NFÜ: a felfüggesztés után rendeződött az operatív programok brüsszeli kifizetése

Okafogyottá vált az Európai Bizottság (EB) korábbi döntése, hogy felfüggesztette egyes uniós operatív programok (OP)kifizetését Magyarországnak, miután a magyar fél eleget tett az EB felvetésének és módosította a kifogásolt gyakorlatot – közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) az MTI kérdésére.

Az NFÜ tájékoztatása szerint a konkrét ügy előzménye, hogy a bizottság auditorai az októberi ellenőrzések során diszkriminatív közbeszerzési gyakorlatot véltek felfedezni. Azt kifogásolták, hogy a mérnöki szaktudást megkövetelő beszerzések alkalmával követelményként fogalmazták meg az előzetes hazai mérnöki kamarai regisztráció, valamint a magyar nyelv tárgyalási szintű ismeretét.
Bár Magyarország nem ért azzal egyet, hogy a közbeszerzési eljárások vitatott rendelkezései, amelyek 2007 óta hatályosak, korlátoznák a versenyt, de a vita gyors rendezésének érdekében 2013. február 1. hatállyal módosította a közbeszerzési gyakorlatot, úgy, hogy a kamarai regisztráció kizárólag a nyertes ajánlattevőtől követelhető meg – közölte az NFÜ.
Az MTI azt követően kereste meg az ügynökséget, hogy 444.hu portál arról számolt be: egy ideje (információik szerint tavaly nyár óta) a KEOP-os (energiahatékonysági operatív program) számlákat Brüsszel nem fizeti ki. Kevésbé régóta, de ez a helyzet a KÖZOP-os (közlekedési operatív program) pályázatokkal is. És van, aki szerint ez van a TIOP-os pályázatokkal is – írta a híroldal.
A portál szerint az egyes OP-ok számláinak késedelmes brüsszeli kiegyenlítése nem szokatlan dolog, például a KÖZOP-os kifizetéseket már sokadjára függesztették most fel Brüsszelben, a szocialista kormány alatt is előfordult ilyen. Sőt volt olyan OP (ÁROP), ami el sem indulhatott egy ideig. Megemlítették, hogy Románia esetében például tavaly annyi OP kifizetését függesztették fel, hogy Bukarest 2012-re az Európai Unió nettó befizetőjévé vált.
A felfüggesztések mögött mindig az van, hogy az Európai Bizottság talál valamilyen típushibát a megelőző hónapok pályázataiban, és amíg a vitát le nem zárják a magyar állammal, addig nem fizetnek, ezzel is nyomatékosabbá téve érveiket. Amikor a vita egy tagállam és a bizottság között nagyon elmérgesedik, és patthelyzet látszik kialakulni, akkor szokta csak a brüsszeli szervezet nyilvánosságra hozni, hogy egy-egy OP kifizetését felfüggesztették. Egyébként inkább csendben, a színfalak mögött szeretik intézni ezeket az ügyeket. (MTI)

Scroll To Top