Sok fért a pénztárcádba, el is költötted

Boltos világ, babaváró hitel, állampapír, infláció, gyenge forint: ők uralják a pénztárcánkat. Na persze, előtte bele kellett tenni a fizetésed. Volt mit. 2019 első három negyedévében 1.243 milliárd forinttal nőtt a családi költekezés. A béremelés zömét elköltötted a boltban, szolgáltatóhelyeken. Elszórhatunk 21.500 milliárd forintot is 2019-ben.

Az infláció és a gyenge forint ugyan megrágja a pénztárcánkat, de azért költekezünk szépen. 2019 első három negyedévében úgy költöttek el a  családok 15.865 milliárd forintot (a statisztika nyelvén ennyi volt a háztartások fogyasztási célú kiadása), hogy az 1.243 milliárd forinttal több volt a korábbi azonos időszak pénzszórásánál.

Ez önmagában 8,5%-kal több, mint amennyi egy évvel korábban volt, de az inflációt kiszűrve – volumenben (mennyiségben, darabban, kilóban, méterben, literben számolva) – is 5,1% a növekmény. Tehát jócskán többet kellett cipekedniük a háziasszonyoknak bevásárlásból hazafelé.

Miből is futja

A bérek és keresetek értéke (tömege) 12.630 milliárd forint volt 2019 első három negyedévében (a statisztika GDP-hez kapcsolódó jövedelemszámlái alapján, tehát a nemzetgazdaság egészét nézve), az előző év 11.295 milliárd forintjához képest.

A különbség 11,8% növekedés mellett 1.335 milliárd forint (a statisztikában a másik, a közvetlenül a munka világához kapcsolódó mutató is 10% feletti bérnövekedést jelez). Tehát pusztán a bérek, keresetek növekedése nyomán ennyivel több volt az elkölthető pénzük a családoknak.

Ehhez tegyük hozzá a szakszervezetek megnyugtatása érdekében, hogy a bérnövekedés motorja az egyébként sajnálatos munkaerőhiány. A munkaerő is piacosan viselkedik, mint a vállalkozás, így továbbáll, ha máshol több pénzt és esetleg jobb munkakörülményeket is talál. És persze miközben a munkaerőhiány felülről, a kormány a minimálbérekkel alulról tolja a bérek szekerét. Megsúgja előre mindig, mit is szeretne, mint ahogyan Varga pénzügyminiszter legutóbb is tette a 2020-as minimálbéremelés 10%-os mértékének fényezésével, a már megállapodott 8%-os ütemmel szemben, amihez tegyük hozzá, annak, aki minimálbérből él, ez nem nagy baj. Sőt.

De hát nem csak a bérekből költekezünk, vannak például vállalkozói jövedelmek, lakáskiadásból befutó, külföldi munkából származó, hazautalt pénzek is, így a családok, háztartások fogyasztási kiadása nyilván nagyobb összeg.

2019-ben 21.500 milliárd forintot is elérhet a családi költekezés 

2018-ban a háztartások fogyasztási célú kiadása 19.970 milliárd forint volt. A kormány a konvergencia programjában 2019-re 21.354 milliárd forinttal számolt. Mi most az első három negyedév alapján azt vetítjük előre, hogy 21.500 milliárd forintot is túlléphet a családi költekezés, nagyon óvatos becslés alapján, még azt is mérlegelve, hogy akár 5% alá is csúszhat egy kevéssel az éves volumen növekedés.

A 2019 első három negyedévét nézve a háztartások költekezésének üteme a volumen emelkedését nézve az egyes negyedévekben valamelyest mérséklődött, de összességében így is húzott szépen a pénzszórásunk, hozott 5,1%-os növekedést.

A költekezésben nyilván szerepet játszott a 3% körüli infláció, főleg az élelmiszer vásárlásokban, ahol a drágulás több is volt. Osztott lapokat a forintgyengülés is a maga módján, a boltos vásárlásokban is a szolgáltatásokban egyaránt.

Hatása van a családtámogatásoknak is, ahol éppen a harmadik negyedévben indult az újabb szakasz, így bizonyára sokan elgondolkodtak azon, hogy mire mennyit költsenek, az évközi ütemlassulásban ez is szerepet játszhatott. És bizonyára akadt olyan, aki – Varga miniszterhez hasonlóan, ha a fényképen jól látszott – vett állampapírt is.

A családi költekezést továbbra is a boltok uralják, a részesedésük emelkedett is valamelyest, amiben feltehetően az élelmiszerdrágulás is ludas volt. De tartós javakra például megint többet költöttünk (amiben az autóvásárlás is benne van, ami a statisztika rendje alapján nem része a boltos költekezésnek), 1.231 milliárd forintot, így ennek a termékkörnek a részesedése már tartósan 7% felett mozog a családi költekezésben, korábban alatta volt.

A családi költekezés és a növekedés nagyját a boltos vásárlások adják:

  2017 2018 2019 2019/2018
háztartások fogyasztási kiadása 13.526 14.622 15.865 +1.243↑
ezen belül 

boltos kisker

7.350 8.101 8.823 +722 ↑
boltos vásárlás súlya 54% 55% 56% .
KSH, időszak: I-III. negyedévekérték: milliárd forint, folyó ár,

A növekedés ütemét nézve most éppen a boltos költekezés húz nagyobbat a különféle szolgáltatásokkal szemben:

2019 I-III. negyedév első  második harmadik I-III.
negyedév
háztartások fogyasztási kiadása +6,6% +4,7% 4,2% +5,1%
ezen belül 

boltos kisker

+6,1% +5,2% +6,2% +5,8%
KSH, érték: százalék, változás előző év azonos időszakához képest, kiigazítatlan volumenindex

Végül persze megjegyezzük, hogy mindez az átlag. Vannak különbségek, társadalmi csoportok, földrajzi térségek között is. De hát az átlag felfelé mozog.

(blokkk.com)

Scroll To Top