Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.03.04

Görögország egyelőre nem szerepel a címlapokon, de a felszín alatt továbbra is mozgás van. Az ország most listát készít a javaslatokról, amelyet az Eurogroup jövő hét hétfőn tartandó értekezletén kíván prezentálni, remélve, hogy a fennmaradó 7,2 milliárd eurós segély egy részét részletekben megkaphatják.

Görögország egyelőre nem szerepel a címlapokon, de a felszín alatt továbbra is mozgás van. Az ország most listát készít a javaslatokról, amelyet az Eurogroup jövő hét hétfőn tartandó értekezletén kíván prezentálni, remélve, hogy a fennmaradó 7,2 milliárd eurós segély egy részét részletekben megkaphatják. A jelzések azonban vegyesek. Egyrészt több népszerűtlen bevételnövelő intézkedés (pl. ingatlanadó) is szerepelhet benne. Másrészt egyes, „rendkívül szegény” háztartások esetleg ingyenes áramellátást kapnak egy évig, valamint lakbértámogatást és élelmiszer-utalványokat is bevezethetnek. Alekosz Flambourarisz államminiszter kedden elmondta, hogy a koalíció nem fontolgatja az ország víz- és áramszolgáltató vállalatainak privatizálását (az utóbbi a legutóbbi Troika felülvizsgálat kulcsfontosságú része volt). A jelentések szerint a görög kormány kérte „az ország összes fő bankjában dolgozó ügyvezetők” lemondását, hogy a bankokat állami kontroll alá helyezzék, ami szintén nem tetszik a Troikának. Úgy tűnik, hogy a görög probléma csak ideiglenesen csendesült el. Szerintem továbbra is gyengítő nyomást gyakorolhat az euróra. A további feszültség valószínűnek tűnik.

A réz tegnap valamelyest csökkent. A mozgás nem volt jelentős, kivéve amennyiben azt jelzi, hogy a Kína hétvégi kamatlábcsökkentése iránti lelkesedés már alábbhagyott. Ezen kamatlábcsökkentések ideiglenesen fellendítik az ausztrál dollárt és az új-zélandi dollárt, de azokat Kína növekedésének lassulására irányuló késleltetés, mintsem a gyorsabb növekedés jelzésének kellene tekinteni. A Kínai Nemzeti Bank (PBOC) azért csökkenti a kamatlábakat, hogy eltussolja a növekedés lassulását, nem pedig azért, hogy abban fordulatot hozzon. Ez az egyik oka annak, hogy különösen az ausztrál dollárral szemben továbbra is medve jellegű hozzáállást tanúsítok.

Az USA-beli üzemanyag-árak továbbra is emelkednek. A viszonteladói ár a legalsó szintre ért (2,033 USD/gallon) január 25-én; azóta 20%-kal, 2,441 USD/gallonra emelkedett. Ez még mindig eléggé alacsony ahhoz, hogy fellendítse a fogyasztást, de az irány jelentős – ezáltal kevésbé valószínű, hogy az USA deflációba süllyed. Az USA-beli inflációs várakozások emiatt fokozatosan emelkednek; az 5 éves/5 éves inflációs swap most 2,34% (a minimum szint január 29-én 2,10% volt), az 5 éves egyensúlyi (breakeven) ráta 1,54%-ra emelkedett (a január 13-i minimum szint 1,05% volt). Az emelkedő inflációs várakozások miatt a Fed kamatlábemelése valószínűbbé válik, és emiatt a Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások is emelkednek, ami támogatja a dollárt. Az amerikai dollár a mai európai napot változatlanul vagy erősödve nyitotta a legtöbb G10 devizapárjával szemben (kivéve SEK), valamint a legtöbb, általunk követett feltörekvő piacokbeli devizához képest (kivéve RUB). Vegyük figyelembe, hogy az üzemanyag-ár emelkedése a finomító ágazat hatása, nem pedig a nyersolaj áráé – a WTI az 50 USD/hordó szint körül marad.

Ausztrália 4. negyedéves GDP-je negyedéves szinten 0,5%-kal emelkedett, ami javulást jelent az előző, negyedéves szinten 0,3%-hoz képest, de alulmarad a 0,6%-ra számító várakozásokon. A változás éves szintű rátája 2,5% maradt, amely megfelel az RBA nézetének, miszerint a legutóbbi adatok konzisztensek a mérsékelt gazdasági növekedéssel. Az AUD valamelyest erősödött a hírek hatására, de gyorsan elveszítette az erősödést, és a kereskedés változatlanul zajlott a hír közzététele előtti szinthez képest, miután az RBA Tanácsának egyik tagja elmondta, hogy a munkanélküliségi ráta valószínűleg emelkedik, mivel az országnak 3%-os növekedés szükséges a munkanélküliség csökkentéséhez. Eközben az NZD-t támogatta a tejpor stabil ára a legutóbbi aukción. Kína februári végleges HSBC szolgáltatás szektorbeli PMI-indexét valamelyest felfelé korrigálták.

India csökkentette a kamatlábat India ma csatlakozott a kamatlábcsökkentők köréhez, és 25 bázisponttal, 7,5%-ra csökkentette a refinanszírozási kamatlábat. Már több mint egy tucat ország csökkentette a kamatlábakat az idei évben.

Mai események: Európában közzéteszik a februári végleges szolgáltatási szektorbeli PMI-indexeket azon országokban, ahol hétfőn publikálták a gyártási adatokat. Szokás szerint Franciaország, Németország és az eurózóna végleges előrejelzése a kezdeti becslésekkel azonos. Az Egyesült Királyság szolgáltatási szektorának PMI-indexe várhatóan valamelyest emelkedett. A végleges gyártási PMI-indexek (hétfői) korrigálása fokozza annak valószínűségét, hogy a szolgáltatási szektor PMI-indexeit is korrigálják. Az eurozóna januári viszonteladói értékesítése is napvilágot lát.

Ma a Kanadai Nemzeti Bank ülést tart. Kanada GDP-je negyedéves szinten 2,4%-kal emelkedett (éves szintre vetítve) a 4. negyedévben, ami megfelel a Kanadai Nemzeti Bank októberi monetáris politikai jelentésében szereplő, negyedéves szinten 2,5%-os becslésnek. A kedvező növekedési adat tovább csökkentette annak valószínűségét, hogy a Bank a mai értekezletén újabb kamatlábcsökkentést vezet be. Az előző értekezletén Kanadai Nemzeti Bank meglepte a piacot a váratlan, 25 bázispontos kamatlábcsökkentésével, ami az első változás azután, hogy 1%-os kamatlábemelés történt 2010. szeptemberben. Múlt hét szerdáig a piaci résztvevők újabb, azonos mértékű kamatlábcsökkentésre számítottak, de ennek valószínűsége csökkent, miután a BoC kormányzója, Poloz elmondta, hogy a csökkentés időt hagyott a Banknak a gazdasági fejlemények megfigyelésére. A piac ezt úgy értelmezte, hogy nem lesz csökkentés ezen az értekezleten. Mindazonáltal szerintünk a szerdai enyhítés-párti nyilatkozat hatására az árfolyam ismét visszatérhet az 1,2500-as szint fölé.

Az USA-ban a legfontosabb mutatószámként a februári ADP foglalkoztatási jelentést publikálják, két nappal a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány közzététele előtt. Az ADP jelentésből várhatóan kiderül, hogy a februárban létesült munkahelyek száma felülmúlja a januári adatot. Az ADP foglalkoztatási jelentés korrigált változatát is közzéteszik. A végleges Markit szolgáltatási szektorbeli PMI-index és az ISM nem gyártási index (mindkettő februárra vonatkozóan) is napvilágot lát. Két héttel a március 17-én és 18-án tartandó politikai értekezlete előtt a Fed közzéteszi a Bézs Könyvet.

Ma beszédet tartanak: a chicagói Fed elnöke, Charles Evans és a Kansas City-beli Fed elnöke, Esther George az USA-beli kereskedési idő alatt szólalnak fel.

A Piac

Az EUR/USD pár csökkent

Az EUR/USD pár kedden valamelyest csökkent, és az 1,1170-es szint közelében zajlott a kereskedés. Továbbra is úgy vélem, hogy a rövid távú kilátás negatív marad, és az eladók valószínűleg a közeljövőben tesztelni fogják az 1,1100-as (S2) támaszszintet, amely a január 26-i minimum szint. Azonban továbbra is pozitív divergencia van az RSI és az árfolyam mozgása között, miközben az MACD a legalsó szintre ért és éppen csak áttért indító vonalán. Ezen momentum jelzések miatt számítanék arra, hogy ismét visszapattanás közeledhet, mielőtt a medvék ismét felülkerekednek. A hosszabb távú trendet tekintve szerintem a pár továbbra is csökkenő trendben van. Az EUR/USD pár alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt. Az 1,1100-as (S2) szint lefelé történő áttörése a jövőben megcélozhatja a következő, 1,1025-ös (S3) támaszszintet, amelyet a 2003. szeptember 1-ei maximum szint határoz meg.

• Támaszszint: 1,1150 (S1), 1,1100 (S2), 1,1025 (S3).

• Ellenállásszint: 1,1260 (R1), 1,1390 (R2), 1,1450 (R3).

Az USD/CAD pár az 1,2500-as szint körül mozgott a Kanadai Nemzeti Bank értekezlete előtt

Az USD/CAD pár ellenállásszintre talált az 1,2535-ös (R1) korlát közelében, és csökkent, miután Kanada 4. negyedéves GDP-je a várakozásokat felülmúlóan emelkedett. Mindazonáltal az árfolyam támaszszintre talált az 1,2430-as (S1) szinten, és valamelyest visszapattant, hogy ellensúlyozza a hírek hatására bekövetkező csökkenést. Ma a Kanadai Nemzeti Bank ülést tart a jegybanki alapkamatlábbal kapcsolatban. Csökkentek a mai, újabb kamatlábcsökkentéssel kapcsolatos várakozások, miután a BoC kormányzója, Poloz elmondta, hogy a legutóbbi értekezleten történt kamatlábcsökkentés időt hagyott a Banknak a gazdasági fejlemények megfigyelésére. Mindazonáltal az enyhítés-párti nyilatkozat hatására az árfolyam felfelé áttörheti az 1,2535-ös (R1) szintet, és elérheti azon háromszög felső határát, amelyben az árfolyam mozgása február eleje óta zajlik. A napi grafikonra tekintve azonban az árfolyam az 50 és a 200 napos mozgóátlag felett van, és ezáltal szerintem az általános növekvő útvonal érvényben marad. A háromszög felső határa fölé emelkedés szerintem valószínűleg a trend folytatódását jelzi.

• Támaszszint: 1,2430 (S1), 1,2370 (S2), 1,2275 (S3).

• Ellenállásszint: 1,2535 (R1), 1,2665 (R2), 1,2700 (R3).

A GBP/USD pár csökkent és tesztelte a 200 periódusú exponenciális mozgóátlagot

A GBP/USD pár kedden csökkent, és támaszszintre talált a 200 periódusú mozgóátlagon, marginálisan az 1,5340-es (S1) korlát felett. A napközbeni irány szerintem csökkenő, és az 1,5340-es (S1) szint lefelé történő áttörése várhatóan megcélozza az 1,5300-as (S2) szintet, amelyet a február 11-i belső maximum szint határoz meg. Mindkét rövid távú momentum mutatószám medve jellegű momentumot jelez, és fokozza annak valószínűségét, hogy a GBP/USD pár a közeljövőben csökkenni fog. Az RSI 50-es szintje alatt marad, miközben az MACD zérus és jelző vonala alatt van. Hosszabb távon – bár a napi zárás a 80 napos exponenciális mozgóátlag felett történt – az árfolyam medve jellegű elnyelő gyertya alakzatot formált, majd csökkent, és ismét jócskán a mozgóátlag alatt zajlott a kereskedés. Ezért az általános képet illetően inkább a partvonalon helyezkedem el, és megvárom, amíg a bikák hajlandóak ismét megpróbálkoznak a mozgóátlag és az 1,5500-as tartomány felfelé való áttörésével.

• Támaszszint: 1,5340 (S1), 1,5300 (S2), 1,5200 (S3).

• Ellenállásszint: 1,5400 (R1), 1,5460 (R2), 1,5550 (R3).

Az arany csökkent, de szünetet tart az 1200-as szint felett

Az arany ellenállásszintre talált a zászló alakzat alsó határán, kb. az 1215-ös (R1) szinten, majd csökkent, és támaszszintre talált marginálisan az 1200-as (S1) kerek szint felett. Az a tény, hogy a nemesfém a zászló alakzat alsó határa és a január 22-i maximum szinttől eredő, fekete csökkenő trendvonal alatt van, szerintem a rövid távú kilátást negatívan tartja. Rövid távú mutatószámaink alátámasztják ezt az elképzelést. Az RSI ellenállásszintre talált az előző növekvő támaszszinten és lefelé áttért az 50-es szinten, miközben az MACD – amely már indító vonala alatt van – negatív jelzést kapott. Mindazonáltal inkább szeretném látni az 1200-as (S1) kulcsfontosságú szint alatti egyértelmű zárást, mielőtt biztosabb leszek abban, hogy a nemesfém lefelé fog hosszabbítani. Egy ilyen mozgás ismét tesztelheti az 1190-es (S2) támaszszintet. Hosszabb távon az 1190-es (S2) tartomány lefelé történő áttörése az a mozgás, amely megerősítené a következő alacsonyabb minimum szintet a napi grafikonon, és talán jelzi az 1307-es szintről való csökkenés folytatódását.

• Támaszszint: 1200 (S1), 1190 (S2), 1185 (S3).

• Ellenállásszint: 1215 (R1), 1222 (R2), 1235 (R3).

A WTI készen áll egy új tesztre az 51,00-s szinten

A WTI tegnap továbbra is jelentősen emelkedett, miután támaszszintre talált a 49,50-es (S1) szinten. Az ár most néhány centtel az 51,00-s (R1) tartomány alatt van, amely a február 17. és 23. közötti csökkenés 38,2%-os visszatérési szintje, majd visszatért. Továbbra is úgy vélem, hogy a bikák valószínűleg tesztelni fogják ezt a tartományt, és ha a küzdelmet sikeresen ezen szint fölé terelik, akkor várhatóan megcélozzák a korábban említett csökkenés 50%-os visszatérési szintjét (51,70 – R2). A napi grafikonon a WTI továbbra is az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt van, ami miatt a hosszabb távú csökkenő trend érvényben marad. A lehetséges rövid távú növekvő hosszabbításokat egyelőre korrekciós fázisnak tartanám.

• Támaszszint: 49,50 (S1), 48,65 (S2), 47,80 (S3).

• Ellenállásszint: 51,00 (R1), 51,70 (R2), 52,50 (R3) .

Scroll To Top