Olasz választás – Fordulat a szenátusban

Az olasz szenátus esetében fordulatot jeleznek a legújabb adatok, immár az első szavazatok kiértékelése után: két közvélemény-kutató intézet is a jobboldal minimális előnyét jelzi előre a felsőházban.

Az Istituto Tecne 31 százalékot ad a felsőházban a jobboldalnak a balközép 29,7 százalékával szemben. Az Istituto Piepoli ugyanezt 31 százalékon és 29,5 százalékon mérte.
Az urnák három órakor történt lezárása óta folyamatosan változnak a felmérések eredményei.
A pártok és a sajtó is óvatosan kezelik a még nem végleges adatokat.
A szavazatszámlálás a szenátusra leadott voksokkal kezdődött: a római parlament felsőházának mandátumait a pártoknak a tartományokban elért eredményei szerint osztják fel. A legtöbb mandátumot érő Lombardiában a felmérések a Silvio Berlusconi vezette jobbközép Szabadság Népe (PdL) és az Északi Liga alkotta koalíció előnyét mutatják. Más adatok szerint a PdL és a balközép Demokrata Párt (PD) fej-fej mellett áll.
Ezért a szenátusban szoros a verseny: a PD és a PdL erejét is 23-25 százalékra teszik, mindkettőt megelőzné a Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom (M5S) 25 százalék feletti eredménnyel. Ezzel a civil szerveződés a legnagyobb szenátusi pártnak ígérkezik.
A pártok vezetői a végleges eredményekre várva nem nyilatkoznak.
“Várjuk meg a pontos eredményt, de az eddigi adatok aggodalomra adnak okot. Ha a helyzet így marad, kormányozhatatlanná válik Itália” – nyilatkozott Stefano Fassina, a PD gazdasági felelőse. Fassina arra utalt, ha egyetlen párt se szerezhetné meg a szenátusi többséget.
“Ha a jobbközép győzelme igaznak bizonyul, ez földrengést okoz Európában”- fogalmazott Enrico Letta, a PD helyettes főtitkára a szenátusi eredményekre utalva.
Az olasz sajtó úgy értesült, a PD római székházában “nagy az aggodalom”.
A PdL fantasztikus eredményéről beszélt Enrico Bondi PdL-politikus, hangoztatva, hogy a jobbközép mindent Berlusconi “rendkívüli kampányának” köszönhet. “Berlusconi zseniális volt és győzött” – kommentált Giuliano Ferrara, az Il Foglio napilap főszerkesztője, Berlusconi egykori kommunikációs szakértője.
Annamaria Cancellieri belügyminiszter bejelentette, hogy a részvételi arány közel 75,2 százalékos volt. Több mint öt százalékponttal kevesebb, mint a legutolsó 2008-as választáson.
A miniszter este 9-re ígérte a végleges szenátusi eredményeket, éjfélig pedig a képviselőházét. (MTI)

 

Scroll To Top