Szentgotthárd elnyerte az Európai Energiaváros címet

Szentgotthárd  elnyerte az Európai Energiaváros minősítést és címet – jelentette be Maren Kornmann, a Forum European Energy Award nemzetközi irodájának vezetője kedden a városban, sajtótájékoztatón.

Elmondta, a minősítést annak alapján ítélik oda, hogy az adott település önkormányzata mennyire hatékonyan valósítja meg azokat a célokat, amelyeket a takarékos és hatékony energiafelhasználás területén az Európai Unió kitűz. Szervezetüknek már több mint ezer európai település a tagja,
Maren Kornmann bejelentette: a 78 szempontot figyelembe vevő vizsgálat eredménye alapján Szentgotthárd az elvárt 51 százalékos eredményt túlteljesítve 55 százalékot ért el, így a következő négy évre elnyerte a címet.
A díjat június közepén Luzernben veheti át a város egy ünnepség keretében.
Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere elmondta: az elmúlt két évben a svájci Luzern városával közös projektben vettek részt, melynek legfőbb célja Szentgotthárd energetikai felülvizsgálata volt.
Szavai szerint az eredményhez a korábbi évtized önkormányzati intézkedései is nagyban hozzájárultak, amelyek során korszerűsítették az intézmények fűtési rendszereit, világítását, hőszigetelését, illetve felvilágosító kampányokat folytattak a lakosság körében.
A polgármester hangsúlyozta: Szentgotthárd egy olyan európai közösség tagja lett, ahol az energiafelhasználás csökkentésére folyamatosan programok valósulnak meg, és amelyek további uniós pályázatokat is generálhatnak.
Szólt arról, hogy a megújuló energiák hasznosítását is fontosnak tartja a város vezetése, ezért támogatják a Rábán egy kisebb vízi erőmű létesítését is, amely várhatóan 2014-ben kezdi majd meg a termelést. (MTI)

Scroll To Top