Kun-Mediátor – A pénzügyi rendszer felelőssége az ügy

A karcagi Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. ügye a pénzügyi rendszer és azok felelőssége, akik ezeket a csalásokat, s egyéb láthatóan bűncselekménybe hajló visszaéléseket elkövették – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

Utalva a brókerbotrányokra a kormányszóvivő azt mondta: úgy tűnik, az összes pénzügyi botrány büntetőügy, nem hiába zajlanak nyomozások. A karcagi cég esetében ki kell deríteni, hogy pontosan mi történt. Kiemelte: bíznak benne, hogy a lehető legtöbb esetben meglesznek a források, amelyet a kártalanításokat fedezni tudják.
Kovács Zoltán kitért arra is, hogy részben egybeesve a közelmúltban történt ügyekkel, részben korábbi előkészítés nyomán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön benyújtotta az Országgyűlésnek azon törvényjavaslatát, amely szándékaik szerint szigorítani fogja a pénzügyi szervezetek feletti felügyeletet. Ez a javaslat több olyan jogosítvány adna a Magyar Nemzeti Banknak, illetve az erre jogosult szerveknek, amelyek korábban nem voltak benne a rendszerben, “hiszen felpuhították azt” – fogalmazott a kormányszóvivő.
A rendőrség kedd este tette közzé, hogy sikkasztás bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomozást indítottak, miután egy pénzügyi tevékenységet folytató vállalkozás karcagi fiókjában többen nem jutottak hozzá befektetésükhöz. A feljelentők az átlagosnál magasabb kamat reményében helyezték el megtakarításaikat a kft.-nél – közölték. Szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mint felügyeleti hatóság azt közölte, hogy jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás gyanújával piacfelügyeleti vizsgálatot indít a kft.-nél. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szintén szerdán utasította a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal főigazgatóját, hogy a Kun-Mediátor Kft. utazásszervezési tevékenységével kapcsolatban haladéktalanul indítson vizsgálatot.
A Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft.-ről szerdán hozták nyilvánosságra, hogy az ügyfelei nem jutnak hozzá a befektetésükhöz. A társaság a cégbejegyzésben utazási irodaként szerepel, de pénzügyi szolgáltatással is foglalkozott.
A kár pontos összegét egyelőre nem tudni, de több milliárd forint lehet.(MTI)

Scroll To Top