Ónos eső – Operatív törzs alakult Pest megyében

Operatív törzset állított fel a Pest megyei katasztrófavédelem a társszervekkel közösen a szentendrei tűzoltólaktanyában, hogy mielőbb megoldják a Dobogókő térségében a lefagyások miatt kialakult kritikus helyzetet – tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi szóvivő hétfő délben az MTI-t.

Csámpai Attila közölte: nemcsak a ráfagyott csapadék miatt súlyossá vált és letört faágak, illetve a kidőlt fák okoznak gondot, hanem az is, hogy a térségben 300 fogyasztót érintő áramkimaradás van. Utóbbi oka a jégtől nehézzé váló vezetékek leszakadása. A szolgáltató a síkos, veszélyes és emiatt lezárt utakon egyelőre nem tudja megközelíteni az érintett helyszíneket, így a hiba elhárítása egyelőre várat magára.
A probléma megoldása érdekében operatív törzs alakult a szentendrei tűzoltólaktanyában, ahol a katasztrófavédelem szakemberei az érintett társszervekkel közösen mielőbb igyekeznek orvosolni a gondokat – tette hozzá a szóvivő.
Első lépésként Dobogókő térségébe vezényelték a pilisi mentőcsoport három tagját egy terepjáróval együtt, hogy segítsenek a leszakadt jeges gallyak és kidőlt fák közelébe jutni a tűzoltóknak.
Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályának vezetője korábban azt közölte, hogy a burkolatra hulló fagyott ágak, illetve az utak fölé hajló és kidőlt fák miatt lezárták a Pilisszentkeresztet Pilisszentlélekkel összekötő utat, és a Dobogókőre vezető bekötőút is használhatatlan. Elmondta, a térségben nulla fok körüli a hőmérséklet, és folyamatosan esik az eső, amely azonnal ráfagy a faágakra. Noha a cég szakemberei a katasztrófavédelemmel és a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársaival együtt dolgoznak a kritikus ágak, fák eltávolításán és újabb szórógépet is küldtek a térségbe, lehet, hogy csak kedden tudják megnyitni a két útszakaszt – mondta.
Szintén letört, fagyott ágak és kidőlt fák teszik lehetetlenné a közlekedést Isaszeg és Nagytarcsa között, ezért azt az utat is le kellett zárni egy időre, a gödöllői tűzoltók megkezdték az út megtisztítását – közölte a megyei katasztrófavédelmi szóvivő.
Délelőtt a 3-as út Pest megyei szakaszára is többször riasztották a katasztrófavédelmet fakidőlés miatt – tette hozzá Csámpai Attila.(MTI)

Scroll To Top