Stagnált a kínai tőzsdéken jegyzett cégek profitja 2012-ben

Stagnált a kínai tőzsdéken jegyzett vállalatok profitja a tavalyi év során, a kilátásokat illetően ugyanakkor optimisták a cégek – derül ki egy friss jelentésből.

A kínai tőzsdéken jegyzett vállalatok teljesítményét évente összefoglaló Wind Information adatsoraiból kiderül: bár a cégek bevétele növekedést mutat, nettó nyereségük stagnált 2011-hez képest, az elmúlt öt év legrosszabb eredményét produkálva tavaly.
A mintegy 2500 tőzsdei cég összbevétele tavaly elérte a 24 ezer milliárd jüant (888 ezer milliárd forint), ami éves bázison 8 százalékos növekedés, profitjuk 1,95 ezer milliárd jüan (72 ezer milliárd forint) volt, csakúgy, mint 2011-ben.
A nyereségüket növelni tudó vállalatok száma tavalyhoz képest csökkent, a veszteséget elkönyvelőké pedig némiképp nőtt. Csaknem 50 százalékkal kevesebb cég zárta jelentős, vagyis 30 százaléknál is magasabb plusszal az évet, számuk tavaly 557 volt. A legjobban teljesítő ágazatnak a szolgáltatási szektor és az élelmiszeripar bizonyult, míg jelentősen lassult profit növekedése egyebek közt az acélipar és az építőanyag-ipar szereplői között – állítja a Wind Information.
A China Daily napilapnak nyilatkozó szakemberek szerint a gyenge nyereségnövekedés ellenére a cégek optimisták a kilátásokat illetően. Ennek jogosságát az első két hónap jó teljesítménye is alátámasztja, s a reformszemléletűnek tartott új kínai vezetés által megígért, régóta halogatott piaci reformok feltételezhető bevezetése is segítheti. Emellett a kínai gazdaság szerkezetátalakítása és a bérek emelkedése szintén jó alapot adhatnak a tőzsdei mutatók növekedésére.
Optimizmusának adott hangot az egyik legolvasottabb hírportál, a sina.com január eleji, internetes közvélemény-kutatásán résztvevő befektetők többsége is a jövő évi tőzsdei kilátásokkal kapcsolatban. A több mint 33 ezer válaszadó több mint 95 százaléka gondolta úgy: a tavalyi év utolsó kereskedési napján 2269,13 ponton zárt sanghaji tőzsdeindex a jövő év végén is 2000 pont felett marad, 60 százalékuk szerint pedig a 2500-as határt is túllépi. (MTI)

Scroll To Top