshez képest, a várakozásoknak megfelelően. Az eurózóna januári ipari termelése is napvilágot lát.
 • Svédországban a februári hivatalos munkanélküliségi ráta várhatóan csökkent, amely megfelel a szerdán közzétett PES munkanélküliségi rátának. A bíztató fogyasztói árindex után a munkanélküliségi ráta csökkenése javuló gazdasági helyzetet jelezhet, és ideiglenesen támogathatja a svéd koronát.
 • Az Egyesült Királyságban a januári kereskedelmimérleg-deficit várhatóan valamelyest csökkent. A BoE negyedéves közlönyét is közzéteszi.
 • Az USA-beli februári teljes viszonteladói értékesítés az előrejelzés szerint visszapattant, miután januárban csökkent, miközben a mag viszonteladói értékesítésben várhatóan gyorsulás állt be. A fókuszban rendszerint a mag viszonteladói értékesítés szerepel, amely nem tartalmazza az autók és az üzemanyagok értékesítését, ezért a jelentés fokozhatja az amerikai dollár erősségét. Az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya is napvilágot lát a március 7-én befejeződött hétre vonatkozóan.
 • Ma beszédet tartanak: az RBNZ kormányzója, Graeme Wheeler a monetáris politikai nyilatkozat ügyében szólal fel a Pénzügyi és Költségvetési Választott-bizottság előtt. Az ECB Igazgatótanácsának tagja, Benoit Coeure, az EKB Kormányzótanácsának tagja, Jens Weidmann és a Bank of England kormányzója, Mark Carney már másodszor tartanak beszédet a héten.

 

Az EUR/USD pár elérte az 1,0500-as szintet

 

 • Az EUR/USD pár csökkenése szerdán és ma is folytatódott. Az ázsiai délelőtt során támaszszintre talált az 1,0500-as (S1) pszichológiai korlát közelében. A rövid távú irány negatív marad, és az 1,0500-as (S1) szint egyértelmű, lefelé történő áttörése várhatóan előkészíti a terepet a hosszabbításokhoz az 1,0360-as (S2) szint felé, amelyet a 2003. január 8-ai minimum szint határoz meg. Az RSI – amely már a 30-as szint alatt van – ismét csökkent, miközben az MACD továbbra is a negatív tartományban csökkent, az indító vonala alatt. Ezen momentum jelzések jelentős csökkenő sebességet jeleznek, és fokozzák a további csökkenés valószínűségét. Azonban az 1 órás grafikonra tekintve látható, hogy pozitív divergencia van mindkét momentum mutatószám és az árfolyam mozgása között, ezért számítanék arra, hogy egy kis visszapattanás közeledhet a következő csökkenés előtt. A hosszabb távú trendet tekintve szerintem a pár továbbra is csökkenő trendben van. Az EUR/USD pár alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt.
 • Támaszszint: 1,0500 (S1), 1,0360 (S2), 1,0185 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,0565 (R1), 1,0665 (R2), 1,0800 (R3)

 

A GBP/USD pár lefelé áttörte a januári minimum szinteket

 

 • A GBP/USD pár tovább csökkent, és visszakerült az 1,5000-es (R2) szint és az 1,4950-es (R1) (most ellenállásszintté vált) támaszszinti akadály alá, amelyet a 2013. január 23-i minimum szint határoz meg. Az árfolyam struktúrája január 26. óta alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket tartalmaz, ezért a rövid távú irány negatív; a medvék várhatóan továbbra is lefelé nyomják az árfolyamot, és ismét tesztelik az 1,4900-as (S1) tartományt. Mindazonáltal figyelembe véve, hogy az RSI ismét megpróbál kilépni túlértékesített tartományából, kismértékű korrekciós visszapattanást észlelhetünk az 1,4950-es (R1) felett, mielőtt az eladók ismét átveszik az irányítást. Hosszabb távon az 1,4950-es (R1) akadály lefelé történő áttörése megerősíti a következő alacsonyabb minimum szintet a napi grafikonon, és a GBP/USD pár általános kilátását ismét csökkenőre változtatta.
 • Támaszszint: 1,4900 (S1), 1,4820 (S2), 1,4680 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,4950 (R1), 1,5000 (R2), 1,5035 (R3)

Az USD/JPY pár visszaesett és támaszszintre talált a 120,85-ös szinten

 • Az USD/JPY pár visszatért, miután elérte a 122,00-s (R1) szintet, visszatért, majd támaszszintre talált a 120,85-ös (S2) szint közelében és visszapattant. Amíg az árfolyam továbbra is magasabb maximum szinteket és magasabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 periódusú mozgóátlag felett, a rövid távú irány növekvő marad. Továbbra is úgy vélem, hogy az árfolyam valószínűleg teszteli a 122,50-es (R2) szintet, amelyet a 2007. július 20-ai maximum szint határoz meg. A napi mutatószámok pozitív növekvő sebességre utalnak, és fokozzák az árfolyam emelkedésének valószínűségét. A 14 napos RSI emelkedett és most a 70-es szintje felé közeledik, miközben az MACD zérus és jelző vonala felett van és felfelé mutat. A hosszabb távú trendet tekintve az árfolyam továbbra is az 50 és a 200 napos mozgóátlag felett van, és egyúttal azon háromszög felső határa felett zajlik a kereskedés, amelyben az árfolyam mozgása november óta zajlik. Emiatt az USD/JPY pár általános képe pozitív marad.
 • Támaszszint: 121,20 (S1), 120,85 (S2), 120,55 (S3)
 • Ellenállásszint: 122,00 (R1), 122,50 (R2), 124,00 (R3)

Az arany elérte az 1150-es szintet

 

 • Az arany csütörtökön csökkent, és elérte az 1150-es (S1) támaszszinti akadályt. A nemesfém továbbra is az 50 és 200 periódusú mozgóátlaga és a január 22-i maximum szinttől eredő csökkenő trendvonal alatt van. Ezért továbbra is úgy vélem, hogy a rövid távú kilátás negatív, és az 1150-es (S1) szint lefelé történő áttörése nagyobb medve jellegű hosszabbításokat indíthat el talán az 1140-es (S2) tartomány felé. Azonban továbbra is pozitív divergencia van az RSI és az ár mozgása között, ezért számítanék arra, hogy növekvő korrekciós mozgásra kerülhet sor, mielőtt az eladók ismét átveszik az irányítást.
 • Támaszszint: 1150 (S1), 1140 (S2), 1130 (S3)
 • Ellenállásszint: 1155 (R1), 1175 (R2), 1190 (R3)

 

A WTI néhány vételi megbízást váltott ki a 47,40-es szint közelében

 • A WTI szerdán csökkent, de néhány vételi megbízást váltott ki a 47,40-es (S2) támaszszinti akadály közelében, majd visszapattant, és ellenállásszintre talált a 48,40-es (R1) szinten. Mivel ez az ár a március 5-i maximum szinttől eredő csökkenő trendvonal alatt van, a rövid távú kilátás szerintem továbbra is csökkenő. A 48,00-s (S1) akadály lefelé való áttörése várhatóan kivált egy újabb tesztet a 47,40-es (S2) tartományban. A napi grafikonon a WTI továbbra is az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt van. A február 26-i minimum szintet is lefelé áttörte. Eközben a 14 napos RSI elhagyta az 50-es szintet és csökkent, miközben az MACD zérus és jelző vonala alá csökkent. Ezáltal a hosszabb távú irány szerintem mérsékelten ismét negatív lesz.
 • Támaszszint: 48,00 (S1), 47,40 (S2), 46,65 (S3)
 • Ellenállásszint: 48,40 (R1), 48,90 (R2), 49,30 (R3)

 

Scroll To Top