Óriási tőkebevonást hajt végre a BKF - Gazdasagportal.hu

Óriási tőkebevonást hajt végre a BKF

Közép-Kelet-Európában „magán felsőoktatási intézmény” még soha nem tudott annyi tőkét bevonni a fejlesztésbe, mint ma a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF). A befektető az 500 millió dollárt kezelő, Kelet-Európára fókuszáló CEE Equity Partners, amely ezzel többségi tulajdont szerzett a BKF-ben. A felek a jövőben közösen valósítják meg a legnagyobb magyar magán felsőoktatási intézmény növekedési stratégiáját.

Az 500 millió dollárt kezelő, varsói, budapesti es bukaresti irodákból működő CEE Equity Partners magántőkealap egy december 5-én záruló tranzakció keretében többségi tulajdonrészt szerzett a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolában. A befektetés célja a BKF hazai és nemzetközi terjeszkedésének előmozdítása új szakok indítása, az angol nyelvű képzések erősítése, külföldi diákok idecsábítása, valamint nemzetközi tranzakciók révén.

„Az elmúlt évek folyamatos növekedését követően az intézmény olyan szintre jutott, amikor a további dinamikus fejlődés csak friss tőkével biztosítható. Ehhez találtunk megfelelő partnerre a CEE Equity személyében. A stratégiát azonosan látjuk, megvalósítását a jelenlegi menedzsmentre és munkatársakra támaszkodva képzeljük el” – nyilatkozta Herbst Árpád, a főiskola alapítója, aki továbbra is aktívan részt vesz az intézmény stratégiájának kidolgozásában és a fejlesztésekben.

A pénzügyi befektető komoly növekedési potenciált lát a főiskolában. „Biztosak vagyunk abban, hogy a szívós közös munka eredménye egy megerősített, a régióban a magán-felsőoktatásban piacvezető budapesti központú felsőoktatási intézmény lesz, amely üzleti értelemben is jelentősen felértékelődik. Ehhez a CEE Equity nemcsak tőkével, de erős nemzetközi jelenlétével is hozzájárul” – mondta Szalai Tamás, az immár többségi tulajdonos CEE Equity partnere.

A BKF-nek jelenleg közel 7000 hallgatója van, a végzősök 87 százaléka 3 hónap alatt munkát talál, közülük 84 százalék saját szakterületén helyezkedik el. A BKF képzései iránti igény folyamatosan növekszik, és ezzel a főiskola a munkáltatók szempontjait szem előtt tartva akar lépést tartani. Ennek megfelelően a főiskola képességfejlesztő tréningrendszere Magyarországon egyedülálló. „Ezt a színvonalat akarjuk fenntartani, és olyan keresett szakokat indítani, mint az éppen most akkreditált pénzügy és számvitel. Ennek a törekvésnek akkor tudunk hosszú távon megfelelni, ha üzletileg is eredményesek vagyunk; ebben a tekintetben példa nélküli a BKF-en folyó munka” – tette hozzá Vass László, a főiskola rektora.

 

* * *

CEE Equity Partners

A varsói, budapesti és bukaresti irodákból működő CEE Equity Partners 500 millió dollárt kezel. Az alap legnagyobb befektetője és induláskori stratégiájának meghatározója a kínai Eximbank, de befektetői között található a Magyar Eximbank is. A befektetési politika szerint az alap Közép-Kelet-Európára, a Baltikumra és a Balkánra fókuszál, itt eszközöl minimum 20, de maximum 75 millió dolláros befektetéseket 3–7 éves időtartamra. A társaság nagy árbevételű, legalább 1 milliárd forintos EBITDA-val rendelkező, alacsony kockázatú, de növekedő befektetési célpontokra fókuszál a tágabb értelemben vett infrastruktúra, gyártókapacitások, valamint az ipari szolgáltatások területén.

* * *

 A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Magyarország legnagyobb magánkézben lévő főiskolája. Az intézményben két karon négy fő képzési területen (kommunikáció, üzlet, turizmus, művészet) folyik képzés, alap- és mesterfokon, illetve másoddiplomás szinten. A főiskolának jelenleg közel 7000 hallgatója van, akik 2011-től már nemcsak a fővárosban, hanem Hódmezővásárhelyen, a BKF Regionális Tudásközpontjában is részt vehetnek az oktatásban. A BKF 25 ország több mint 70 intézményével tart fent szakmai kapcsolatot, partnerei között angol, amerikai és kínai intézmények is megtalálhatók.

***

A tranzakció tanácsadói a CEE Equity Partners oldalán a Deloitte, a Réczicza White & Case LLP Ügyvédi Iroda és az angol The Parthenon Group, míg a BKF és az alapítók oldalán a Concorde Vállalati Pénzügyek (a Concorde Csoport tagja) és a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda voltak.

Scroll To Top