Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.02.05

Hallgatólagos” devizaháborúban állunk? A Kínai Nemzeti Bank (PBoC) 50 bázisponttal, 19,5%-ra csökkentette a tartalékképzési arányt (RRR). Ezáltal csökken az egyes bankok tartalékának összege, és új tőkét fecskendeznek a bankrendszerbe. Az intézkedésre azután került sor, miután a központi bank novemberben csökkentette a jegybanki alapkamatlábat, hogy stabil helyzetben tartsa a kínai gazdaságot. Ausztrália és Új-Zéland – amelynek gazdasága jelentősen függ a Kínába irányuló exporttól – devizája jelentősen erősödött a hírek hatására, de a következő órában elveszítette összes erősödését.

„Hallgatólagos” devizaháborúban állunk? A Kínai Nemzeti Bank (PBoC) 50 bázisponttal, 19,5%-ra csökkentette a tartalékképzési arányt (RRR). Ezáltal csökken az egyes bankok tartalékának összege, és új tőkét fecskendeznek a bankrendszerbe. Az intézkedésre azután került sor, miután a központi bank novemberben csökkentette a jegybanki alapkamatlábat, hogy stabil helyzetben tartsa a kínai gazdaságot. Ausztrália és Új-Zéland – amelynek gazdasága jelentősen függ a Kínába irányuló exporttól – devizája jelentősen erősödött a hírek hatására, de a következő órában elveszítette összes erősödését.

Több központi bank, amely kísérletet tett az alacsony infláció leküzdésére – amely a csökkenő olajárak miatt fokozódott -, példátlan ösztönző intézkedéseket vezetett be, és enyhített politikáján a növekedés fellendítésére. Mivel azonban a kamatlábak több országban a nulla közelében vannak – vagy több esetben akár negatívak – és a fiskális megkötöttségek miatt úgy tűnik, hogy a növekedést végső soron csak a gyengébb árfolyammal lehet fellendíteni. A gyenge deviza valószínűleg fellendíti a devizájukat gyengítő országokat, mivel exportjuk olcsóbb lesz, és támogatja gazdaságuk növekedését. De ha mindenki eljátssza ezt a játékot, és mindenki leértékeli devizáját, akkor ki győz? Az egyedüli „biztos” dolog a több és nagyobb mértékű devizapiaci volatilitás és a határokat átlépő tranzakciók megszaporodása, függetlenül attól, hogy áruk vagy tőkejavak áramlásáról beszélünk.

Az Európai Központi Bank határozottabb álláspontra helyezkedett Görögország új kormányával szemben, azáltal, hogy korlátozza a közvetlen likviditási vonalak finanszírozását. Az értekezletet követő nyilatkozatban úgy döntöttek, hogy eltörlik a jogfeladást, amely lehetővé tette a görög adósság biztosítékként való használatát. A döntés azon a tényen alapszik, hogy jelenleg nem feltételezhető a program felülvizsgálatának sikeres lezárása. A görög bankok továbbra is hozzáférhetnek az Emergency Liquidity Assistance (ELA) támogatáson keresztüli finanszírozáshoz, de a bankok számára sokkal nagyobb költséggel. A görög hírek szerint a kamatláb 1,55% (a normál EKB finanszírozás esetében ez 0,05%). A görög pénzügyminiszter a nap folyamán találkozik német partnerével, hogy megnyerje támogatását a nagymértékű görög adósságteher kezelése céljából, bár a németek ellenzik az ilyen terveket.

Szerdán az USA-beli ADP jelentés becslése szerint a magánszektorban januárban 213 ezer munkahelyet teremtettek (ez előző hónapban 253 ezer volt), és alulmaradt a 223 ezerre számító várakozásokon. Már csak egy nap van hátra az USA-beli foglalkoztatási jelentés közzétételéig; az ADP jelentés arra utalt, hogy a pénteki nem mezőgazdasági munkaerő-állomány adata ismét meghaladja a 200 ezret, ami konzisztens a javuló munkaerő-piaci helyzettel (bár nagy az ingadozás az ADP és az NFP jelentések között). Eközben az USA-beli ISM nem gyártási PMI-index továbbra is a növekvő tartományban haladt, és éppen csak marginálisan a júniusi, 9 évet tekintve legmagasabb szintje alatt maradt. A kedvező adat miatt a dollár erősödött, és behozta az előző napok veszteségeinek egy részét.

Kanada Ivey PMI-indexe ismét az 50-es küszöbérték alá csökkent, amely érték elválasztja a növekedést a csökkenéstől. Az index 45,4-re csökkent januárban (decemberben 55,4 volt), és nem felelt meg az 54,0-ra számító piaci várakozásoknak. Az USD/CAD pár az 1,2500-as érték fölé emelkedett a közzététel előtt, majd az adat publikálása után ismét 50 pippel emelkedett. Mivel a Kanadai Nemzeti Bank nemrég csökkentette a kamatlábat, valamint lassulás következett be a teljes fogyasztói árindexben, szerintem csak rövid idő kérdése, hogy az USD/CAD pár ismét tesztelje az 1,2800-as ellenállásszinti akadályt, amint az olaj rally véget ér.

Mai események: Az Egyesült Királyságban a Bank of England ülést tart a jegybanki alapkamatlábbal kapcsolatban. Kicsi az esélye annak, hogy módosítják a kamatlábakat, különösen azután, hogy két politikai döntéshozó – aki addig a kamatlábemelésre szavazott – a csökkenő infláció hatására felhagyott álláspontjával az elmúlt értekezleten. Ennek eredményeképpen a piacra gyakorolt hatás is szokás szerint minimális lesz. Az értekezletről készült jegyzőkönyv azonban érdekes lehet, amikor február 18-án közzéteszik, mivel feltárhatja, hogy a Bank hogyan tervez majd, ha az infláció végezetül negatívnak bizonyul.

Svédország a decemberi ipari termelést publikálja, amely várhatóan visszapattant az előző hónaphoz képest. Ez támogathatja a svéd koronát.

Az USA-ban közzéteszik a január 31-én végződött hétre vonatkozó, újonnan regisztrált munkanélküliek állományát és a decemberi kereskedelmi mérleget.

A csütörtöki napirend szerint több személy tart beszédet: Az EKB Kormányzótanácsának tagja, Jens Weidmann, a bostoni Fed elnöke, Eric Rosengren és az EKB Igazgatótanácsénak tagja, Peter Praet szólalnak fel. Az EKB Kormányzótanácsénak tagja, Klaas Knot a holland parlamentben tart beszédet az EKB mennyiségi könnyítési programjáról.

A Piac

Az EUR/USD pár csökkent, és elérte a támaszszintet a csökkenő trendvonalon

Az EUR/USD pár szerdán csökkent, és támaszszintre talált a rövid távú fekete csökkenő trendvonalon. Az árfolyam ezen szint felett marad, ami miatt lehetséges a visszapattanás és egy újabb teszt az 1,1540-es (R1) ellenállásszinti tartomány közelében. Másrészt a rövid távú momentum mutatószámok gyengeségről árulkodnak. Az RSI lefelé áttörte a növekvő támaszszintet és lefelé áttért az 50-es korláton, miközben az MACD a csúcsra került és lefelé áttért indító vonalán. Személy szerint szeretném látni az 1,1260-as (S1) szint lefelé történő áttörését ahhoz, hogy módosítsam negatív nézetemet. Egy ilyen mozgás valószínűleg medve jellegű hosszabbításokat vált ki az 1,1100-as (S2) támaszszint felé, amelyet a január 26-i minimum szint határoz meg. A vegyes jelzéseket figyelembe véve inkább a partvonalra mennék, ami a rövid távú képet illeti, és várnék az egyértelműbb irányjelzésekre. A napi grafikonra tekintve az árfolyam struktúrája továbbra is hosszabb távú csökkenő trendre utal. Az EUR/USD pár alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt.

• Támaszszint: 1,1260 (S1), 1,1100 (S2), 1,1020 (S3).

• Ellenállásszint: 1,1540 (R1), 1,1650 (R2), 1,1730 (R3).

A GBP/JPY pár megrekedt egy tartományban

A GBP/JPY pár visszapattant a 176,00-s (S2) kulcsfontosságú támaszszinti akadály közelében, felfelé áttörte a 177,70-es (S1) támaszszintté vált ellenállásszintet, majd ellenállásszintre talált a rövid távú fekete csökkenő ellenállásszint és a 179,50-es (R1) ellenállásszint között. Ennek figyelembe vételével a rövid távú irányt semlegesnek tartanám, és egyelőre várakozó álláspontra helyezkedem. A napi grafikonon látható azonban, hogy a 176,00-s (S2) tartomány a 200 napos mozgóátlag közelében van, és egybeesik az október 15. és december 5. közötti rally 61,8%-os visszatérési szintjével, valamint a január 6-án befejeződött hibás kilengés csúcs szélességének 161,8%-os hosszabbítási szintjével. Ezen technikai jelzések miatt a 176,00-s (S2) támaszszinti tartomány szerintem még erősebb. Ezenkívül pozitív divergencia van a napi mutatószámok és az ár mozgása között, ami alátámasztja azon nézetemet, hogy a partvonalon maradjak, és várjak az egyértelműbb irányjelzésekre.

• Támaszszint: 177,70 (S1), 176,00 (S2), 175,00 (S3).

• Ellenállásszint: 179,50 (R1), 180,25 (R2), 181,50 (R3).

Az AUD/USD pár készen áll a felfelé való korrekcióra?

Az AUD/USD pár visszapattant a 0,7615-ös (S2) szintről, és ellenállásszintre talált a rövid távú csökkenő tartomány felső határa közelében. Mivel pozitív divergencia van mindkét rövid távú momentum jelzés és az ár mozgása között, számítanék arra, hogy a visszapattanás folytatódik a korábban említett határ felett. Hosszabb távon a 0,8000-es (R2) pszichológiai akadály lefelé történő áttörése az a mozgás, amely szerintem kiváltotta a hosszabb távú csökkenő trend folytatódását. Ezért a lehetséges növekvő hosszabbításokat korrekciós mozgásnak tartanám, mielőtt az eladók ismét átveszik az irányítást. Az árfolyam várhatóan teszteli a 0,7500-as (S3) pszichológiai szintet a közeljövőben.

• Támaszszint: 0,7730 (S1), 0,7615 (S2), 0,7500 (S3).

• Ellenállásszint: 0,7870 (R1), 0,8000 (R2), 0,8035 (R3).

Az arany visszapattant az 1255-ös szintről

Az arany visszapattant, miután bizonyos mennyiségű vételi megbízást váltott ki az 1255-ös (S1) támaszszint közelében, amely egyúttal a január 2. és 22. közötti emelkedés 38,2%-os visszatérési szintje. Mindazonáltal a nemesfém továbbra is a csökkenő ellenállásszint alatt van, amely a január 22-i maximum szinttől ered, ezért inkább fenntartom semleges álláspontomat. Az általános útvonalat illetően, a fordított fej-váll alakzat befejeződése után (január 12.) az ár struktúrája növekvő trendet jelez a napi grafikonon. Továbbra is fennáll a magasabb minimum szint valószínűsége, ezért a jelenlegi csökkenő hullámot korrekciós fázisnak tartanám.

• Támaszszint: 1255 (S1), 1238 (S2), 1222 (S3).

• Ellenállásszint: 1285 (R1), 1295 (R2), 1305 (R3).

A WTI összeomlott

A WTI tegnap esett, és lefelé áttörte a meredek fekete növekvő tartomány alsó határát. Az összeomlást megállította a január 29-i minimum szinttől eredő fekete növekvő trendvonal, de jelei vannak annak, hogy a medvék hajlandóak ez alá terelni a küzdelmet. A 48,00-s (S1) támaszszint egyértelmű áttörése megerősíti ezt, és talán a 46,50-es (S2) tartomány felé tereli az árat. A napi grafikonon a WTI továbbra is az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt van, és ezáltal az általános csökkenő trend érvényben marad. Mivel azonban a pozitív divergencia a napi mutatószámok és az ár mozgása között továbbra is érvényben van, egyelőre a partvonalon helyezkednék el, és várnék az egyértelműbb jelzésekre, hogy a medvék hajlandók meghosszabbítani a csökkenő útvonal útvonalat.

• Támaszszint: 48,00 (S1), 46,50 (S2), 45,00 (S3).

• Ellenállásszint: 49,00 (R1), 50,45 (R2), 51,50 (R3).

Scroll To Top