Policy Agenda: nehezen éledezik a kkv-szektor

A Policy Agenda kkv-konjunktúraindexe változatlanul a szektor nehéz helyzetét tükrözi, továbbra is messze van a 2011. év elejeitől, jelenleg 45,2 százalékon áll, ami azt mutatja, hogy a kis- és középvállalkozások (kkv) vezetői szerint még várat magára a gazdaság fellendülése – közölte a cég az MTI-vel szerdán.

Az idei második negyedévi felmérésében a cégvezetők 52 százaléka vélte úgy, hogy a következő félévben romlani fog a magyar gazdaság helyzete, míg 24 százaléka némi javulást vár.
A cégvezetők saját vállalkozásuk megítélésében továbbra is optimistábbak: a válaszadók 35 százaléka gondolja úgy, hogy romlani fog cégének pozíciója, miközben 33 százalékuk számít valamiféle javulásra. Tavaly a pesszimisták aránya még 52 százalék volt, most ezek egyharmada a semleges választ adók közé került, egyfajta esélyt jelezve az ez évi javulásra – áll a közleményben.
A cégek likviditási helyzete a felmérés szerint vegyes képet mutat. A válaszadók 31 százaléka szerint a következő félévben romlik cégének pénzügyi helyzete, ugyanakkor a két évvel ezelőtti szintre, 17 százalékra emelkedett azok aránya, akik javulásra számítanak.
A cégvezetők 39 százaléka lát esélyt arra, hogy a következő félévben bővítse vállalkozásának tevékenységét. A kutatás szerint bár ez kevés lehet egy érezhető kibontakozáshoz, növekedéshez, mégis jobb, mint a tavaly év végén mért 31 százalék. Eközben nőtt azok száma is, 27-ről 29 százalékra, akik szerint a bizonytalan jövő ellehetetleníti a beruházások tervezését, további 30 százalékuk szerint pedig nagymértékben korlátozza a fejlesztési-beruházási terveket. Ráadásul közepes mértékben hátráltatják a beruházásokat a finanszírozási nehézségek, és a régóta elégtelennek ítélt belföldi kereslet is.
Némileg ellentmond a legtöbb – akár a Policy Agenda által is készített – gazdasági előrejelzésnek, hogy javuló értékesítési helyzetet várnak a cégvezetők – áll a közleményében. A válaszadók várakozásai az értékesítési helyzetet érintően elérték a két évvel ezelőtti szintet: már 33 százalékuk számol azzal, hogy belföldön javulhatnak a pozíciói ezen a területen. Ugyanakkor az exportra termelő cégek között nem ilyen kedvező a hangulat: a két évvel ezelőtti 37 százalékhoz képest most csak 29 százalékuk várja, hogy javulhat, vagy akár jelentősen javulhat cégének értékesítési helyzete a következő félév során.
A Policy Agenda a kis- és közép vállalatok körében végzett konjunktúrafelmérését reprezentatív módon, 500 cég vezetőjének válaszai alapján készíti. (MTI)

Scroll To Top