Tapolcai választás – Végleges eredmény: Rig Lajos a győztes

Rig Lajos (Jobbik) nyerte a mandátumot a vasárnap tartott tapolcai időközi országgyűlési választáson – nyilatkozta az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda vezetője az MTI-nek csütörtökön, miután megszámolták a szavazatokat abban a szavazókörben, amelyben bevárták a külföldön leadott voksokat. A végleges eredmény szerint nem változott meg a vasárnap kialakult sorrend: Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP) lett a második, Pad Ferenc (MSZP-DK) a harmadik.

Ughy Jenőné elmondta, hogy a választási bizottság csütörtöki határozata alapján a mandátumot 10 608 szavazattal Rig Lajos kapta.
A választási iroda vezetője kifejtette: a vasárnapi időközi választás eredménye csütörtökön vált véglegessé, miután a 11 külképviseleti szavazatot egy előre kijelölt szavazókör felbontatlanul lezárt urnáiban lévőkhöz keverték, az átjelentkezéssel szavazó 52 ember voksaival együtt, és a voksokat a kijelölt szavazatszámláló bizottság összeszámlálta. Az 535 szavazólapból 2 érvénytelent találtak az urnában.
A bizottság jegyzőkönyvet állított ki a választás szavazóköri eredményéről, és mivel így már valamennyi szavazókör eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre állt, az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság megállapította az időközi választás eredményét.
Eszerint Rig Lajos a szavazatok 35,49 százalékát szerezte meg, Fenyvesi Zoltán 34,27 százalékot, Pad Ferenc 26,2 százalékot, Sallee Barbara (LMP) 2,02 százalékot kapott. Több jelölt nem ért el az 1 százalékot.
Vasárnap a szavazatok 99 százalékos összesítése után is Rig Lajos állt az élen, a közte és a második Fenyvesi Zoltán között azonban csak 261 voks volt a különbség, ami kisebb volt, mint a külföldi szavazatok hazaérkezése miatt akkor meg nem számolt voksok. Az utolsó szavazókör szavazatainak csütörtöki megszámlálása után ez a különbség 365-re nőtt.
A bizottság határozata ellen vasárnap 16 óráig lehet fellebbezést benyújtani, hivatkozni a szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntésének törvénysértő voltára vagy a szavazóköri eredmények összesítésére és a választási eredmény megállapítására vonatkozó szabályok megsértésére lehet.
A tapolcai időközi választáson a névjegyzékben 71 883-an szerepeltek, ebből 30 031-en szavaztak, ebből 29 891 voks volt érvényes.
A jelöltek névsora és a rájuk adott szavazatok száma a következő: Antal Tamás 10 (független), Ács László 62 (Zöldek Pártja), Blazovich Tímea 45 (Földművelők-Gazdálkodók és az Új Élet Rendszerváltó Pártja – FGRP), Borbély József 63 (független), Busi Erika 16 (független), Czigler László 116 (független), Csányi Gyula Sándor 10 (független), Daróczi Sándor Józsefné 8 (független), Fecser János Gyula 28 (független), Fenyvesi Zoltán 10 243 (Fidesz-KDNP), Filemon Kristóf 63 (Munkáspárt), Galyas István 6 (független), Horváth Magdolna 44 (MIÉP), Köröskényi Kálmán 49 (független), Ladányi György 10 (független), Pad Ferenc 7830 (MSZP-DK- Magyar Szolidaritás Mozgalom), Rig Lajos 10 608 (Jobbik), Sallee Barbara 605 (LMP), Sinkáné Vati Júlia 15 (független), Szepessy Zsolt László 40 (Összefogás Párt), Törökné Juhász Ilona 14 (független) és Turcsán Mihály 6 (független)
Veszprém megye 3-as választókerületében azért kellet április 12-én időközi országgyűlési választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.(MTI)

Scroll To Top