Romániában 3,2 százalékkal nőtt az építőipari termelés

Romániában 3,2 százalékkal nőtt az építőipari termelés az első öt hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten – közölte kedden a román országos statisztikai intézet.

A naptárhatással kiigazított index szerint a növekedés 1,3 százalék volt.
Májusban az építőipari termelés volumene 9,2 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint a múlt év ötödik hónapjához mérten, a kiigazított érték szerint 3,8 százalékos emelkedést jegyeztek fel.
Az első öt hónapban a bővülés főleg a karbantartási és javítási munkálatok növekedésének volt köszönhető, amelyek 10,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az új építéseké 1,8 százalékkal nőtt, ugyanakkor a felújítások volumene 3,6 százalékkal csökkent. Az épületek típusa szerint a nem lakóépületeknél 16,2 százalékos, a lakóépületeknél 6,6 százalékos növekedést jegyeztek fel, ugyanakkor az ipari létesítményeknél 7 százalékos visszaesés volt. Tavaly 1,8 százalékkal csökkent a román építőipari termelés az előző évihez mérten, miután 2020-ban 15,9 százalékkal, 2019-ben csaknem 28 százalékkal emelkedett éves összevetésben.(MTI)

Scroll To Top