Pénzügyi intézkedések – Bankszövetség: volt konzultáció, de nem vezetett megállapodásra

A Magyar Bankszövetség szerint a kormány által bejelentett adócsomaggal kapcsolatban volt konzultáció, de az nem vezetett megállapodásra.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfő délelőtt jelentette be, hogy az államháztartási hiány GDP-hez mérten legfeljebb 3 százalékos szinten tartása érdekében a kormány augusztustól emelné a tranzakciós illetéket, a bányajáradékot, a vállalkozások által fizetett távközlési adót, illetve kiterjesztené az egészségügyi hozzájárulást a kamatjövedelmekre is.
A kormány azt javasolja, hogy a pénzügyi tranzakciós illeték a készpénzfelvételnél 6 ezrelékre emelkedjen a jelenlegi 3-ról, és itt eltörölnék a 6 ezer forintos felső korlátot, míg az átutalásoknál 2-ről 3 ezrelékre emelkedne az illeték, a felső, 6 ezer forintos korlát megtartásával. A miniszter szerint az intézkedéseket a hétvégén egyeztették a bankszövetséggel, és a szervezet azokat jóváhagyta.
A módosító javaslatokat a kormány hétfőn benyújtotta a parlamentnek. A benyújtott adóintézkedések – megszavazásuk esetén – akár 100 milliárd forinttal is javíthatják a költségvetés helyzetét a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint.
„A kormány által ma bejelentett adócsomaggal kapcsolatban a hétvégén történt konzultáció, mely megállapodásra nem vezetett” – válaszolta a bankszövetség az MTI érdeklődésére. Hozzátették, hogy a Magyar Bankszövetség jelenleg vizsgálja a csomag várható hatásait, az átdolgozás lehetséges irányait.
„A hitelintézeti szektor csak olyan adó- és teherstruktúrát tud támogatni, amely biztosítja a magyar gazdaság fejlődési lehetőségeit” – közölte a bankok érdekképviseleti szerve. (MTI)

Scroll To Top