Szilárd Leó után nevezik el a debreceni szuperszámítógépet

Szilárd Leó világhírű magyar származású fizikus után nevezik el az új debreceni szuperszámítógépet. A Nemzeti Információs és Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) november elején hirdette meg névadó kampányát, amelyre két alatt több mint 700 javaslat érkezett – közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.

Magyarországon jelenleg három egyetemi kutatóintézetben – Szegeden, Pécsett és Debrecenben – található szuperszámítógép. A NIIFI egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy a Szuperszámítástechnika a felsőoktatásban elnevezésű projekt keretében a magyarországi szuperszámítógép-összkapacitást négyszeresére növelik. A magyar állam és az Európai Unió által 2 milliárd forinttal támogatott fejlesztés keretében Budapesten már összeszerelték az új szuperszámítógépet, míg a debreceni eszköz – amely a 2011 óta ott működő szuperszámítógép teljesítményét tízszeresére növeli – hamarosan elkészül.
A szupergép elnevezésére a NIIFI november elején indított kampányt, a pályázóknak olyan magyar neveket kellett beküldeniük, amelyek az informatika, a természettudomány területéhez köthetőek. A beérkezett javaslatok között több Nobel-díjas magyar kutató és a Mézga család tagjai is szerepeltek – áll a közleményben.
A NIIFI szakmai bizottsága végül Szilárd Leó után a szupergép Leó névre való elkeresztelése mellett döntött. Szilárd Leó (1898-1964) Budapesten született, később Németországban, Angliában és az Egyesült Államokban vált világhírű fizikussá. Elméleteit és eredményeit többek között Neumann János is felhasználta, szabadalmai közül nyolcat Albert Einsteinnel közösen jegyzett.(MTI)

 

Scroll To Top