Pioneer Investments: Európai lazítás – csak komolyan érdemes

Európa szenved. Megsínyli az orosz–ukrán konfliktust, riadalmat okoz a brit különutas politika erősödése, a gazdaságok együtt és külön-külön sem akarnak talpra állni, az infláció mindenütt a célértékek alatt mozog. Segíthet-e ezen a pénzteremtés? Katasztrófához vezet, mint a múltban gyakorlatilag mindig, vagy sikerre visz, mint a történelemben most először, 2009 és 2014 között Amerikában?

„Európa problémái részben politikai természetűek. Kívülről az orosz–ukrán konfliktus veszélyezteti a térség nyugalmát, belülről pedig az Egyesült Királyságban fokozódó EU-ellenesség” – mondta a Pioneer Alapkezelő sajtóreggelijén Pálinkás Ervin részvénypiaci stratéga. Az orosz–ukrán válság újabb és újabb stációit ugyan egyre nagyobb nyugalommal figyelik a piacok, de ez nem jelenti, hogy Európa immunis lenne a problémára, ahogyan a brit különutas törekvések is tartogathatnak meglepetéseket.

A Pioneer stratégája szerint mindez azért érinti különösen kellemetlenül a kontinenst, mert gazdasága egyébként is gyengélkedik. Európa számos fontos gazdaságában a GDP a mai napig nem érte el a válságot megelőző szintet. Ezzel párhuzamosan folyamatos a deflációs fenyegetettség – az eurózóna inflációja 1 százalék alatt van, azaz elmarad a kívánatosnak tartott 2 százalékos szinttől.

„Ilyen feszültségek közepette a világ azt találgatja, hogy a monetáris lazítás (quantitative easing – QE) megfelelő eszköz-e az európai gazdaság beindítására” – mondta Pálinkás Ervin. Az agresszív pénzteremtés az európai és a világtörténelemben egyaránt csúfos kudarcok, összeomlások és hiperinflációs időszakok sorozata, ám az ezredforduló óta két pénzteremtési sorozat is jelentős sikereket hozott.

A 2003–2006-os japán QE azt mutatatta meg, hogy az első eredmények a tőkepiacokon jelentkeznek – ahogyan most is történt. A Pioneer stratégája szerint azonban a reálgazdaság csak másfél éves csúszással indul be, így lehetséges, hogy a program a még mindig gyenge japán gazdasági adatok ellenére is reménnyel tölti el a japán QE híveit. A másik sikeres kísérlet a három lépcsőben most lezárult amerikai pénzteremtési akció volt. A QE1 2009–2010-ben megállította a tőzsdei visszaesést, a QE2 2011-ben hozzájárult a gazdaság stabilizálásához, a QE3 pedig 2012 közepétől segítette a gazdaság növekedési pályára állását és a munkanélküliség csökkenését.

Az európai QE ehhez képest még el sem kezdődött, az EKB mérlegfőösszege a 2008–2009-es szinten áll, miközben a Fed és a Bank of England mérlegfőösszege csaknem ötszörösére emelkedett, és efelé tart a Bank of Japan is. „Mégis már a QE belengetése és döcögős bevezetése is javított az üzleti bizalmi indexek várakozásain, ami azt mutatja, hogy van tere az európai élénkítésnek” – hívta fel a figyelmet Pálinkás Ervin. A részvénypiacok, amelyekről november közepéig kifelé áramlott a pénz, a japán és az amerikai példákhoz hasonlóan csaknem azonnal megérezték a változást, és már a múlt héten jelentősen erősödtek.

A Pioneer stratégája szerint mindez azt mutatja, hogy Európában is van tere a monetáris eszköztár bővítésének és a fiskális eszközök egyidejű bevetésének. A fiskális oldal együttműködési készségének első jeleként az EU tegnap be is jelentette a 300 milliárd eurós befektetésösztönző csomag tervét. A monetáris és fiskális forrásokra együttesen támaszkodó csomag biztató üzenet a piacoknak, a további bátor és tartós élénkítés sikerre vezethet Európában is.

 

 

Fontos tájékoztatás

A múltbeli teljesítmény nem jelzi előre a jövőbeli eredményeket, és nem nyújt ezekre nézve garanciát. Jelen dokumentum a Pioneer Investments által kiadott elemzés összefoglalása, amelyet a Pioneer Alapkezelő munkatársai készítettek, így ha nincsen másképp feltüntetve, az itt szereplő vélemények a Pioneer Investmentstől származnak, illetve a Pioneer Alapkezelő kiemeléseit és válogatását tartalmazzák. A közölt meglátások a gazdasági és egyéb körülményektől függően bármikor változhatnak. Nincs rá biztosíték, hogy az egyes országok, piacok vagy ágazatok a várakozásoknak megfelelően fognak alakulni. A befektetések bizonyos kockázatokkal – többek között politikai és devizakockázattal – járnak. A befektetésekből származó haszon és a befektetések eredeti értéke egyaránt csökkenhet és növekedhet, és akár a teljes befektetett tőke elveszhet.

A Pioneer Investments a Pioneer Global Asset Management S.p.A. vállalatcsoport márkaneve.

 

 

A Pioneer Alapkezelő

A Pioneer Alapkezelő Zrt. a hazai alap- és vagyonkezelési piac egyik legrégebben alapított szereplője. A befektetési alapok menedzselése mellett a Pioneer Alapkezelő kiterjedt vagyon- és portfóliókezelési tevékenységet végez magánügyfelei és intézményi partnerei megbízásából.

A Pioneer Investments globális befektetési alap- és vagyonkezelő csoport több mint 190 milliárd euró vagyont kezel. A teljes befektetési alapskálát és a strukturált termékeket is lefedő befektetési megoldásokat nyújt, amelyeket intézmények, vállalatok, pénzügyi közvetítők és magánbefektetők vesznek igénybe az egész világon. A csoport 26 országban van jelen és 2000 alkalmazottat foglalkoztat.

A Pioneer Investments több mint 85 éves tapasztalattal rendelkezik a hagyományos befektetések területén, megfelelő befektetési stratégiákat biztosítva ügyfelei és partnerei számára. A cég zászlóshajójának számító befektetési alap, a Pioneer Fund a harmadik legrégebbi befektetési alap az USA-ban, jelképe a vagyonkezelési tevékenységében következetes és ügyfeleit pénzügyi céljaik elérésében segítő Pioneer Investmentsnek. Globális

Scroll To Top