Pápaválasztás – Délután szavaznak a bíborosok a konklávé időpontjáról

Péntek délután dönthetnek a Vatikánban tanácskozó bíborosok a konklávé időpontjáról – jelentette be Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

Már mind a 115 pápaválasztó bíboros megérkezett a Vatikánba. A pápaválasztás időpontját a péntek délutáni tanácskozás végén jelenthetik be. “A bíborosok úgy is dönthetnek, hogy előrébb hozzák a konklávét, amely már a jövő hét elején elkezdődhetne” – közölte Lombardi.
A szóvivő arra emlékeztetett, hogy a konklávé az apostoli szék megüresedése utáni 15-20. napon szokta kezdetét venni. XVI. Benedek azonban február 28-i lemondása előtt három nappal saját kezdeményezésére (motu proprio) apostoli rendelkezést adott ki, amellyel lehetőséget adott a bíborosoknak a határidő lerövidítésére.
Ha a bíborosok élnek ezzel a lehetőséggel, akkor a konklávé már a március 15. előtti napokban, “akár már a jövő hétfőn, kedden, szerdán elkezdődhetne, persze csütörtökön is”- fogalmazott Lombardi, aki péntek este hét óra utánra ígérte az időpont bejelentését.
Az első olasz sajtókommentárok szerint a konklávé esetleges korábbi kezdete a bíborosi testület olasz és a kúrián dolgozó csoportjának kedvezne a külföldi, a Vatikánon kívüli bíborosokkal szemben. Utóbbiak az eredeti 15-20 napos határidő tiszteletben tartását szorgalmazták az összes függőben levő egyházi kérdés, egyebek közt a Vatileaks-dosszié megtárgyalásával még a konklávé előtt. A Corriere della Sera szerint “a külföldi bíborosok attól tartanak, hogy a kúriabeliek már egymás között megegyeztek a pápajelöltről”. A La Stampa szerint jelenleg Angelo Scola milánói érsek lép be a legesélyesebb pápajelöltként a konklávéba.
A bíborosok szombat délután is tanácskoznak, vasárnap pedig Róma különböző templomaiban celebrálnak szentmisét. A pápaválasztók a konklávé előtt egy nappal vonulnak be vatikáni szálláshelyükre, a Szent Márta-házba. A megválasztása utáni első napokban itt fog lakni az új pápa is – mondta el Lombardi.
A 115 pápaválasztó életkora átlagosan 72 év, több mint felük európai. Az egyházfő megválasztásához legalább 77 szavazatnyi többség kell.
Lombardi közölte, hogy a hívők interneten is imádkozhatnak a pápaválasztó bíborosokért – akik közül az új egyházfő kikerül – ezek “örökbefogadásával” az adoptacardinal.org honlapon, amelyhez már több mint 350 ezren csatlakoztak.
A szóvivő elmondta, hogy a bíborosok pénteki tanácskozásának témája a vallásközi párbeszéd, a nők egyházi szerepe, a bioetika és az iszlámmal való kapcsolat volt. Lombardi a sajtótájékoztatón rózsát és mimózát adott az újságírónőknek a nőnap alkalmából. (MTI)

Scroll To Top