Olasz választás – A balközép vezet az olasz választásokon az exit pollok alapján

Az első exit poll eredményei szerint a balközép vezet az olaszországi parlamenti választásokon: Pier Luigi Bersaniék a szavazatok 34,5 százalékát kapták, szemben a Silvio Berlusconi vezette jobboldali szövetség 29 százalékával.

A protest (tiltakozó) szavazatokra építő Beppe Grillo pártja 20 százalék körüli eredményt ért el a képviselőházban a Sky TG-24 tévécsatorna felmérése szerint. A műsor előrevetítése baloldali többséget jósol a szenátusban és a képviselőházban is.         A RAI közszolgálati televízió 35-37 százalék körüli eredményt ad a balközépnek, míg 29-31 százalékot Berlusconi volt miniszterelnöknek és szövetségeseinek.         A felmérések Mario Monti centristáit Beppe Grilloék után a negyedik helyre teszik tíz százalékkal.
A legtöbb szenátusi mandátumot adó Lombardiában fej-fej mellett áll a balközép PD és a Berlusconi vezette PdL.
A vasárnap reggeltől tartó választások szavazóhelyiségeit hétfőn három órakor zárták be. A szavazatszámlálás a szenátusra adott voksokkal kezdődött. A Lombardiában, Lazióban és Molisében tartott tartományi választás szavazatait kedden számolják majd össze.
A pártok vezetői türelemre intve még nem kívántak nyilatkozni. Egyedül Beppe Grillo, az 5 Csillag Mozgalom vezetője üzente a Twitteren, hogy „mostantól a tisztesség lesz a politikai divat”.
Az első felmérésekben győztes Demokrata Párt (PD) politikusai az újságíróknak azt mondták, az „adatok azt mutatják, hogy a jobbközép korszaka lezárult”. Enrico Letta, a PD főtitkárhelyettese hozzátette: „nagy felelőség vár a balközépre”.
„Álom valósult meg! Monti tíz százalék alatt maradt!” – üzente a Twitteren Giulio Tremonti, a PdL egykori pénzügyminisztere.
„Grillo nem söpörte el a pártokat, a jobbközép pedig az urnáktól való távolmaradást fizeti meg” – hangoztatta Donato Bruno, a PdL távozó képviselője.
Monti a római kormánypalotából kíséri a szavazatszámlálást, a PD római sajtóközpontjában összesen 600 újságíró várja Bersanit. A PdL vezetői a párt római székházában gyűltek össze, Grillo genovai otthonából blogján kommentál.
Olaszországban 47 millió volt a szavazásra jogosultak száma.
A külföldről postán szavazó 3,5 millió olasz 32,11 százaléka küldte vissza a legközelebbi konzulátusra a szavazólapot tartalmazó borítékot – közölte a római külügyminisztérium. A legnagyobb arányban, közel 35 százalékban, a Latin-Amerika országaiban élő olaszok szavaztak. (MTI)

Scroll To Top