Skót népszavazás – Magas részvételi arány ígérkezik

Jelentősnek tűnik a részvételi arány a csütörtöki skóciai függetlenségi népszavazáson.

A 32 választási körzet 5579 szavazóhelyisége helyi idő szerint reggel 7 órakor nyitott ki, és sok helyen azóta is folyamatos a sorban állás. A szeptember 2-i határidőig összesen 4 285 323 választópolgár regisztrálta részvételi szándékát; ez példátlanul magas, 97 százalékos arány.
Választókörzeteikben már leadták szavazatukat a függetlenségpárti és az elszakadást ellenző erők vezetői. Alex Salmond skót kormányfő és helyettese, Nicola Sturgeon, illetve Alistair Darling, a függetlenségellenes kampányt irányító, Better Together (Jobb együtt) nevű szervezet vezetője, volt brit pénzügyminiszter, és egykori főnöke, Gordon Brown, az előző brit miniszterelnök – aki szintén intenzíven kampányolt a brit unió megőrzése mellett – egyaránt voksolt, de egyikük sem nyilatkozott az esélyekről.
A voksolás helyi idő szerint 22 óráig – közép-európai idő szerint 23 óráig – tart; a végeredmény bejelentése választási illetékesek előrejelzése szerint péntek reggel fél 7 és fél 8 között várható.
A skót szigetvilág sok kistelepüléséről hajóval, illetve helikopterrel viszik majd az urnákat a körzeti szavazatszámláló központokba.
A csütörtöki országos brit lapok közül több is drámai külsővel jelent meg. A The Times című tekintélyes konzervatív napilap első és hátsó borítója teljes egészében a brit lobogó színeit öltötte, és az újság a “D-Day For The Union”, vagyis az Unió D-napja elsőoldalas főcímet viselte, utalva arra, hogy a szerkesztőség a népszavazást a II. világháború nyugati frontját megnyitó normandiai partraszálláshoz hasonló horderejűnek tartja Nagy-Britannia jövője szempontjából.(MTI)

Scroll To Top