Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.12.08

Az USA-beli nem mezőgazdasági munkaerő-állomány fellendítette a dollárt A pénteken közzétett novemberi foglalkoztatási jelentésből kiderült, hogy az USA-ban 321 ezer új munkahely létesült. Ez közel három évet tekintve a legnagyobb növekedés.

 

Az USA-beli nem mezőgazdasági munkaerő-állomány fellendítette a dollárt A pénteken közzétett novemberi foglalkoztatási jelentésből kiderült, hogy az USA-ban 321 ezer új munkahely létesült. Ez közel három évet tekintve a legnagyobb növekedés. A gazdaságban 10 egymást követő hónapban legalább 200 ezer új munkahely létesült. Ha decemberben hasonló foglalkoztatásbeli növekedés következik be, akkor az 1999 óta a foglalkoztatás legnagyobb mértékű növekedését jelenti. A nagyon kedvező nem mezőgazdasági munkaerő-állomány ellenére a munkanélküliségi ráta továbbra is 5,8% maradt, ami megfelelt a piaci becsléseknek. Ez azonban még mindig jócskán a tavaly novemberi 7,0% alatt van. A részvételi arány is kedvezően alakult, amely idén stabilizálódni látszik, tükrözve a javuló gazdasági helyzetet. A bérek csak 2,1%-kal emelkedtek az elmúlt 12 hónapban, és ez a ráta alig változott a 2009-ben kezdődött helyreállás óta. A foglalkoztatás emelkedése széles körű volt; az idénymunkások esetében ez közel 23 ezer lett, a viszonteladói ágazatban pedig meghaladja az 50 ezret. A viszonteladói állományban bekövetkezett 50 ezret meghaladó emelkedés arra utal, hogy a viszonteladók jelentősen megnövelték az alkalmazottak számát az ünnepekre, és felmerülnek az aggályok, hogy az adat az ünnepek elteltével csökkenni fog. Bár ez a jelentés fokozhatja azon spekulációt, hogy a Fed a korábbi várakozásoknál hamarabb emeli a kamatlábakat, a mérsékelt béremelkedés és a kedvezőtlen inflációs ráta miatt a Fed továbbra is várakozó állásponton maradhat. Az USD jelenlegi szintjén maradhat ezen a héten, mivel nem tesznek közzé főbb adatokat, és a G10 alternatívák egyre kevésbé vonzóak.

Kanada munkaerő-piaca novemberben beállt, mivel a foglalkoztatás 10,7 ezerrel csökkent, miután az előző két hónapban jelentős emelkedés következett be (43,1 ezer és 74,1 ezer). A munkanélküliségi ráta a korábbi 6,5%-ról 6,6%-ra emelkedett. Az USD/CAD pár folytatta emelkedését, miután kedvezőtlen gazdasági adatok láttak napvilágot Kanadában és az USA-beli foglalkoztatási jelentés kedvező lett. A devizapát így éppen csak az 1,1480-as szint alatt maradt. Fenntartom azon nézetemet, hogy a kanadai gazdaság kedvező általános kilátása ellenére a pár tovább emelkedhet az olajárak jelenlegi helyzete miatt.

Az éjszaka folyamán közzétették, hogy Japán folyó fizetési mérlegének többlete több mint kétszeresére nőtt októberben, miközben a végleges 3. negyedéves GDP azt jelezte, hogy a gazdaság a kezdetben vártnál kissé jobban hanyatlott. A vegyes adatok miatt a JPY kissé erősödött, mivel a kereskedelmi adat ellensúlyozta a GDP csökkenését, amely többé-kevésbé várható volt az előzetes adatból. Kínában a novemberi kereskedelmimérleg-többlet emelkedett, ami felülmúlta a mérsékelt csökkenésre számító várakozásokat. Az NZD és az AUD gyengült, miután váratlan csökkenés következett be az importban, mivel aggályok merültek fel Új-Zéland és Ausztrália legnagyobb kereskedelmi partnerének csökkent kereslete miatt.

A német októberi ipari termelésben lassulás következett be az előző hónaphoz képest, ami bővítette az ország közelmúltbeli kedvezőtlen adatainak körét.

A mai események: Kanada novemberi új lakásépítési adata várhatóan kissé emelkedett az előző hónaphoz képest.

Az USA-ban közzéteszik a novemberi munkaerő-piaci feltételek indexét. Ez olyan havi index, amely több adatra alapozva jobb képet alkot a foglalkoztatási feltételekről. Célja, hogy egyetlen mutatószámmal mérje, hogy a munkaerő-piac egészében véve javul-e. Októberben az index 4,0 lett, tehát az ezt felülmúló érték a pénteken közzétett nem mezőgazdasági munkaerő-állomány kedvező adatát követően javuló munkaerő-piacot jelez.

A hét hátralévő részében: Kedden: Németország októberi kereskedelmimérleg-többlete várhatóan csökkenést mutat. Az Egyesült Királyságban közzéteszik az októberi ipari termelést. Az USA-ban másodlagos fontosságú adatok látnak napvilágot: az új munkahelyekkel és a munkaerő forgásával kapcsolatos felmérésről (Job Opening and Labor Turnover Survey, JOLTS) készült jelentést publikálják novemberre, valamint a nagykereskedelmi készletállományt októberre vonatkozóan.

Szerdán az Új-Zélandi Nemzeti Bank értekezlete áll a középpontban. A Bank várhatóan változatlanul 3,5%-os szinten hagyja a kamatlábat, és Graeme Wheeler kormányzó elismétli nézetét, miszerint az árfolyamnak még jelentősen alkalmazkodnia kell az árucikkek alacsonyabb árához, valamint a jelenlegi szint „indokolatlan és fenntarthatatlan”. Kína közzéteszi a novemberi termelői árindexet és fogyasztói árindexet. Az előrejelzés szerint a fogyasztói árindex változatlan, ami jelzi, hogy a monetáris könnyítés még nem tükröződik az árakban. Franciaországban közzéteszik az októberi ipari termelést. Norvégia novemberi fogyasztói árindexe várhatóan kissé csökkent. A norvég koronára továbbra is fokozódó értékesítési nyomást róhat, ha a Norges Bank 2,5%-os célkitűzéséről tovább csökken, valamint az olajárak tovább csökkennek.

Csütörtökön a fő esemény a Norges Bank kamatlábról szóló döntése lesz. A Bank az előző értekezleten változatlanul 1,5%-os szinten hagyta a jegybanki alapkamatlábat, és megjegyezte, hogy az inflációval és a termeléssel kapcsolatos kilátások nagyjából megfelelnek az előrejelzéseknek. Ha azonban szerdán csökkenésről érkezik előrejelzés Norvégia inflációs rátáját illetően, akkor az a központi banknál reakciót válthat ki. Japán publikálja az októberi gépipari rendelésállományát. Ausztráliában a novemberi munkanélküliségi ráta várhatóan emelkedik. Németország és Franciaország publikálja a novemberi végleges fogyasztói árindexet, és az előrejelzés szokás szerint egyezik a kezdeti becsléssel. Az USA-ban közzéteszik a novemberi viszonteladói értékesítést.

Végezetül pedig pénteken napvilágot lát az USA-beli novemberi termelői árindex és a Michigani Egyetem előzetes fogyasztói bizalmi indexe decemberre vonatkozóan. Miután a novemberi felmérésben az 1 és az 5 éves inflációs várakozások csökkentek, a pénteki növekvő korrekció hatására az amerikai dollár erősödhet.

A Piac

Az EUR/USD pár csökkent a kedvező USA-beli foglalkoztatási adatok hatására

Az EUR/USD pár pénteken csökkent, miután az USA-beli nem mezőgazdasági munkaerő-állomány novemberben 321 ezerrel jelentősen emelkedett, amely közel három évet tekintve a legnagyobb növekedés. Az EUR/USD pár az 1,2360-as (R2) szint alá került, és lefelé áttörte az 1,2300-as (R1) akadályt. Az árfolyam most várhatóan teszteli az 1,2250-es (S1) tartományt, amelyet a 2012. augusztus 10-ei minimum szintek szint határoznak meg. Ezen tartomány egyértelmű, lefelé történő áttörése valószínűleg további csökkenő hosszabbításokat vált ki, talán a 2012. augusztus 2-i minimum szint felé (1,2130 – S2). Napi momentum mutatószámaink teljessé teszik az EUR/USD pár negatív képét. Mindkettő negatív tartományában és az adott növekvő támaszszint alatt van. A hosszabb távú trendet tekintve az ár struktúrája még mindig csökkenő trendre utal, ezért az EUR/USD pár általános útvonala csökkenő marad.

• Támaszszint: 1,2250 (S1), 1,2130 (S2), 1,2040 (S3).

• Ellenállásszint: 1,2300 (R1), 1,2360 (R2), 1,2400 (R3).

 

Az EUR/JPY pár a 150,00-s szint felé tart

Az EUR/JPY pár emelkedése folytatódott, és áttörte a 149,00-s (S1) (támaszszintté vált) ellenállásszintet. Most várhatóan tesztelik a 150,00-s (R1) pszichológiai szintet. Ezen korlát felfelé való áttörése valószínűleg nagyobb bika jellegű következményekkel járhat, és talán előkészítheti a hosszabbításokat a 153,40-es (R2) ellenállásszintté vált támaszszint felé, amelyet a 2008. szeptember 26-i minimum szint határoz meg. A 4 órás grafikonon az RSI-re tekintve azonban lehetséges visszatérésre számítanék, mielőtt a vevők ismét átveszik az irányítást. Ez a mutatószám lefelé mutat, és úgy tűnik, hogy készen áll a túlvásárolt tartományból való kilépésre. Amíg az árfolyam struktúrája továbbra is magasabb maximum szinteket és magasabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag felett, a pár általános kilátását növekvőnek tartanám.

• Támaszszint: 149,00 (S1), 148,00 (S2), 146,40 (S3).

• Ellenállásszint: 150,00 (R1), 153,40 (R2), 155,00 (R3).

 

A GBP/USD pár lefelé áttörte az 1,5600-as szintet

A GBP/USD pár csökkenése pénteken folytatódott, és a meglepetést keltő nem mezőgazdasági munkaerő-állomány közzététele után lefelé áttörte az 1,5600-as (R1) korlátot. A medvék most várhatóan megcélozzák az 1,5500-as (S1) pszichológiai akadályt. Ezen szint lefelé történő áttörése előkészítheti a terepet az 1,5430-as (S2) következő támaszszintig, amelyet a 2013. augusztus 28-i minimum szint határoz meg. Figyelmünket a rövid távú mutatószámokra irányítva látható, hogy az RSI csökkenése folytatódott, miután ellenállásszintre talált az 50-es szintjén, miközben az MACD zérus és jelző vonala alatt van és lefelé mutat. Ez negatív momentumot jelez, és fokozza annak valószínűségét, hogy a GBP/USD pár a közeljövőben csökken. A hosszabb távú trendet tekintve az árfolyam struktúrája továbbra is alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket tartalmaz a 80 napos exponenciális mozgóátlag alatt, ezért a GBP/USD pár általános képe negatív marad.

• Támaszszint: 1,5500 (S1), 1,5430 (S2), 1,5200 (S3).

• Ellenállásszint: 1,5600 (R1), 1,5735 (R2), 1,5800 (R3).

 

A WTI készen áll a 64,00-s tartomány ismételt tesztelésére

A WTI pénteken továbbra is csökkent, és most a 64,00-s (S1) támaszszinti tartomány felé tart. Ha a medvék elég erősek ahhoz, hogy ezen tartomány alá irányítsák a küzdelmet, várhatóan megcélozzák a 62,70-es (S2) támaszszinti akadályt, amelyet a 2009. július 29-ei és 30-ai minimum szintek határoznak meg. A rövid távú momentum mutatószámaink alátámasztják ezt a nézetet. Az RSI továbbra is csökkent, és úgy tűnik, hogy bekerül túlértékesített tartományába, miközben az MACD – amely már negatív – indító vonala alá került. Ezen jelzések szerintem gyorsuló csökkenő momentumra utalnak. A napi grafikonon az árfolyam struktúrája még mindig alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt, ami miatt a WTI általános útvonala továbbra is csökkenő marad.

• Támaszszint: 64,00 (S1), 62,70 (S2), 60,00 (S3).

• Ellenállásszint: 70,00 (R1), 73,20 (R2), 75,50 (R3).

 

Az arany támaszszintre talált az 1186-os szinten

Az arany pénteken tovább csökkent, de a csökkenés megállt az 1186-os (S1) szinten. Inkább várnék addig, amíg bekövetkezik a következő, 1180 (S2) támaszszint lefelé történő áttörése, mielőtt nagyobb medve jellegű hosszabbításokra számítanék. Egy ilyen mozgás valószínűleg megcélozza az 1165-ös (S3) támaszszinti akadályt. Rövid távú momentum mutatószámaink továbbra is valamelyest negatív hangulatról árulkodnak. Az MACD – amely már indító vonala alatt van – negatív jelzést kapott, miközben az RSI medve jellegű tartományában van. Mindazonáltal az RSI oldalirányba mutat, ami jelzi, hogy a nemesfém szünetet tart, miután támaszszintre talált az 1186-os (S1) szinten. A napi grafikonon a nemesfém a korábban említett csökkenő trendvonal alatt van, és emiatt a hosszabb távú csökkenő trend érvényben van. Napi mutatószámaink azonban továbbra is emelkedőben vannak, ezért inkább várakozó állásponton maradok, ami az arany általános képét illeti.

• Támaszszint: 1186 (S1), 1180 (S2), 1165 (S3).

• Ellenállásszint: 1210 (R1), 1222 (R2), 1235 (R3).

Scroll To Top