Orosz szakértő szerint Phenjan nem készül háborúra

Phenjan nem akar háborúba kezdeni, a Dél-Koreával kötött megnemtámadási szerződések felmondásának az a célja, hogy növelje Kim Dzson Un észak-koreai vezető tekintélyét az ország lakossága előtt – fejtette ki az Interfax orosz hírügynökségnek egy Kremlhez közeli orosz politológus.

A két Korea újraegyesítéséért felelős phenjani bizottság bejelentette, hogy Észak-Korea hatályon kívül helyezi a Dél-Koreával kötött kétoldalú megnemtámadási egyezményeket, és megszakítja a két ország között létesített forródrót-kapcsolatot.
Alekszej Makarkin elmondta: a lépéssel Észak-Korea egyszersmind a nemzetközi közösséget zsarolja, hogy engedményeket kapjon. Az orosz Politikai Technológiák Központja nevű intézet egyik vezetője szerint Phenjan reakciója korántsem kapkodás, nagyon is konkrét számítások vezérlik. Ha ugyanis a fiatal észak-koreai vezető kevésbé agresszívan viselkedne, akkor azt az országot uraló elitcsoportok gyengeségként értékelnék. Az olyan rezsimekben, mint az észak-koreai, egy ilyen helyzetnek meglehetősen dráma következményei lehetnek – jegyezte meg az orosz politológus.
Makarkin azt állította, Phenjan nem készül háborút kirobbantani, mert tisztában van azzal, hogy egy fegyveres konfliktus a rezsim végét jelentené. Szerinte Észak-Korea veszélyesnek és kiszámíthatatlan szereplőnek próbálja mutatni magát, amelynek lépéseit nem tudják felmérni az elemzők.
Az orosz szakértő azonban – utalva az ENSZ Biztonsági Tanácsának büntetőintézkedésekről szóló határozatára – úgy vélte, a nemzetközi közösség zsarolása nem hozza meg Phenjan számára a várt eredményt. Alekszej Makarkinnak az a véleménye, hogy Phenjan erődemonstrációja miatt gyakorlatilag elszállt a lehetőség a rendezésre a Koreai-félszigeten, amelyre eddig esély mutatkozott.
A helyzet azonban nem katasztrofális, a felek előbb-utóbb helyreállítják a viszonyt – tette hozzá az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozó orosz politológus. Szerinte Phenjanban a mostani fenyegetőzéssel a köztudottan keményebb Észak-Korea-politikát követő dél-koreai konzervatív erő hatalomra kerülésére is reagáltak. (MTI)

Scroll To Top