Putyin: Oroszország ki tudja váltani az ukrán hadiipari termékeket

Oroszország másfél-két év alatt ki tudja váltani az eddig Ukrajnából importált hadiipari termékeket, amennyiben Kijev beszüntetné az együttműködést – jelentette ki Vlagyimir Putyin hétfőn az oroszországi Karéliai Köztársaság székhelyén, Petrozavodszkban rendezett tanácskozáson.

Az orosz államfő az úgynevezett törvényhozók tanácsa előtt azt mondta ugyanakkor, hogy a védelmi ipari együttműködés megszüntetése végzetes lesz Ukrajna számára.
Vlagyimir Putyin a múlt pénteken a külföldi államokkal való hadiipari együttműködésért felelős bizottság moszkvai ülésén már figyelmeztette Kijevet, hogy komoly hátrányt jelenthet az ország számára, ha valóban megszakítja a kooperációt Oroszországgal. A politikus Petrozavodszkban ugyanakkor kijelentette: Moszkvában azt remélik, hogy eddig nem jutnak el. Mint mondta, meggyőződése, hogy a gyártó cégek, amelyek “tökéletesen tudják, milyen helyzetbe hozza őket a kormány”, folytatni akarják az együttműködést Oroszországgal.
Vitalij Jarema ukrán miniszterelnök-helyettes mintegy három hete jelentette be, hogy szándékukban áll a hadiipari együttműködés beszüntetése Oroszországgal. Jarema elismerte, hogy az együttműködés hirtelen beszüntetése komoly anyagi veszteségeket okozna az ukrán gazdaságnak, ezért új piacokat keresnek hadiipari termékeiknek.
Vlagyimir Putyin orosz államfő a petrozavodszki tanácskozáson úgy vélte, hogy az ukrán kormány szándéka mögött a nyugati államok állnak, amelyek azt is meg akarják akadályozni, hogy Oroszország más országokból szerezze be az ukrajnaiakat kiváltó hadiipari termékeket. “Felhívom figyelmüket arra, hogy nyugati partnereinknél mind gyakrabban hangzanak el olyan elképzelések, miszerint egyes orosz termelési szektorokkal kapcsolatosan szankciókat alkalmaznának, elsősorban a védelmi iparra vonatkozóan” – mondta Putyin.
Az orosz elnök megismételte Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes április eleji felhívását is, hogy szívesen látják az orosz hadiiparban a magasan képzett ukrán szakembereket: konstruktőröket, mérnököket és munkásokat. “Amennyiben lesznek olyanok, akik ezt akarják, segítünk önöknek (az orosz régióknak) az elhelyezésükkel” – közölte Putyin. Azt mondta, hogy méltó fizetést és lakást biztosítanának a szövetségi költségvetésből az Ukrajnából érkező szakembereknek, akikre van igény az orosz védelmi iparban. Hozzátette, hogy “ez a folyamat már elkezdődött” és “nem egy szakember, nem egy család áttelepült már” Oroszországba.(MTI)

Scroll To Top