Pioneer: a forint gyengítése veszélybe sodorná az egyensúlyjavítást

A forint árfolyamát esetleg gyengítő lépések veszélybe sodornák az elmúlt évek egyensúlyjavító erőfeszítéseit. Kedvező, hogy az új jegybanki vezetés az élénkítési ötleteknél egyelőre visszafogottan lépett – mondta a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Ha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új vezetése továbbra is figyelembe veszi a piaci realitásokat, remélni lehet, hogy Magyarországon is megindul a kilábalás – véli Forián Szabó Gergely. Hozzátette: több jelentős gazdasággal bíró ország is devizájának gyengítésével akar növekedést elérni.
Kifejtette: a monetáris élénkítés feltételei részben Magyarországon is adottak lennének, hiszen a gazdaság inkább stagnál, az inflációs nyomás lényegében megszűnt, és a fiskális lazítás keretei kimerültek; a magánszektorban és az államháztartáson belül is nagy a devizaadósság aránya, emiatt veszélyes lenne az árfolyam gyengítésén keresztül megvalósuló monetáris élénkítés útjára lépni. Szerencsére az MNB új vezetése egyelőre viszonylag konzervatív ötleteket vetett fel – mondta. (MTI)

Scroll To Top